2011 a fost excepţional pentru agricultură. Cum arată 2012

Dacă anul agricol trecut a fost unul  excepţional, mai ales pentru cereale, 2012 se anunţă un an bun pentru fructe şi legume. Rezerva de apă din sol s-a refăcut în mare parte datorită zăpezilor căzute în ianuarie şi februarie.
Florin Cojocaru - mie, 21 mart. 2012, 06:16
2011 a fost excepţional pentru agricultură. Cum arată 2012

Anul agricol 2012 se anunţă unul bun, chiar dacă nu ca precedentul, considerat excepţional de mai toţi cei din domeniu, şi promite să acopere necesarul de consum al României lăsând suficiente cantităţi şi pentru export, spun doi dintre cei mai mari fermieri ai ţării şi fostul ministru al Agriculturii. Sfârşitul anului 2011 şi începutul acestui an anunţau un an dezastruos pentru că solurile aveau un deficit foarte mare de apă din cauza secetei care a afectat România în cea de-a doua jumătate a anului trecut. Zăpezile abundente căzute în a doua jumătate a lunii inauarie şi în februarie au refăcut în bună parte rezerva de apă din sol.

„O spun cu toată tăria. Va fi un an mai slab ca cel anterior dar nu vom avea criză alimentară, iar România se va păstra pe piaţa externă ca exportator de produse agricole. Dacă la cereale nu se anunţă producţii deosebite în schimb pomii vor da un rod bogat pentru că s-a amânat mult perioada de inflorire. Dacă se menţinea vremea realtiv caldă din decembrie şi venea un îngheţ riscam să pierdem toată recolta de fructe”, a spus pentru ECONOMICA.NET Valeriu Tabără, fostul ministru al Agriculturii.

Pentru femierii români principala grijă este să plouă în această primăvară. Ei nu se tem de inundaţii pentru că zăpada se topeşte treptat şi, oricum, au culturile asigurate. Singura problemă este cu schimbarea rapiţei din toamnă cu porumb pentru că seceta de anul trecut a compromis o bună parte din recoltă.

„Pare un an bun. Rezerva de apă din sol aproape s-a refăcut iar tot ce va ploua de acum va fi un bonus. Trebuie să întoarcem rapiţa cu porumb pentru că seceta a distrus aproape toate culturile. Una peste alta, va fi fi bine”, spune Adrian Porumboiu care exploatează 50.000 de ha de teren agricol în judeţul Vaslui.

Acest an agricol se prezintă sub auspicii bune pentru că desprimăvărarea se face treptat, fără alternanţe climatice mari, spune Culiţă Tărâţă, cel mai mare agricultor al ţării cu 73.000 de ha de teren agricol exploatate în Insula Mare a Brăilei şi Neamţ. Fermierul a pierdut, la rândul lui, jumătate din recolta de rapiţă pierderile fiind evaluate la 1,2 milioane de euro. Crede, în schimb, că va face o recoltă „bunicică” la cereale astfel încât va putea să iasă la export cu o cantitate de câteva zeci de mii de tone.

Anul trecut, România a avut unul dintre cei mai buni ani agricoli din ultimele două decenii. A realizat circa 7,3 milioane de tone de grîu şi secară şi aproape 8 milioane de tone de porumb. Toată producţia agricolă a României a fost în valoare de 10 miliarde de euro. Aproape o treime s-a exportat.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a crescut tarifele de import pentru mai multe bunuri de larg consum produse în țările considerate ostile
Rusia a majorat tarifele la import pentru o gamă largă de bunuri de larg consum, inclusiv vin, bere, dulciuri, biscuiţi şi şampon, produse în ţările care susţin sancţiunile impuse Moscovei,......
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Primul focar de pesta micilor rumegătoare din România, depistat la o fermă de oi din județul Tulcea
Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezenţa virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) ...
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O firmă din Iași a descoperit aplicația prin care se pot reduce pierderile de apă din rețea
O companie românească de utilități folosește analiză complexă de date pentru reducerea pierderilor de apă. ApaVital ...
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru județe
ANM: Cod galben de ploi și vijelii în aproape jumătate din țară până duminică dimineața. Cod portocaliu pentru patru ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, două atenţionări Cod portocaliu şi Cod galben de ...