100 de troleibuze noi în București: Finanțarea de la Mediu acordată Primăriei Capitalei expiră în august

Primăria Capitalei a obținut de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) o finanțare de 340 de milioane de lei pentru achiziția de autobuze hibrid și troleibuze, în decembrie 2018. Dacă autobuzele hibrid circulă deja în București, troleibuzele încă se lasă așteptate. Mai mult, în august expiră durata de implementare a proiectului cu instituția de Mediu.
Anemona Andone - mie, 24 feb. 2021, 19:17
100 de troleibuze noi în București: Finanțarea de la Mediu acordată Primăriei Capitalei expiră în august

„Primăria Municipiului București are un contract încheiat cu AFM, înregistrat cu nr. 39/N/GES/28.12.2018, care are o valoare de 340 de milioane de lei și este destinat achiziției a 130 de autobuze electric-hibrid și 100 de troleibuze. Menționăm că suma acordată reprezintă o finanțare de 80% din valoarea cheltuielilor eligibile”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ion Vasile, vicepreședintele AFM.

Potrivit lui, durata de implementare a proiectului cu Primăria Capitalei este până pe 28 august 2021.

Ion Vasile a precizat că, în cadrul contractului, AFM a finanțat până în prezent suma de 175,1 milioane de lei pentru achiziția a 130 de autobuze electric-hibrid.

Amintim că licitația pentru autobuzele hibrid din București a fost câștigată de Mercedes – Benz România, iar acestea au fost deja introduse în circulație.

De asemenea, licitația pentru cele 100 de troleibuze lansată de fosta administrație fusese câștigată de asocierea turco – germană Bozankaya – Sileo, însă contractul a fost reziliat, din cauza nerespectării unor prevederi.

Riscă Bucureștiul să piardă banii pentru troleibuze?

Întrebați când va fi relansată licitația pentru troleibuze și dacă există riscul pierderii banilor de la Mediu, reprezentanții municipalității nu ne-au transmis încă niciun răspuns.

Înainte de a fi ales edil al Capitalei, Nicușor Dan promitea pe lângă cele 100 de troleibuze ce urmau să sosească la București, în baza licitației lansate de fosta administrație în februarie 2019, cel puțin încă 150 de troleibuze articulate, precum și transformarea a până la 450 de autobuze Mercedes Benz Citaro Euro 3 în troleibuze cu autonomie (foto jos).

Bani de la Mediu pentru autobuze verzi și la Brașov

Pe lângă Primăria Capitalei, și Primăria Municipiului Brașov a mai obținut în decembrie 2018 finanțare de la Mediu pentru achiziția de mijloace de transport ecologice.

„Primăria Municipiului Brașov are un contract încheiat cu AFM, înregistrat cu nr.38/N/GES/28.12.2018, care are o valoare de 109,6 milioane de lei pentru achiziția a 52 de autobuze electrice, reprezentând o finanțare de 80% din valoarea cheltuielilor eligibile. Durata de implementare a proiectului este până pe 29.07.2021. În cadrul contractului, AFM a finanțat, până în prezent, suma de 34,9 milioane de lei pentru achiziția a 16 autobuze electrice”, a menționat vicepreședintele AFM.

Noi finanțări AFM pentru autobuze electrice, hibrid, cu hidrogen, GNC, troleibuze și tramvaie

Potrivit lui Ion Vasile, Administrația Fondului pentru Mediu intenționează să lanseze un nou program destinat transportului public nepoluant, care să susțină achiziția de autobuze electrice, electric – hibrid, GNC sau alimentate cu hidrogen, alături de troleibuze și tramvaie.

„Ghidul de finanțare a fost publicat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în 09.09.2020, iar la momentul actual acesta este în stadiul final al elaborării, după integrarea observațiilor/propunerilor primite în urma procesului de dezbatere publică, urmând ca forma finală a acestuia să fie aproabată prin ordin de ministru și publicatată în Monitorul Oficial”, a explicat vicepreședintele AFM.

Te-ar mai putea interesa și
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Turcan: Funcționarii care lucrează la recalcularea pensiilor vor primi stimulente
Recalcularea pensiilor din România este un proces care trebuie parcurs cu atenţie şi respect faţă de beneficiari, dar şi fără întârzieri, iar pentru continuarea accelerată a acestei......
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Claudiu Năsui promite eliminarea din nou a declarației de beneficiar real
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a discutat vineri cu ambasadorul Austriei în România, ...
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
3.474 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 1.505 de pacienți sunt internați la ATI
Un număr de 3.474 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
Tramvaie noi în București: Contractul cu Astra Vagoane Călători Arad ar putea fi semnat pe 6 mai – sindicat STB
După mai multe luni de tergiversări, contractul pentru livrarea a 100 de tramvaie noi în Capitală ar putea fi în sfârșit ...