16 milioane euro pentru exproprieri la drumuri. Primesc bani DIP, Dăianu, Videanu

Guvernul va retrage Academiei Agricole "Gheorghe Siseşti" 7.000 mp de teren şi va plăti 71,6 mil lei (16,3 mil.euro) pentru terenuri necesare construcţiei de drumuri, printre cei mai cunoscuţi expropriaţi fiind foştii miniştri Daniel Dăianu şi Dan Ioan Popescu şi firma Titan Mar deţinută de Videanu.
Economica.net - mar, 19 feb. 2013, 11:00
16 milioane euro pentru exproprieri la drumuri. Primesc bani DIP, Dăianu, Videanu

Plăţile vor reprezenta noi despăgubiri acordate de la bugetul de stat pentru imobile expropriate şi folosite la construcţia de drumuri.

Cele mai mari despăgubiri, de aproape 49 milioane lei, vor fi acoperite pentru exproprieri de terenuri, în suprafaţă totală de 218.265 metri pătraţi, la modernizarea centurii rutiere a municipiului Bucureşti.

Pe lista expropriaţilor au fost introduse acum 317 persoane fizice şi firme, printre cele mai cunoscute dintre acestea fiind fostul ministru al Industriilor din Guvernul Năstase, Dan Ioan Popescu, acesta urmând să încaseze, 66.084 lei pentru un teren de 423 metri pătraţi din comuna Pantelimon, la care se adaugă însă 159.937 lei pentru un teren de peste o mie pătraţi deţinut de soţia sa în aceeaşi zonă. Cei doi deţin în Pantelimon un lot de 5.000 metri pătraţi teren.

Pe aceeaşi listă a fost înscrisă şi firma Titan Mar, deţinută de fostul ministru şi primar general Adriean Videanu, care va încasa peste 500.000 lei pentru 1.532 metri pătraţi teren şi anexe în comuna Chiajna. Firma deţine în zonă aproape 81.000 metri pătraţi teren.

Despăgubiri importante, în cuantum total de peste 14,1 milioane lei pentru 51.056 metri pătraţi teren, vor fi acordate de stat şi pentru exproprieri la construcţia centurii rutiere în zona de nord a municipiului Bucureşti. Pe lista celor 189 de persoane fizice şi firme beneficiare figurează, printre alţii, fostul ministru al Finanţelor Daniel Dăianu, care va încasa 11.591 lei pentru 63 metri pătraţi din terenul total de 2.833 metri pătraţi pe care îl deţine în comuna Mogoşoaia.

Dăianu a mai fost despăgubit şi în urmă cu şase ani, pentru cedarea unui teren de 574 metri pătraţi în aceeaşi zonă.

Pe aceeaşi listă apare şi firma Cityring Property, cu aproape 740.000 lei pentru 4.018 metri pătraţi de teren, controlată de oamenii de afaceri Eugen şi Liviu Lapădatu, care deţin prin firma Polygate, înregistrată în Cipru, şi societatea de distribuţie pentru produse IT Tornado Technology.

Alte despăgubiri vor fi acordate firmei Rafo (15.454 lei pentru 84 metri pătraţi teren în Mogoşoaia), CFR SA (195.757 lei pentru 1.064 metri pătraţi în Mogoşoaia), Rompetrol Downstream (434.248 lei pentru 2.311 metri pătraţi la Chiajna), Petrom (339.868 lei pentru 3.063 metri pătraţi în Chitila).

La acestea se adaugă alte despăgubiri de 8,6 milioane lei care vor fi plătite pentru exproprieri la varianta de ocolire a municipiului Constanţa, Autostrada Bucureşti – Constanţa, tronsonul Cernavodă – Constanţa, reabilitarea DN6 Drobeta – Turnu Severin – Lugoj şi varianta de ocolire a municipiului Braşov.

În aproape toate cazurile, autorităţile precizează că imobile proprietate privată care vor fi expropriate nu au fost înscrise în cartea funciară întrucât Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare „nu instituie un termen de înscriere”.

În paralel, Guvernul va retrage de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu – Şişeşti” suprafeţe totale de teren de aproape 7.000 metri pătraţi pentru Autostrada Arad –Timişoara –Lugoj şi varianta de ocolire a municipiului Constanţa.

Te-ar mai putea interesa și
Virgil Popescu: Cei care-şi montează panouri fotovoltaice pot deveni prosumatori în mai multe locaţii
Virgil Popescu: Cei care-şi montează panouri fotovoltaice pot deveni prosumatori în mai multe locaţii
Guvernul va aproba, prin ordonanţă de urgenţă, implementarea Directivei RED II, din Directiva de Regenerabile, care va permite românilor să-şi poată monta panouri fotovoltaice pentru......
Rabla pentru becuri – Ciucă anunţă o finanţare de 400 milioane lei pentru program
Rabla pentru becuri – Ciucă anunţă o finanţare de 400 milioane lei pentru program
Guvernul va aproba, marţi, o hotărâre privind alocarea sumei de 400 milioane lei pentru finanţarea programului 'Rabla ...
Autostrada Bucureștiului: Asocierea Pizzarotti – Retter, desemnată din nou câștigătoare pe lotul 1 al A0 Nord
Autostrada Bucureștiului: Asocierea Pizzarotti – Retter, desemnată din nou câștigătoare pe lotul 1 al A0 Nord
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat marți câștigătorul pentru proiectarea ...
ONRC: Numărul firmelor şi PFA care au intrat în insolvenţă în primele zece luni din 2022 a crescut cu 10%, faţă de perioada similară din anul trecut
ONRC: Numărul firmelor şi PFA care au intrat în insolvenţă în primele zece luni din 2022 a crescut cu 10%, faţă de ...
Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a crescut cu 10,68% ...