1EUR = 4.7776 RON | Bucureşti 11 º

News

5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 10.03.2014

Statul şi privaţii trebuie să fie gata pentru finanţarea unor bănci, cum s-au pregătit şefii de la Hidroelectrica să piardă procese, Fiscul îşi atacă discriminatoriu datornicii, Orange negociază mutarea a 1.000 de angajaţi în Green Court şi despre scăderea TVA şi programul Prima Casă. Citeşte pe larg revista presei din 10 martie 2014

10 mar, 2014 | ECONOMICA.net

ZF: Dănilă, BNR: Statul şi privaţii trebuie să fie gata pentru finanţarea unor bănci. Sectorul privat local şi autorităţile publice ar trebui să fie pregătite pentru necesitatea de a interveni pentru finanţarea operaţiunilor unor bănci,  avertizează Nicolae Dănilă, membru în consiliul de administraţie al BNR. „Îmi permit să atrag atenţia asupra faptului că, atât sectorul privat local, cât şi autorităţile publice de la noi ar trebui să fie pregătite pentru contracararea modificării perspectivei surselor de finanţare pe termen scurt şi chiar pentru necesitatea de a interveni pentru finanţarea operaţiunilor unor bănci“, a susţinut Dănilă într-o prezentare susţinută în cadrul programului „Academica BNR“.

Hotnews: Cum s-a pregatit Directoratul Hidroelectrica sa piarda niste procese si cum au fost alese case de avocatura fara proceduri de selectie clare. Hidroelectrica a reintrat in insolventa dupa ce a pierdut un proces, la Curtea de Apel, in fata asa-zisilor "baieti destepti din energie". Nu este singurul proces, urmeaza si altele, iar daca vor fi pierdute si acestea, Hidroelectrica ar ajunge intr-o situatie extrem de dificila. In aceste conditii, apare intrebarea: Cat de bine pregatita juridic este Hidroelectrica pentru a face fata in instanta baietilor destepti? O inregistrare obtinuta de HotNews.ro a sedintei directoratului companiei din 23 septembrie 2013 demonstreaza ca Hidroelectrica nu este pregatita. Potrivit inregistrarii, directorii discutau cum sa fie incheiate contracte de asistenta juridica fara a exista conditii clare de selectie si o comisie de evaluare. Directorii mai discutau atunci si despre angajarea unor firme de avocatura pentru niste procese pe care Hidroelectrica urma sa le piarda.

Capital: Fiscul îşi atacă discriminatoriu datornicii. În timp ce mii de companii private sunt sugrumate de măsurile uneori aberante și nejustificat de agresive ale Fiscului, societățile de stat beneficiază în continuare de scutiri de la plata datoriilor. Sfidând legile concurenței și chiar regulile Uniunii Europene, autoritățile continuă să favorizeze companiile de stat, adevărate găuri negre pentru economia țării, în detrimentul sutelor de mii de firme private care supravieţuiesc din ce în ce mai greu pe piaţă. Doar în ultimii cinci ani, companii-mamut, precum CFR SA, Compania Națională a Huilei sau Poșta Română, au beneficiat de scutiri de la plata datoriilor de peste 10 miliarde de euro.

ZF: Orange negociază mutarea a 1.000 de angajaţi în Green Court. Operatorul de telefonie mobilă Orange, care la nivel local are afaceri de aproape un miliard de euro şi aproximativ 3.000 de angajaţi, ar fi ajuns la o înţelegere pentru închirierea unui spaţiu de până la 13.000 de metri pătraţi în proiectul de birouri Green Court dezvoltat de grupul suedez Skanska în nordul Bucureştiului.

Adevărul: Guvernul vrea să transforme programul „Prima Casă“ în „Noua Casă“, destinat achiziţiei numai de locuinţe noi. Programul „Prima Casă“, prin care românii pot contracta credite garantate în proporţie de 50% de stat şi la dobânzi sub media pieţei în vederea achiziţionării unei locuinţe, ar putea fi transformat în „Noua Casă“, prin care beneficiarii îşi vor putea cumpăra numai case noi, se arată în noul program de guvernare.

Adevărul - Ponta: Revenirea TVA la 19% este sustenabilă doar cu un ritm de creştere PIB de peste 3%. Revenirea taxei pe valoarea adăugată la nivelul de 19% este sustenabilă dacă România va continua să înregistreze aceeaşi creştere economică de anul trecut, de peste 3%, a declarat premierul Victor Ponta. „Dacă avem un ritm de creştere, aşa cum am avut în 2013, de 3,5%, este sustenabilă", a spus Ponta la România TV. Întrebat ce şanse sunt să mai fie atins acest nivel de creştere economică, premierul a amintit că pentru acest an este estimat un nivel de „2 virgulă", dar că pentru anul trecut a fost prognozat un avans PIB de 1,6%, mult sub rezultatul final, adăugând: „Să dea Dumnezeu să se întâmple la fel şi anul ăsta, să ajungem undeva spre 3".

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO