5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 21.03.2014

Harta judeţelor cu cei mai mulţi concediaţi, cum alege Fiscul firmele pe care le controlează, cine sunt oamenii de afaceri şi liderii politici din Rusia sancţionaţi de SUA, cine vrea să mai meargă în vacanţă în Crimeea şi cum ajunge să intre în faliment o primărie. Citeşte pe larg revista presei din 21 martie 2014
Economica.net - vin, 21 mart. 2014, 06:12
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 21.03.2014

EVZ: Harta neagră a României. Judeţele cu cei mai mulţi concediaţi. Alături de companii din Bucureşti, cele din judeţele Vaslui, Vâlcea şi Bacău au făcut mai mult de o sută de concedieri, în 2014. În unele zone, acesta este efectul mega-disponibilizărilor de anul trecut. În Vâlcea, de exemplu, scăderea activităţii la Oltchim, care funcţionează de mai bine de un an la mai puţin de 20% din capacitate, a atras diminuarea afacerilor altor parteneri ai combinatului, de unde şi numărul mare de concedieri din zonă. Judeţele unde nu au existat angajaţi trimişi în şomaj au reprezentat doar un sfert din ţară în 2013: Satu Mare, Botoşani, Mureş, Bistriţa Năsăud, Harghita, Covasna, Sibiu, Arad, Vrancea, Brăila, Constanţa, Calea Severin, Gorj, Argeş, Teleorman.

Capital: Cum alege Fiscul firmele pe care le controlează? Analiza Capital arată un proces obscur, ghidat de reguli arbitrare şi funcţionari abuzivi, acceptat public ca o cutumă pe care frica de autoritate o întreţine de prea mult timp.

ZF – BNR: Tranzacţiile cu acţiunile Băncii Carpatica vor ajunge la DIICOT.  BNR va extinde grupul de acţionari care acţionează concertat la Banca Carpatica (simbol bursier – BCC), incluzând şi persoanele care au preluat vineri acţiuni de la Corneliu Tănase, operaţiuni considerate manipulare de piaţă şi pentru care banca centrală va sesiza DIICOT. „Sunt suficiente dovezi de extindere a structurii grupului care acţionează concertat pentru ca BNR să decidă includerea celor doi noi acţionari. Există, de asemenea, suspiciuni de manipulare a pieţei de capital pentru care, la finalizarea actului de constatare, va fi sesizat DIICOT“, a declarat şeful Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, întrebat cum va reacţiona banca centrală după ce Corneliu Tănase a vândut un pachet de aproape 10% din titlurile băncii.

Hotnews: Cine sunt oamenii de afaceri si liderii politici din Rusia sanctionati de administratia Obama in a doua etapa de pedepse pentru criza din Crimeea. Agentia oficiala de presa a Rusiei, ITAR-TASS, a publicat in cursul serii lista persoanelor care sunt vizate de noile sanctiuni americane. Printre ele – Igor Sergun, seful temutului serviciu secret al Armatei GRU, Serghei Ivanov, seful administratiei prezidentiale, Vladimir Iakunin, seful cailor ferate sau Arkady Rotenberg, om de afaceri si partenerul de judo al lui Vladimir Putin. In aceasta a doua etapa de sanctiuni, administratia Obama a tintit cercul intim de apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, membrii aripii „dure” de la Kremlin, (asa numitii siloviki) care ia deciziile esentiale in politica de stat a Rusiei.

Adevărul: Cum ajunge să intre în faliment o primărie. Cazul Nalbant din Tulcea. O comună uitată din judeţul Tulcea a ajuns să aibă cea mai mare datorie publică restantă din România, în urma unui contract de concesiune păgubos şi a unei hotărâri judecătoreşti dubioase.  Localitatea tulceană Nalbant, care numără 2.500 de suflete, datorează unui firme aproape 10 milioane de euro, adică bugetul său pe 11 ani, daune stabilite de judecători pentru neonorarea unui contract de concesiune.

ZF: Franklin Templeton cere un comision mai mare pentru administrarea Fondul Proprietatea, dar nu-şi asumă obiectivele. Franklin Templeton va avea în noul contract de administrare un comision mai mare pentru a administra încă doi ani activele de 3,2 mld. euro ale Fondului Proprietatea (FP), la care se vor adăuga alte comisioane din distribuţiile de cash pe care le va face fondul.

Analiză Gândul: Crimeea cea SCUMPĂ. Cât mai valorează astăzi Crimeea, o destinaţie de lux de la Marea Neagră, în ochii turiştilor străini. Anexarea Crimeei de către Rusia naşte un semn de întrebare şi în ceea ce priveşte destinul peninsulei ca destinaţie turistică, în condiţiile situaţiei foarte tensionate din această zonă care şi-a arătat deja efectele negative asupra acestui sector economic.

Te-ar mai putea interesa și
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor poliţelor RCA. Executivul a aprobat actul normativ promovat de......
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Tranzacție de 5 mil. euro între Eldrive și MOON Power pe piața stațiilor de încărcare pentru mașini electrice
Operatorul de stații de încărcare pentru mașini electrice Eldrive România a comandat peste 300 de stații MOON Power ...
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland lansează aplicația pentru încărcarea mașinilor electrice la cele 150 de stații din parcările magazinelor
Kaufland România lansează E-Mobility, proiectul prin care posesorii Kaufland Card cu mașini electrice au posibilitatea ...
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan: S-a reactivat suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat într-o conferință de presă că PUZ-urile sectoarelor 2 și 4 ...