1EUR = 4.8398 RON | Bucureşti 25 º

News

5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă - 30.09.2013

Ce restanţe şi ce trebuie să mai facă Executivul în noul acord cu FMI, reţeta unui dezastru industrial şi Copos transformă un hotel din Poiana Braşov în bloc cu apartamente. Citeşte pe larg revista presei din 30 septembrie 2013

30 sep, 2013 | ECONOMICA.net

Gândul: Noul acord cu FMI. Care sunt măsurile pe care Guvernul le-a aplicat deja şi ce restanţe mai are.  România are un nou acord de tip preventiv cu FMI. Consiliul Director al FMI a avizat vineri scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române şi a aprobat încheierea unui nou acord stand-by cu România, cu o durată de doi ani, în valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv. Aceasta înseamnă că fondurile disponibile vor fi accesate doar în caz de necesitate. Aprobarea unei ordonanţe de guvern care să definească criteriile de prioritizare pentru proiectele de investiţii publice, desemnarea unui consiliu profesionist la Hidroelectrica, publicarea lunară a rapoartelor privind arieratele, clarificarea tratamentului fiscal al titlurilor de valoare Romgaz tranzacţionate pe bursele de valori din străinătate şi adoptarea, dacă este cazul, a bazei legale necesare se află pe noua lista a angajamentelor asumate faţă de FMI.

ZF - Reţeta dezastrului la Târgovişte: -76% la producţia de oţel-beton, exportăm fier vechi, importăm oţel pentru construcţii Combinatul de Oţeluri Speciale (COS), cel mai mare angajator din Târgovişte, care se zbate să supravieţuiască fiind de la începutul anului în insolvenţă, este afectat puternic de exportul de fier vechi cu precădere în Turcia, care ţine preţul principalei materii prime, cu o pondere de circa 80% din costurile de producţie, la un nivel ridicat şi reduce competitivitatea combinatului la export. „Atât timp cât noi exportăm fier vechi este un avantaj pentru turci să aducă la noi oţel-beton pentru că reuşesc să facă aşa-numitul transport plin pe plin. Să vedem dacă Germania sau Franţa exportă fier vechi. Vă daţi seama că şi ei colectează fier vechi. Este vorba de ce politici de taxe aplici“, spune Aurel Diamandi, directorul de producţie al COS Târgovişte.
Cursdeguvernare - Competitivitatea României (2) / Cadrul instituțional: Taxarea și regimul insolvențelor penalizează afacerile. În 2013, mediul de afaceri din România s-a înrăutățit sau a stagnat sub toate aspectele, cu excepția celei refereritor la plata taxelor. Este concluzia la care a ajuns International Finance Corporation (IFC), instituție privată parte a grupului Băncii Mondiale. Cu toate acestea, țara noastră și-a păstrat locul 72, ocupat și anul trecut, din 185 de economii analizate de IFC. Cea mai importantă înrăutățire relativă la situația din alte state a avut loc pe segmentul începerii unei afaceri, unde ne-am plasat cu șapte locuri mai jos.

ZF:  Copos transformă un hotel de la munte în imobil de apartamente. Omul de afaceri George Copos a bugetat investiţii de 5,4 milioane de euro în turism anul viitor, din care 65% vor fi bani alocaţi pentru convertirea camerelor duble din hotelul Poiana de la munte în apartamente. „La hotelul Poiana (53 de camere la trei stele-n. red.) din Poiana Braşov este în plan transformarea acestuia în imobil cu apartamente“, au transmis oficialii companiei Ana Hotels, proprietara hotelului. 3,5 mil. euro va costa această transformare. Apartamentele vor fi închiriate sau scoase la vânzare, în funcţie de cererea de pe piaţă.

Capital: Punctele tari şi slabe ale sistemului sanitar românesc, într-un raport UE. Deşi România are instituţii cu experiență și tradiţie în monitorizarea sănătăţii populaţiei, acestea nu mai pot ţine pasul cu noile provocări ale sistemelor sanitare în general. Pe scurt, avem instrumente, dar acestea sunt utilizate în mod haotic sau deloc. Potrivit raportului UE, mecanismele care ar trebui să implice actorii importanţi în stabilirea agendei de priorităţi în sănătatea publică sunt foarte puţin dezvoltate. Nu de puţine ori, s-au votat legi în care punctul de vedere al actorilor implicaţi a fost ignorat, iar consultările s-au concretizat doar în chemarea grupurilor interesate la discuţii care nu au dus într-o direcţie concretă.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO