5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 23.07.2015

Povestea autostrăzii Orăştie-Sibiu care o ia la vale - Băncile finanţează din nou proiecte de anvergură: creditele de peste un milion de euro cresc cu 10% - Taxarea PFA are condiţii noi - Profit istoric pentru IAR Ghimbav - Topul reţelelor de farmacii în Bucureşti, o piaţă de 1 mld. euro - Termocentrala OMV Petrom funcţionează aproape de capacitatea maximă. Citeşte pe larg revista presei din 23 iulie 2015.
Economica.net - joi, 23 iul. 2015, 05:39
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 23.07.2015

Povestea autostrazii care o ia la vale: Cum s-a ajuns ca Lotul 3 din A1 Orastie – Sibiu sa fie macinat de alunecari de teren, cat de serioase sunt riscurile pentru soferi si cum explica autoritatile problemele de la viaductul Aciliu – Hotnews. Aproape 603 milioane de lei dintr-un total de 604,8 a platit Compania de Autostrazi pentru 22 de kilometri de autostrada unde au fost constatate oficial circa 300 de neconformitati in executie, unde terenul a inceput pe alocuri sa o ia la vale, iar fisurile in asfalt au aparut la nici o luna dupa ce a fost deschis traficul si nici pana acum nu au fost remediate. Vorbim despre controversatul Lot 3 al autostrazii A1 Orastie – Sibiu, tronson care a acumulat intarzieri peste intarzieri si care a ajuns sa fie inaugurat, intamplator sau nu, pe 14 noiembrie 2014, chiar cu doua zile inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale in care premierul Ponta candida din pole-position. Iata cum explica autoritatile problemele constatate si cat de serioase sunt deficientele semnalate in presa la viaductul Aciliu.

Topul reţelelor de farmacii în Bucureşti, o piaţă de 1 mld. euro – ZF. Un sfert dintre farmaciile din Bucureşti aparţin reţelelor Belladonna şi Sensiblu, în timp ce Catena, liderul retailului farma la nivel naţional, cu o cotă de piaţă de peste 10%, ocupă locul trei în clasamentul celor mai extinse lanţuri de farmacii din Capitală, arată o analiză a ZF.

Taxarea PFA are condiţii noi: Pot fi respectate? – Capital. Pentru a-şi menţine taxarea mai favorabilă, PFA trebuie să îndeplinească cel puţin patru din cele şapte condiţii noi care se aplică activităţilor independente din 10 iulie. Însă, textul de lege trasează linii generale care nu elimină problemele de interpretare din practică. Specialiştii în fiscalitate cred că mai sunt necesare precizări.

Băncile finanţează din nou proiecte de anvergură: creditele de peste un milion de euro cresc cu 10% – ZF. Companiile au contractat de la bănci credite noi de circa 12 miliarde de lei (2,7 mld. euro) în perioada ianuarie-mai, în creştere cu 6% faţă de nivelul din primele cinci luni de anul trecut, avansul fiind susţinut în principal de creditele de valoare mare (peste echivalentul a un milion de euro), acordate în principal firmelor de talie mare.

IAR a surprins investitorii cu un profit istoric pe primul semestru: „Capacitatea de producţie e ocupată 100%“ – ZF. Producătorul de elicoptere IAR Ghim­bav (simbol bursier IARV), recent transferat la cota bursei de pe piaţa RASDAQ, a încheiat prima jumătate a anului cu un profit record de 31 milioane de lei (7 mil. euro), mai mare de 20 de ori faţă de rezultatul din anul anterior. Creşterea a fost susţinută de volumul mare de comenzi şi de dividendele încasate de pe urma parteneriatului local cu concernul european Airbus.

Termocentrala OMV Petrom funcţionează aproape de capacitatea maximă – ZF. CET Brazi, termocentrala de 530 mil. euro a companiei petroliere OMV Petrom, merge de la începutul lunii aproape la capacitate maximă, pe fondul temperaturilor caniculare înregistrate în ultimele săptămâni, precum şi al lipsei vântului care a făcut ca eolienele să tragă frâna de mână.

Birourile-fantomă ale Bucureştiului – Capital. Cei 300.000 mp de birouri goale din Capitală reprezintă o gaură neagră de 36 mil. euro pe an pentru proprietari, circa 60% din aceste spaţii fiind grupate în zece clădiri.

Te-ar mai putea interesa și
România produce anual 5.000 de tone de ciocolată în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro
România produce anual 5.000 de tone de ciocolată în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro
30 producători de ciocolată din România, alături de cinci jucători internaționali din Polonia, Republica Moldova și Bulgaria vor participa în acest week-end la a treia ediție Chocolate Saga,......
Caniculă în Grecia – Acropola din Atena şi alte situri arheologice, parţial închise
Caniculă în Grecia – Acropola din Atena şi alte situri arheologice, parţial închise
Mai multe situri arheologice din Grecia, printre care Acropola din Atena, şi-au închis joi porţile în cele mai fierbinţi ...
Reorganizarea Ministerului Finanţelor, ANAF, ONPCSB şi ANRP, aprobată de Guvern
Reorganizarea Ministerului Finanţelor, ANAF, ONPCSB şi ANRP, aprobată de Guvern
Executivul a aprobat joi reorganizarea Ministerului Finanţelor, ANAF, Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării ...
Germania nu va furniza Ucrainei noi sisteme Patriot
Germania nu va furniza Ucrainei noi sisteme Patriot
Ministrul german al apărării Boris Pistorius a declarat joi că ţara sa nu poate furniza Ucrainei încă un sistem antiaerian ...