5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 10.11.2014

Dezastrul din educaţie începe să se vadă pe piaţa muncii: angajatorii dau teste de limba română la recrutare - despre comisioanele băncilor - Câţi kilometri de autostrăzi vom avea la sfârşitul anului - Cele mai profitabile zece firme din agricultura românească - Cine sunt executivii de top care au preluat în ultimul an conducerea celor mai importanţi jucători din economia locală. Citeşte pe larg revista presei din 10 noiembrie 2014
Economica.net - lun, 10 nov. 2014, 05:56
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 10.11.2014

ZF – Dezastrul din educaţie începe să se vadă pe piaţa muncii: angajatorii dau teste de limba română la recrutare. „Din păcate, există candidaţi care au probleme legate de modul în care scriu şi vorbesc în limba română, iar surprinzător este că aici vorbim de absolvenţi de studii superioare. Testele de limbă română se dau mai ales pentru posturile din call center sau din domeniul vânzărilor“, a spus Sorina Do­nisa, country manager al firmei de recru­tare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT.

Adevărul – Băncile au învins din nou: comisioanele vor fi afişate pe ecranele bancomatelor în procent şi doar după caz în sumă reală. ANPC a ţinut cont, parţial, de observaţiile reprezentanţilor băncilor şi a publicat în Monitorul Oficial, într-o formă uşor ameliorată Ordinul privind obligativitatea instituţiilor care prestează servicii de acceptare la plată prin intermediul cardurilor emise în România, la ATM-urile din ţară, de a informa consumatorii asupra tuturor comisioanelor aferente operaţiunilor derulate la aceste terminale.

EVZ – Cele mai profitabile zece firme din agricultura românească. Un management performant, producția integrată, dar și ceva noroc reprezintă rețeta succesului în business-urile agricole de pe piața locală. Cu toate riscurile legate de vreme, sezonalitate și preferințele consumatorilor pe care le implică, domeniul agricol este foarte profitabil pentru cine știe să facă afaceri. În total, anul trecut, 8.639 de companii autohtone au înregistrat un profit total brut cumulat în valoare de 2,43 miliarde lei (aproape 551 milioane euro).

Capital – Impuls nou pentru ieftinirea creditelor, prag de alarmă la depozite. Banca Națională a redus dobânda de politică monetară la un nou minim istoric, 2,75%. Decizia, care va conduce la ieftinirea creditelor în lei, a trebuit să fie însoțită de o măsură pentru evitarea unor dobânzi de 0% la depozite. Reducerile anterioare de dobândă decise de BNR își transmiseseră deja efecte în costul creditelor. Rata interbancară Robor la 3 luni, indicatorul utilizat de bănci pentru calculul dobânzilor la creditele de retail în lei, a scăzut cu un punct procentual în ultima lună şi a ajuns aproape de 2%, un minim al ultimelor două luni și jumătate. Scăderea influențează, deocamdată, doar costul creditelor noi. Pentru creditele în derulare, clienții trebuie să aş­tepte termenul de actualizare a ratelor de dobândă prevăzut în contracte, care este, la multe bănci,  la finalul anului.

ZF – Cine sunt executivii de top care au preluat în ultimul an conducerea celor mai importanţi jucători din economia locală. Au salarii lunare cuprinse între 10.000 şi 12.000 de euro net pe lună, se orientează către industriile în care există creştere şi acceptă, cu greu, să îşi schimbe angajatorul – acesta este, în linii mari, profilul executivilor de top care au făcut o schimbare de carieră în ultimul an.

DIGI24 – Câţi kilometri de autostradă vor fi finalizaţi în acest an şi ce planuri are CNADNR pentru la anul. Datele CNADNR arată că, până la finele acestui an, vor fi finalizaţi 56,3 kilometri de autostradă, respectiv primul lot (22,2 kilometri) şi o porţiune de 6 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Nădlac – Arad, 6 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Timişoara – Lugoj şi lotul 3 de la Orăştie – Sibiu (22,1 kilometri).

Te-ar mai putea interesa și
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de duminică, în timp ce la Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un......
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise ...
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...