Vicepreşedinte ANRE: Nu vor mai fi pe piaţa liberă preţuri mai mici la energie decât cele reglementate

Preţurile la energie pe piaţa liberă, pentru consumatorii casnici, nu vor mai putea fi mai mici decât cele reglementate, în condiţiile în care pe pieţele angro nu se estimează un trend semnificativ descrescător, a declarat, marţi, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
Economica.net - mar, 29 ian. 2019, 12:07
Vicepreşedinte ANRE: Nu vor mai fi pe piaţa liberă preţuri mai mici la energie decât cele reglementate

Aceasta, în contextul în care, anterior, tot marţi, ANRE a emis un comunicat de presă potrivit căruia preţul energiei şi al gazelor naturale pentru consumatorii casnici în regim reglementat nu vor creşte până în anul 2022, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 114/2018.

„Prevederile OUG 114/2018, coroborate cu legislaţia secundară emisă de ANRE în aplicarea acesteia, nu vor conduce la creşteri de preţuri la energia electrică şi gazele naturale furnizate clienţilor finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 01.03.2019 – 28.07.2022 – pentru energia electrică, şi în perioada 01.01.2019 – 28.02.2022 – pentru gazele naturale”, se arată în comunicatul instituţiei.

În plus, consumatorii casnici au posibilitatea de a reveni din nou în piaţa reglementată, potrivit OUG 114, lucru care nu era permis până acum.

„Este de lăudat, că, în aceste condiţii, când pe pieţele centralizate preţurile sunt foarte mari, pe piaţa angro încă sunt furnizori care îşi permit să ofere preţuri mai mici decât cele reglementate. Nu ştiu dacă această situaţie se poate menţine pe termen lung, pentru că nu vedem un trend descrescător semnificativ pe pieţele angro”, a spus Nagy-Bege.

În prezent, potrivit comparatorului de preţuri de pe site-ul ANRE, mai există o ofertă a unui furnizor de a livra energie la preţ mai mic decât cel reglementat consumatorilor casnici şi aceasta în condiţiile în care piaţa de energie a fost total liberalizată la 1 ianuarie 2018 şi, vara trecută, existau în piaţa liberă peste 20 de oferte mai bune decât preţul stabilit de ANRE.

Întrebat dacă, personal, are un contract de energie pe piaţa liberă şi dacă va reveni în sistem reglementat, vicepreşedintele ANRE a răspuns: „Am contract pe piaţa liberă. Depinde de furnizorul meu. Dacă furnizorul menţine preţul pe care îl am acum, nu am de ce să mă întorc în piaţa reglementată”.

El le-a recomandat consumatorilor ca, înainte de a decide schimbarea furnizorului, să se documenteze foarte atent cu privire la preţurile din piaţă.

„Le recomand consumatorilor să se documenteze foarte atent, să urmărească evoluţia preţului reglementat. La energia electrică vom avea preţ reglementat începând cu 1 martie, să folosească comparatorul de preţuri, iar ieri au fost lansate şi aplicaţiile pentru telefoane mobile, atât pentru Android, cât şi pentru IOS, să compare preţul reglementat cu eventualele oferte de pe piaţa liberă şi să ia o decizie în cunoştinţă de cauză”, a adăugat Nagy-Bege.

Reprezentanţii ANRE şi cei ai companiilor din energie s-au întâlnit, marţi, pentru discuţii pe tema legislaţiei secundare privind furnizarea de energie electrică pentru consumatorii casnici, în contextul OUG 114/2018, întâlnire la care presa nu a avut acces.

Un proiect de ordin propus de ANRE prevede ca Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să livreze către piaţa reglementată până la 65% din producţie, la un preţ cu 5% în plus faţă de costurile de producţie.

Potrivit unor participanţi la discuţii, reprezentanţii Hidroelectrica au arătat că aceste propuneri creează discriminare între producători.

De cealaltă parte, responsabilii ANRE au indicat faptul că oricum nu poate exista concurenţă între producătorii din România, atâta vreme cât fiecare se bazează pe surse diferite, cu costuri diferite, iar energia hidro şi cea nucleară sunt cele mai ieftine.

Te-ar mai putea interesa și
Franklin, CFA Institute: Vieţile noastre personale şi profesionale vor fi perturbate de Inteligenţa Artificială
Franklin, CFA Institute: Vieţile noastre personale şi profesionale vor fi perturbate de Inteligenţa Artificială
Unii văd apariţia Inteligenţei Artificiale (AI) ca pe o ameninţare existenţială la adresa umanităţii, în timp ce alţii o salută, dar un lucru este clar: vieţile noastre, atât personale,......
BVB şi BERD vor revizui codul de guvernanţă corporativă al pieţei din România
BVB şi BERD vor revizui codul de guvernanţă corporativă al pieţei din România
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vor colabora pentru a revizui ...
Guvernul alocă 100 de milioane euro pentru internet de mare viteză în 1.000 de localităţi din ţară
Guvernul alocă 100 de milioane euro pentru internet de mare viteză în 1.000 de localităţi din ţară
Guvernul va aproba, în şedinţa de joi, o investiţie de aproape 100 de milioane de euro, prin care vor fi dezvoltate conexiuni ...
Ucraina dublează importurile de electricitate, inclusiv din România
Ucraina dublează importurile de electricitate, inclusiv din România
Ucraina intenţionează să dubleze joi importurile de electricitate, după un puternic atac rusesc asupra sistemului energetic ...