5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 14.04.2015

Controalele ANAF duc la creşterea preţurilor şi desfiinţează cumpărăturile "pe caiet" - RCS&RDS încheie o etapă în care şi-a multiplicat veniturile de 13 ori în 10 ani - Doar patru decizii de confiscare extinsă a averii în trei ani - Despre Dacia, într-un interviu cu directorul general al Renault Commercial Roumanie - topul celor mai furate maşini din România. Citeşte pe larg revista presei din 14 aprilie 2015
Economica.net - mar, 14 apr. 2015, 05:01
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 14.04.2015

Ofensiva ANAF creşte preţurile – Capital. De teama celor de la Antifraudă, micii evazionişti folosesc din plin casele de marcat. Ca să-şi recupereze paguba, au început să scumpească produsele şi serviciile.

RCS&RDS încheie o etapă în care şi-a multiplicat veniturile de 13 ori în 10 ani – ZF. Compania a ajuns anul trecut la afaceri de 2,15 mld. lei faţă de 163 mil. lei în 2004. Creşterea s-a bazat pe fuziunea cu furnizorul de internet RDS şi apoi pe achiziţii agresive ale unor competitori mai mici, dar şi pe investiţii de miliarde de lei. Plecarea lui Alexandru Oprea din funcţia de director general de la RCS& RDS, cea mai mare companie cu capital românesc din telecom, aduce în prim-plan un jucător care a avut o creştere de 13 ori a cifrei de afaceri în ultimii zece ani, aşa cum puţine companii din România au înregistrat în această perioadă.

Doar patru decizii de confiscare extinsă a averii în trei ani – DIGI24. Legea prin care este confiscată averea care nu poate fi justificată legal este în vigoare de aproape trei ani, dar până la finele lui 2014 doar patru cazuri au fost soluţionate definitiv. Un caz recent este al unui medic din Timişoara, condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită. Magistraţii i-au confiscat cabinetul medical, apartamentul şi maşina cumpărate fiicei, considerând că valoarea acestora este mult peste posibilităţile oferite de salariul doctorului.

Interviu cu Jan Ptacek, director general al Renault Commercial Roumanie. Dacia creşte de trei ori mai rapid local decât la nivel mondial. „Sunt îndeplinite toate premisele pentru ca 2015 să fie un an bun pentru piaţa auto din România” – ZF. „Dacia creşte la nivel internaţional, iar la finalul lunii martie procentul este de 12%. Marca scade în Franţa şi Germania, dar rămâne un actor important pe aceste pieţe şi creşte pu­ternic în Italia, Spania şi Ma­rea Britanie. E prea devreme pentru a trage o concluzie pentru întreg anul. Ce este limpede, după un 2014 excepţional, în care Dacia a depăşit 500.000 de maşini vândute, o creştere de 20% faţă de anul precedent, am început 2015 pe creştere atât în România cât şi pe pieţele externe”, a spus Jan Ptacek, director general al Renault Commercial Roumanie, care însă nu a precizat ce volum a atins Dacia în primele trei luni ale anului.

Efectul controalelor de la Fisc. Cumpărăturile „pe caiet” devin istorie – DIGI24. Campania agresivă a Fiscului împotriva micii evaziuni fiscale a făcut o victimă celebră. În magazinele şi localurile din mediul rural a dispărut „caietul”, adică acel registru în care erau trecuţi cei care cumpără pe datorie şi plătesc doar în ziua de salariu sau de pensie. Iar acesta este motivul pentru care şi patronii, şi cumpărătorii sunt supăraţi.

Peste jumătate din creditele Prima casă, acordate de două bănci – ZF. Valoarea celor 75.000 de credite Prima casă acordate de BCR şi BRD se ridică la 13 miliarde de lei, în timp ce per total creditele imobiliare garantate de stat au valorat 22 de miliarde de lei. Prima casă a menţinut pe linia de plutire creditarea de retail în perioada de criză şi a ajuns să reprezinte jumătate din stocul de împrumuturi imobiliare acordate de băncile locale, dar acum tot mai mulţi clienţi se reorientează către creditele standard.

Cum ajungi fără să ştii acţionar la SIF şi dator la Fisc pentru „venituri din dividende” – Adevărul. Acţionarii care au primit titluri de proprietate în cadrul Programului de Privatizare în Masă (marea „cuponiadă“ din anii ’90) mai deţin încă acţiuni reziduale la Societăţile de Investiţii Financiare chiar dacă şi-au vândut cupoanele. Aceste deţineri, de 1-2 lei, sunt tratate fiscal ca „venituri din investiţii“ şi taxate cu sute de lei pe an.

TOPUL celor mai furate maşini din România. Care a fost marca preferată a hoţilor în 2014 – Gândul. Cele mai căutate maşini de către hoţi sunt Daciile, indiferent de model şi de vârstă, arată statisticile Poliţiei Române. Anul trecut, au fost furate aproape 1.600 de autoturisme. După marca românească, hoţii de maşini preferă mărcile germane, apoi pe cele franceze.

Te-ar mai putea interesa și
CFR Călători operează cu vagoane de clasa a II-a cu o vechime medie de 31 de ani
CFR Călători operează cu vagoane de clasa a II-a cu o vechime medie de 31 de ani
CFR Călători utilizează circa 1.190 vagoane clasă, tip clasa I și clasa a II-a, pentru îndeplinirea obligației de asigurare a serviciului public de transport feroviar de pasageri, au spus......
Putin afirmă că Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări
Putin afirmă că Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări
Rusia a convenit cu Belarusul că va staţiona arme nucleare tactice pe teritoriul acestei ţări, a declarat preşedintele ...
Uniunea Europeană dorește să evite „dependența” de China cum a fost de gazul rusesc – Borrell
Uniunea Europeană dorește să evite „dependența” de China cum a fost de gazul rusesc – Borrell
Uniunea Europeană încearcă să evite să fie dependentă de China, aşa cum a fost de gazul rusesc, a afirmat sâmbătă ...
Accident feroviar la Galați: Acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziția 75 km/h
Accident feroviar la Galați: Acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziția 75 km/h
În urma verificărilor preliminare efectuate de poliţişti în cazul accidentului feroviar de sâmbătă de la Galaţi, ...