1,32% din totalul caselor din România au internet în bandă largă prin fibră optică

România se află pe poziţia 23 în Europa, cu un număr total de 99.000 de utilizatori, respectiv 1,32% din numărul total de case, care dispun de o conexiune de internet în bandă largă prin fibră optică, conform unui clasament realizat de FTTH Council Europe, remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 19 feb. 2014, 17:24
1,32% din totalul caselor din România au internet în bandă largă prin fibră optică

România a intrat în topul FTTH pe poziţia 15 în 2010, cu o rată de penetrare de 1,1%. În 2013, numărul total de utilizatori a crescut cu 10%, internetul rapid prin fibră optică având o rată de penetrare de 4%, sub standardele europene.

Până la sfârşitul anului trecut, 57 de ţări din care 23 europene au depăşit pragul de 1% al numărului de locuinţe conectate prin fibră optică.

În Europa, rata de adoptare a conexiunii la internet de mare viteză prin fibră optică (FTTH/B) are un ritm accelerat de creştere, având în 2013 un avans de 29% comparativ cu anul 2012. Creşterea este mult mai rapidă decât cea de 15% înregistrată în anul precedent, conform celor mai recente date prezentate la Conferinţa FTTH 2014, de la Stockholm.

În decursul anului trecut, 13 ţări din Europa au înregistrat o creştere mai mare de 30% a numărului de utilizatori FTTH/B printre care Spania (64%), Olanda (43%), Franţa şi Portugalia (fiecare cu 41%). În cifre absolute, ţările lider din EU28 sunt Franţa şi Suedia, depăşind fiecare 1,2 milioane de utilizatori FTTH/B. Rusia rămâne în frunte cu aproape nouă milioane de utilizatori (din care 1,4 milioane au fost adăugaţi în 2013), în timp ce Ucraina are 1,3 milioane utilizatori, iar Turcia 1,1 milioane.

În afara Europei, China şi Japonia sunt lideri mondiali incontestabili, cu 37 de milioane de abonaţi şi, respectiv, 24,7 milioane de abonaţi FTTH/B.

Potrivit companiei de analiză Heavy Reading, o ţară atinge pragul de ‘maturitate a conexiunilor la internet de mare viteză prin fibră optică’ în momentul în care rata de penetrare ajunge la 20%. Până acum, doar nouă ţări din lume au atins acest prag şi doar trei dintre ele sunt din Europa.

Emiratele Arabe Unite conduc în clasamentul Global FTTH cu un procent impresionant de 85% dintre utilizatori, urmate de Coreea de Sud, Hong Kong, Japonia, Singapore şi Taiwan, cu rate de utilizare cuprinse între 63% şi 37%. Lituania este prima ţară europeană din clasamentul global, situându-se pe poziţia a şaptea cu o acoperire de 100% şi penetrare de 34%, urmată de Suedia (26,5%) şi Letonia (23,3%). Toate celelalte ţări europene sunt sub pragul de 20%.

‘Trebuie să facem mai mult pentru dezvoltarea tehnologiei FTTH şi nu pot să nu constat că strategia politicilor de dezvoltare subestimează riscurile întârzierii adoptării fibrei optice ca tehnologia de conectare a spaţiilor rezidenţiale. În următorii 30 de ani, este de aşteptat ca 70% din economie să fie condusă de firme şi produse despre care în prezent nu ştim încă nimic’, spune preşedinte al Consiliului FTTH Europe, Karin Ahl.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...