5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 26.03.2014

Ce se întâmplă cu fabrica Ford din Craiova, Un nou caz Oltchim. O companie vitală din industria nucleară, pusă pe butuci, La Spiru Haret, se poate plăti pentru un an cât pentru doi, dar si Schimbare de trend: creditele în valută, înlocuite cu cele în lei. Citeste integral revista presei interne din 26 martie. 
Economica.net - mie, 26 mart. 2014, 06:36
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 26.03.2014

ZF.ro: Schimbare de trend: creditele în valută, înlocuite cu cele în lei. Creditul în lei pentru populaţie şi firme a crescut în luna februarie cu echivalentul a 250 milioane de lei, la jumătate faţă de ritmul de creştere consemnat în prima lună din acest an, dar în ciuda încetinirii ritmului rămâne vizibil trendul de înlocuire a finanţărilor în valută cu împrumuturi în lei, conturat încă din a doua jumătate a anului 2013.

Stocul împrumuturilor în lei acordate de bănci companiilor şi populaţiei ajungea la 86,2 miliarde de lei, potrivit datelor BNR. Creşterea este de peste 2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditarea în valută a scăzut cu mai mult de 7% în ultimul an.

Capital: Topul corupţiei – cine, cât, de ce. Investigaţiile DNA dau din ce în ce mai multe roade. În ultimii ani, zeci de VIP-uri din politică, administraţie sau sport au ajuns după gratii, iar pe lista celor care îşi aşteaptă sentinţele sunt nenumărate nume grele. În 2004, Parchetul Naţional Anticorupţie trimitea în judecată 451 de persoane, dar observatorii externi subliniau faptul că era vorba, în marea lor majoritate, de cazuri simple, implicând persoane cu funcţii de execuţie. Şeful PNA, procurorul Ioan Amarie, le spunea criticilor să aibă răbdare, căci instituţia sa are în lucru 40 de dosare de mare corupţie. Până în acel moment, cazurile omului de afaceri Csibi Istvan şi al consilierului guvernamental Fănel Păvălache erau singurele care puteau fi încadrate, cu bunăvoinţă, în această categorie.

GDS.ro: Ce se întâmplă cu fabrica Ford din Craiova. Directorul general al Ford România, care este şi şeful Companiei Naţionale de Vânzări (CNV) a Ford, Zoltan Brassai, a declarat, în cadrul emisiunii „Economia Sudului” că, se aşteaptă la o uşoară dezmorţire a pieţei de autovehicule din Europa. El a vorbit despre avantajele şi dezavantajele uzinei din Craiova, comparativ cu o fabrică din Germania, dar şi despre ce model nou s-ar potrivi, în opinia sa, pentru fabrica Ford din Bănie.

Puncte tari şi puncte slabe ale fabricii din Craiova în faţa celei din Germania

Punctele tari pe care le-ar avea fabrica Ford din Craiova în faţa altor fabrici Ford din Europa ar fi că uzina din Bănie este eficientă, nu doar din punct de vedere al muncitorilor cu salarii de câteva ori mai mici decât în industria auto din Germania, de exemplu, ci, mai ales, prin faptul că piesele de schimb, componentele care se asamblează sunt mai ieftine aici.

EVZ: Un nou caz Oltchim. O companie vitală din industria nucleară, pusă pe butuci. Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta- Turnu Severin (RAAN) ar putea să nu iasă cu bine din insolvenţă, după ce creditorii au adoptat un plan de reorganizare contestat deja.Producătorul de apă grea se înscrie pe lunga listă a companiilor de stat devalizate de „băieţii deştepţi”. În ultimii ani, societatea a pierdut din cauza acestora circa 200 de milioane de euro, la care se adaugă şi faptul că a rămas cu marfă pe stoc în valoare de 350 de milioane de lei, deoarece statul nu şi-a onorat angajamentele. Aşa se face că în 2013 Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care RAAN intra în insolvenţă.

Romania Libera: La Spiru Haret, se poate plăti pentru un an cât pentru doi. După scandalul programelor de studiu neacreditate şi diplomelor blocate de minister, Universitatea Spiru Haret este acuzată de noi abuzuri. Instituţia de învăţământ impune studenţilor cu restanţe în anul terminal să plătească încă o dată taxa aferentă întregului an pentru a-şi putea da licenţa. Dacă Eliza, studentă în anul II la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Spiru Haret, va avea în ultimul an o restanţă, va fi declarată repetentă şi îşi va putea da licenţa doar dacă va plăti încă o dată pentru anul de studiu. Regula se aplică tuturor studenţilor de la Spiru Haret, indiferent de specializare. „Studentul care la încheierea anului terminal nu a promovat toate examenele este declarat repetent şi se poate înscrie în anul universitar următor pentru definitivarea studiilor cu plata taxelor de şcolarizare aferente”, stipulează regulamentul studenţilor, publicat pe pagina de internet a universităţii.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...