56 de tramvaie noi în Bucureşti. PMB va asigura o contribuţie de circa 9 mil. lei. Restul de 98% din fonduri europene

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în şedinţa de marţi, patru proiecte de hotărâre care prevăd o contribuţie totală de 9.148.800 de lei pentru achiziţia a 56 de tramvaie noi din gama de 36 de metri prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Economica.net - mar, 30 oct. 2018, 12:15
56 de tramvaie noi în Bucureşti. PMB va asigura o contribuţie de circa 9 mil. lei. Restul de 98% din fonduri europene

Cele patru proiecte de hotărâre vizează modernizarea şi dotarea liniilor de tramvai nr. 32, 41, 21 şi 25, precum şi aprobarea cheltuielilor aferente.

Cele patru proiecte au o valoare totală de 563.828.549 de lei inclusiv TVA. CGMB a aprobat contribuţia proprie a Municipiului Bucureşti, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile, precum şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectelor, în cuantum de aproximativ 9 milioane de lei.

Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectelor se vor asigura din bugetul local.

Potrivit expunerilor de motive, Primăria s-a angajat să achiziţioneze 100 de tramvaie noi şi a depus în luna mai cerere de finanţare pentru proiectele de modernizare şi dotare a celor patru linii de tramvai, în vederea obţinerii de asistenţă financiară nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Cererile de finanţare au fost depuse în baza hotărârilor CGMB prin care au fost aprobate achiziţia a 100 de tramvaie din gama 36 de metri, precum şi studiul de oportunitate „Achiziţionare tramvaie şi echipamente necesare îmbunătăţirii transportului public de călători pe liniile 1,10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55”.

Se menţionează că proiectele au parcurs întregul proces de evaluare, au fost admise în urma evaluării, iar pe 19 octombrie au fost selectate pentru finanţare. Ca urmare a selectării pentru finanţare, proiectele intră în etapa pre-contractuală, etapă care precedă semnarea contractului de finanţare.

În raportul de specialitate sunt citate concluziile Planului Integrat de Calitate a Aerului, conform cărora în Bucureşti traficul rutier este principalul responsabil de emisiile de NOx (oxizi de azot) şi benzen şi contribuie în jur de 50% şi la emisiile de PM10 şi PM 2,5. Aportul cel mai ridicat la emisiile totale de NOx asociate traficului rutier este generat de autoturisme (69,2%).

În şedinţa din 18 octombrie, CGMB a aprobat alte două proiecte, care vizează modernizarea şi dotarea liniilor de tramvai 1 şi 10, pentru finanţarea acestora în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Ambele proiecte urmăresc achiziţia a câte 12 tramvaie noi din gama de 36 metri şi presupun fiecare o investiţie de 120,8 de milioane de lei, contribuţia proprie a Primăriei fiind de 1,8 de milioane de lei pentru fiecare proiect.

„Astăzi, practic, vom vota primii paşi pentru achiziţia a 100 de tramvaie noi, moderne în valoare de 220 de milioane de euro, bani pentru care echipa de la Primăria Capitalei a muncit foarte mult în ultimele luni, pentru că este vorba despre atragerea de fonduri europene, fonduri nerambursabile, deci iată un proiect deja asumat, garantat şi prin votul dumneavoastră de astăzi, prin care Primăria Capitalei atrage fonduri europene nerambursabile în vederea îmbunătăţirii condiţiilor din trafic. Concret, astăzi, vorbim despre modernizarea liniilor de tramvai şi achiziţia celor 100 de tramvaie”, a declarat primarul general, Gabriela Firea, la începutul şedinţei CGMB.

Consilierii generali au ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor tragediei de la Colectiv.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi recompensează angajaţii la final de an – platformă de recrutare
Aproximativ 77% dintre companii îşi vor recompensa angajaţii de sărbători, arată datele unei platforme de recrutare.
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox
Cristi Moga preia poziția de Head of Capital Markets al firmei Cushman & Wakefield Echinox și va coordona activitatea echipei ...
Samsung unifică diviziile de telefoane mobile şi electronicele de consum
Samsung unifică diviziile de telefoane mobile şi electronicele de consum
Grupul sud-coreean Samsung Electronics a anunţat marţi înlocuirea directorilor responsabili de cele trei divizii principale ...