100 de troleibuze noi în București: Finanțarea de la Mediu acordată Primăriei Capitalei expiră în august

Primăria Capitalei a obținut de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) o finanțare de 340 de milioane de lei pentru achiziția de autobuze hibrid și troleibuze, în decembrie 2018. Dacă autobuzele hibrid circulă deja în București, troleibuzele încă se lasă așteptate. Mai mult, în august expiră durata de implementare a proiectului cu instituția de Mediu.
Anemona Andone - mie, 24 feb. 2021, 19:17
100 de troleibuze noi în București: Finanțarea de la Mediu acordată Primăriei Capitalei expiră în august

„Primăria Municipiului București are un contract încheiat cu AFM, înregistrat cu nr. 39/N/GES/28.12.2018, care are o valoare de 340 de milioane de lei și este destinat achiziției a 130 de autobuze electric-hibrid și 100 de troleibuze. Menționăm că suma acordată reprezintă o finanțare de 80% din valoarea cheltuielilor eligibile”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Ion Vasile, vicepreședintele AFM.

Potrivit lui, durata de implementare a proiectului cu Primăria Capitalei este până pe 28 august 2021.

Ion Vasile a precizat că, în cadrul contractului, AFM a finanțat până în prezent suma de 175,1 milioane de lei pentru achiziția a 130 de autobuze electric-hibrid.

Amintim că licitația pentru autobuzele hibrid din București a fost câștigată de Mercedes – Benz România, iar acestea au fost deja introduse în circulație.

De asemenea, licitația pentru cele 100 de troleibuze lansată de fosta administrație fusese câștigată de asocierea turco – germană Bozankaya – Sileo, însă contractul a fost reziliat, din cauza nerespectării unor prevederi.

Riscă Bucureștiul să piardă banii pentru troleibuze?

Întrebați când va fi relansată licitația pentru troleibuze și dacă există riscul pierderii banilor de la Mediu, reprezentanții municipalității nu ne-au transmis încă niciun răspuns.

Înainte de a fi ales edil al Capitalei, Nicușor Dan promitea pe lângă cele 100 de troleibuze ce urmau să sosească la București, în baza licitației lansate de fosta administrație în februarie 2019, cel puțin încă 150 de troleibuze articulate noi, precum și transformarea de autobuze Mercedes Benz Citaro Euro 3 în troleibuze cu autonomie (foto jos).

 

 

 

 

 

 

 

 

Bani de la Mediu pentru autobuze verzi și la Brașov

Pe lângă Primăria Capitalei, și Primăria Municipiului Brașov a mai obținut în decembrie 2018 finanțare de la Mediu pentru achiziția de mijloace de transport ecologice.

„Primăria Municipiului Brașov are un contract încheiat cu AFM, înregistrat cu nr.38/N/GES/28.12.2018, care are o valoare de 109,6 milioane de lei pentru achiziția a 52 de autobuze electrice, reprezentând o finanțare de 80% din valoarea cheltuielilor eligibile. Durata de implementare a proiectului este până pe 29.07.2021. În cadrul contractului, AFM a finanțat, până în prezent, suma de 34,9 milioane de lei pentru achiziția a 16 autobuze electrice”, a menționat vicepreședintele AFM.

Noi finanțări AFM pentru autobuze electrice, hibrid, cu hidrogen, GNC, troleibuze și tramvaie

Potrivit lui Ion Vasile, Administrația Fondului pentru Mediu intenționează să lanseze un nou program destinat transportului public nepoluant, care să susțină achiziția de autobuze electrice, electric – hibrid, GNC sau alimentate cu hidrogen, alături de troleibuze și tramvaie.

„Ghidul de finanțare a fost publicat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor în 09.09.2020, iar la momentul actual acesta este în stadiul final al elaborării, după integrarea observațiilor/propunerilor primite în urma procesului de dezbatere publică, urmând ca forma finală a acestuia să fie aproabată prin ordin de ministru și publicatată în Monitorul Oficial”, a explicat vicepreședintele AFM.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut în 2021 cu 56% față de primul an de pandemie
Traficul de pasageri pe cele 16 aeroporturi din România a crescut anul trecut, față de 2020 cu 56% și a ajuns la un număr ...
Șeful diplomației austriece vrea ca livrările de gaz rusesc să nu fie pe lista sancțiunilor care ar putea fi impuse Moscovei
Șeful diplomației austriece vrea ca livrările de gaz rusesc să nu fie pe lista sancțiunilor care ar putea fi impuse ...
Livrările de gaz rusesc nu ar trebui supuse sancţiunilor Uniunii Europene în criza privind Ucraina, consideră ministrul ...
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful STB. Metrorex anunță că se va circula normal
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful ...
Directorul general al STB, Adrian Criț, a declarat că Vasile Petrariu, liderul sindicatului majoritar de la STB, ar fi ...