5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă

Impozitarea salariilor se modifică pentru marea majoritate a angajaţilor - Autostrada Comarnic - Brasov ar putea sa coste "doar" 1 miliard de euro si ar putea fi facuta si din fonduri europene - C.A.P-urile încă trăiesc în România şi fac afaceri de 200 milioane de euro anual - Profiturile SIF-urilor au scăzut cu 40% în ianuarie. Fondul Proprietatea a raportat o pierdere record pe Petrom - Portul Constanţa ratează finanţarea digului de larg: 143 de milioane de euro - Cât au vândut magazinele din mallul Băneasa. Citeşte pe larg revista presei din 16 februarie 2015
Economica.net - lun, 16 feb. 2015, 05:58
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă

Impozitarea salariilor se modifică pentru marea majoritate a angajaţilor – Capital. Deducerea personală la calcularea impozitului pe venit de 16% va creşte pentru toţi salariaţii care obţin cel mult 3.000 lei brut, potrivit proiectului Codului fiscal, obţinut în exclusivitate de Capital. Mai avantajaţi vor fi două milioane de salariaţi care câştigă cel mult 1.000 lei brut.

Autostrada Comarnic – Brasov ar putea sa coste „doar” 1 miliard de euro si ar putea fi facuta si din fonduri europene. Informatia apare in Master Plan, insa autoritatile au decis sa prelungeasca discutiile pe marginea concesiunii care presupune sa platim anual 325 mil. euro timp de 26 de ani – Hotnews. Traseul autostrazii Comarnic – Brasov a fost revizuit, iar costurile proiectului au fost estimate la „doar” 1 miliard de euro in ultima varianta din Master Planul de Transport, au explicat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei. In plus, tronsonul este unul eligibil pentru fonduri europene nerambursabile si ar putea fi realizat printr-un mix fonduri europene + buget de stat + imprumuturi de la institutii precum BEI sau BERD, iar costurile finale ale proiectului ar putea fi si mai mici daca s-ar licita intr-o procedura transparenta si care sa asigure o adevarata competitie intre constructori.

ZF – C.A.P-urile încă trăiesc în România şi fac afaceri de 200 milioane de euro anual. Cooperativele agricole, concept împământenit în mediul rural prin amin­tirea fermelor agricole de stat (C.A.P.), au 68 de „urmaşi“ în România, ce cumulează afaceri de 200 mil. euro anual deşi fermierii au pre­ferat să simtă aerul afacerilor pe cont propriu în ultimele două decenii. Acest model de organizare a fermelor, asociat de români cu perioada comunistă, este un pilon de dezvoltare pentru agriculturile mature din Occident.

ZF – Profiturile SIF-urilor au scăzut cu 40% în ianuarie. Fondul Proprietatea a raportat o pierdere record pe Petrom. Patru SIF-uri au raportat în ianuarie profituri cumulate de 30 milioane de lei, în scă­dere cu 50% faţă de acelaşi interval al anului trecut. SIF Banat-Crişana (SIF1) este lider de pluton cu un câştig lunar de 15 milioane de lei. Fondul Proprietatea a încheiat ianuarie cu cea mai mare pierdere lunară, de 500 mil. lei, din cauza deprecierii înregistrate de participaţia deţinută la OMV Petrom.

Bursa – DNA cercetează cum i-a dat Udrea fonduri europene lui Ţiriac pentru clubul Stejarii. Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) efectuează cercetări în cazul plângerii formulate împotriva Elenei Udrea privind folosirea fondurilor europene pentru construcţia clubului „Stejarii”, potrivit datelor furnizate ziarului BURSA, de către biroul de presă al instituţiei.

Așteptând să se trezească banii: Deleveraging-ul şi manifestarea lui în România – CURSDEGUVERNARE.ro. Procesul de deleveraging într-o economie se referă la reducerea liniilor de finanţare atât în sectorul privat cât şi în sectorul public, ceea ce conduce la o diminuare a datoriilor totale ca pondere în PIB. Acest proces începe, de regulă, la câţiva ani de la debutul unei crize financiare şi durează în medie 6-7 ani.

Centralele ieftine de apartament dispar de pe piață – EVZ. Românii care intenționează să se debranșeze în acest an de la sistemul centralizat de încălzire ar trebui să se grăbească să încheie întregul proces până în luna septembrie, dacă vor să mai prindă prețurile actuale. Peste mai puțin de șapte luni, va intra în vigoare o directivă europeană privind creșterea eficienței energetice, potrivit căreia singurele centrale termice care vor putea fi instalate sunt cele cu condensare, mai eficiente, dar și mai scumpe. Directiva europeană nu-i vizează și pe românii care și-au instalat până acum centrale termice.

Portul Constanţa ratează finanţarea digului de larg: 143 de milioane de euro – Adevărul. Unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură cu finanţare europeană, prelungirea digului de larg al Portului Constanţa, care trebuia demarat la începutul anului 2010, avea ca termen de finalizare data de 1 februarie 2015. Nefiind gata, România riscă să nu mai primească partea de finanţare de la UE (proiectul îşi pierde eligibilitatea) şi astfel să suporte de la bugetul de stat toate costurile de execuţie: 143 de milioane de euro.

De la 1 martie comerciantii vor fi obligati sa afiseze langa aparatelul de marcat un anunt al Finantelor. In cazul restaurantelor, amnuntul va fi trecut pe prima pagina a meniului (proiect) – Hotnews.

ZF – Magazinele din mallul Băneasa, vânzări de 205 mil. euro. Cifra de afaceri a magazinelor din Băneasa Shopping City şi galeria comercială Feeria a stagnat anul trecut la 205 milioane de euro, după un an „ciudat, cu multe urcuşuri şi coborâşuri“, a declarat pentru ZF Georgios Argentopoulos, CEO al firmei Băneasa Developments prin intermediul căreia este administrat proiectul din nordul Capitalei.

Patronatul Vinului cere fiscalizarea celor care produc anual între 40 şi 1.000 hectolitri de vin – Adevărul. Patronatul Naţional al Viei şi Vinului a cerut ministerelor Finanţelor şi al Agriculturii ca, în noul Cod Fiscal, să fie consideraţi mici producători de vin cei care produc între 40 şi 1.000 de hectolitri pe an, urmând ca activitatea acestora să fie fiscalizată şi supusă unui control al calităţii.

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...