1,32% din totalul caselor din România au internet în bandă largă prin fibră optică

România se află pe poziţia 23 în Europa, cu un număr total de 99.000 de utilizatori, respectiv 1,32% din numărul total de case, care dispun de o conexiune de internet în bandă largă prin fibră optică, conform unui clasament realizat de FTTH Council Europe, remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 19 feb. 2014, 17:24
1,32% din totalul caselor din România au internet în bandă largă prin fibră optică

România a intrat în topul FTTH pe poziţia 15 în 2010, cu o rată de penetrare de 1,1%. În 2013, numărul total de utilizatori a crescut cu 10%, internetul rapid prin fibră optică având o rată de penetrare de 4%, sub standardele europene.

Până la sfârşitul anului trecut, 57 de ţări din care 23 europene au depăşit pragul de 1% al numărului de locuinţe conectate prin fibră optică.

În Europa, rata de adoptare a conexiunii la internet de mare viteză prin fibră optică (FTTH/B) are un ritm accelerat de creştere, având în 2013 un avans de 29% comparativ cu anul 2012. Creşterea este mult mai rapidă decât cea de 15% înregistrată în anul precedent, conform celor mai recente date prezentate la Conferinţa FTTH 2014, de la Stockholm.

În decursul anului trecut, 13 ţări din Europa au înregistrat o creştere mai mare de 30% a numărului de utilizatori FTTH/B printre care Spania (64%), Olanda (43%), Franţa şi Portugalia (fiecare cu 41%). În cifre absolute, ţările lider din EU28 sunt Franţa şi Suedia, depăşind fiecare 1,2 milioane de utilizatori FTTH/B. Rusia rămâne în frunte cu aproape nouă milioane de utilizatori (din care 1,4 milioane au fost adăugaţi în 2013), în timp ce Ucraina are 1,3 milioane utilizatori, iar Turcia 1,1 milioane.

În afara Europei, China şi Japonia sunt lideri mondiali incontestabili, cu 37 de milioane de abonaţi şi, respectiv, 24,7 milioane de abonaţi FTTH/B.

Potrivit companiei de analiză Heavy Reading, o ţară atinge pragul de ‘maturitate a conexiunilor la internet de mare viteză prin fibră optică’ în momentul în care rata de penetrare ajunge la 20%. Până acum, doar nouă ţări din lume au atins acest prag şi doar trei dintre ele sunt din Europa.

Emiratele Arabe Unite conduc în clasamentul Global FTTH cu un procent impresionant de 85% dintre utilizatori, urmate de Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia, Singapore şi Taiwan, cu rate de utilizare cuprinse între 63% şi 37%. Lituania este prima ţară europeană din clasamentul global, situându-se pe poziţia a şaptea cu o acoperire de 100% şi penetrare de 34%, urmată de Suedia (26,5%) şi Letonia (23,3%). Toate celelalte ţări europene sunt sub pragul de 20%.

‘Trebuie să facem mai mult pentru dezvoltarea tehnologiei FTTH şi nu pot să nu constat că strategia politicilor de dezvoltare subestimează riscurile întârzierii adoptării fibrei optice ca tehnologia de conectare a spaţiilor rezidenţiale. În următorii 30 de ani, este de aşteptat ca 70% din economie să fie condusă de firme şi produse despre care în prezent nu ştim încă nimic’, spune preşedinte al Consiliului FTTH Europe, Karin Ahl.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare – secretar de stat
Autostrada Buzău – Focșani: Ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 vor fi comunicate săptămâna viitoare ...
Săptămâna viitoare vor fi comunicate constructorului UMB ordinele de începere pentru loturile 2 și 3 din Autostrada Buzău - Focșani, a anunțat joi secretarul de stat în Transporturi Irinel......
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Starea de urgență din Republica Moldova a fost prelungită cu 60 de zile
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării ...
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Protest al agricultorilor polonezi la granița cu Ucraina împotriva importurilor de cereale ieftine din această țară
Grupuri de agricultori polonezi au blocat joi circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, ...
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va recruta șoferi de camion din Maroc pentru a acoperi lipsa de mână de lucru în acest sector
Spania va pregăti şi angaja un grup de şoferi de camion din Maroc, ca o modalitate de a direcţiona migraţia spre sectorul ...