5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 24.09.2015

Imagini din centrul SRI unde sunt analizate alertele de terorism cibernetic - Bancpost ar putea vinde cel mai mare pachet de credite restante din istoria sectorului bancar românesc - Primul executiv care ia în calcul să angajeze refugiaţi - Cum se adaptează şcoala la scăderea populaţiei - Grădinițele și școlile private vor plăti impozit pe profit. Facultățile rămân scutite - Din 2016, scad amenzile pentru firmele mici. Citeşte pe larg revista presei din 24 septembrie 2015.
Economica.net - joi, 24 sept. 2015, 05:16
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 24.09.2015

Imagini din centrul Cyberint al SRI, locul unde sunt analizate alertele de terorism cibernetic – DIGI24.

Curăţenie generală printre creditele Bancpost. Banca ar putea vinde cel mai mare pachet de credite restante din istoria sectorului bancar românesc – DIGI24.

Statul se întoarce în forţă: poate înfiinţa companii şi poate participa la majorări de capital. Ministrul energiei: Nu avem de gând deocamdată să cumpărăm acţiuni Petrom, dar, dacă am vrea, am putea – ZF.

Din 2016, scad amenzile pentru firmele mici – Capital. Amenzile pentru firmele mici vor scădea, de anul viitor, potrivit noului Cod de procedură fiscală. Astfel, sancţiunile vor fi aceleaşi cu cele aplicate persoanelor fizice. De exemplu, pentru nedepunerea sau depunerea cu întârziere a declaraţiilor fiscale, amenzile pentru societăţile mici vor fi între 500 şi 1.000 lei, în 2016, faţă de 1.000 până la 5.000 lei în prezent.

Băncile cer legi mai dure pentru clienţi. Procesele colective ar putea deveni inutile – DIGI24. Legea clauzelor abuzive ar putea fi modificată în favoarea băncilor. Astfel, dacă o clauză dintr-un contract de credit este considerată abuzivă de instanţă, ea va fi scoasă din acel contract, dar nu şi din celelalte de acelaşi fel aflate în derulare.

Primul executiv care ia în calcul să angajeze refugiaţi: „Dacă s-ar integra şi s-ar supune normelor noastre“ – ZF. Compania Rondocarton, parte a grupului austriac Rondo Ganahl, care deţine fabrici de carton ondulat în Cluj şi Târgovişte, a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de 31,7 mil. euro, în creş­tere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, susţinută de evoluţia pozitivă a pieţei de profil.

Cum se adaptează şcoala la scăderea populaţiei – Capital. În 1995, în sistemul preuniversitar din România învăţau 4,36 de milioane de copii. Zece ani mai târziu, numărul acestora scăzuse la 3,65 de milioane. În 2014, mai erau înscrişi în grădiniţe, şcoli şi licee doar 3,17 milioane de elevi. Iar tendinţa va continua, cel mai probabil, având în vedere evoluţia ratei natalităţii (care s-a prăbuşit de la 13,6 la mia de locuitori în 1990 la 10,3 în 2000 şi la 8,3 în 2014) şi, implicit, a numărului de naşteri. Astfel, dacă. între 2000 şi 2010. s-au născut în România între 210.000 şi 234.000 de copii pe an, între 2011 şi 2014 au venit pe lume între 185.000 şi 201.000 de copii pe an (nivelul cel mai scăzut fiind atins anul trecut). Cu alte cuvinte, bazinul de alimentare a sistemului de învăţământ se reduce în continuare.

Trei bănci fac regulile jocului în depozitarea averii fondurilor de investiţii, un business de 41 mld. lei – ZF. Şase bănci comerciale sunt active pe piaţa locală a serviciilor de depozitare pentru fondurile de investiţii. BRD – SocGen, BCR, Raiffeisen Bank, UniCredit Ţiriac, bpost şi Libra Internet Bank aveau la finalul lunii iunie active în depozitare de 41 miliarde de lei provenind de la fondurile mutuale, fondurile închise, Fondul Proprietatea şi SIF-uri, potrivit informaţiilor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Grădinițele și școlile private vor plăti impozit pe profit. Facultățile rămân scutite – Profit.

Daca patronul o lasa, Electrica are sanse sa devina liderul pietei de distributie si furnizare energie din Romania – energy-center.ro.

Te-ar mai putea interesa și
Concedieri la Dell – 5% din forţa de muncă va fi disponibilizată
Concedieri la Dell – 5% din forţa de muncă va fi disponibilizată
Confruntat cu scăderea cererii pentru calculatoare personale, producătorul american de PC-uri Dell Technologies Inc. a decis să elimine aproximativ 6.650 de posturi, devenind ultima companie din......
evoMAG pregătește investiții de 500.000 de euro. Compania se uită inclusiv peste granițe
evoMAG pregătește investiții de 500.000 de euro. Compania se uită inclusiv peste granițe
Retailerul electroIT evoMAG a bugetat investiții de 500.000 de euro în 2023, de două ori și jumătate mai mari ca anul ...
Comerţul cu amănuntul a crescut cu 4,4%, în 2022. Afacerile benzinăriilor cu vânzările de carburanţi au avut cea mai mare creştere  – date INS
Comerţul cu amănuntul a crescut cu 4,4%, în 2022. Afacerile benzinăriilor cu vânzările de carburanţi au avut cea mai ...
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, ...
Deşeurile de plastic de unică folosinţă au crescut în ultimii ani în pofida promisiunilor
Deşeurile de plastic de unică folosinţă au crescut în ultimii ani în pofida promisiunilor
Cantitatea de deşeuri de plastic de unică folosinţă produsă la nivel mondial a crescut cu şase milioane de tone între ...