5G în România – ANCOM îşi propune să organizeze licitaţie pentru acordarea frecvenţelor în ultimul trimestru din 2020

Organizarea licitaţiei pentru alocarea drepturilor de utilizare în benzile de frecvenţă destinate implementării noilor tehnologii (5G) ar putea avea loc în ultimul trimestru al acestui an, reiese din Planul de acţiuni adoptat de Autoritatea pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Economica.net - mar, 03 mart. 2020, 08:19
5G în România - ANCOM îşi propune să organizeze licitaţie pentru acordarea frecvenţelor în ultimul trimestru din 2020

Potrivit sursei citate, până la sfârşitul trimestrului III din acest an, arbitrul pieţei telecom şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie. Organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă este programată în ultimul trimestru al anului.

De asemenea, pentru a determina interesul pieţei naţionale de comunicaţii electronice cu privire la achiziţionarea unor drepturi de utilizare a frecvenţelor pentru furnizarea reţelelor publice de tip MFCN în benzi milimetrice, Autoritatea va organiza o consultare a pieţei. În plus, ANCOM are în vedere actualizarea interfeţelor radio RO-IR din Decizia nr. 311/2016 privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere.

În 2020, ANCOM va mai derula o campanie de evaluare a situaţiilor de roaming involuntar în zonele de graniţă pentru a identifica localităţile cu risc de roaming pentru fiecare operator de telefonie mobilă.

Planul de acţiuni al instituţiei prevede, totodată, elaborarea unui proiect de act normativ pentru transpunerea în dreptul naţional a Directivei privind instituirea Codului European al Comunicaţiilor Electronice în vederea înaintării acestuia spre adoptare în primul trimestru al acestui an.

În ceea ce priveşte infrastructura de telecomunicaţii, ANCOM va stabili tarife orientative de acces la stâlpii operatorilor de reţea şi va aproba condiţiile de acces la infrastructura fizică dezvoltată de autorităţile publice locale. Pe partea de normative tehnice, prevăzute de Legea infrastructurii în sarcina ANCOM, a ministerului de resort şi a Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei Publice, se va elabora şi transmite instituţiilor partenere o propunere tehnică, cu consultarea actorilor pieţei de comunicaţii.

La capitolul reglementărilor privind serviciile de comunicaţii electronice, Autoritatea îşi propune să revizuiască piaţa de gros a serviciilor de acces la elemente de infrastructură şi piaţa serviciilor de acces în bandă largă. „Un alt proiect care urmează a fi realizat priveşte revizuirea regimului de autorizare generală privind furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice şi modificarea deciziei ANCOM nr. 333/2013 privind colectarea de date statistice în domeniul comunicaţiilor electronice”, se menţionează Planul de acţiuni al arbitrului telecom.

Pe segmentul serviciului universal în domeniul serviciilor poştale, ANCOM are în plan implementarea măsurilor de reglementare necesare în vederea stabilirii unor plafoane tarifare şi a unor formule de control al modificării tarifelor practicate de furnizorul de serviciu universal. Totodată, va fi actualizat Contractul-cadru şi Regulile aplicabile serviciilor poştale care intră în sfera serviciului universal.

De asemenea, în vederea definirii ariei geografice acoperite de serviciile poştale pentru care a fost desemnat furnizorul de serviciu universal, Autoritate va actualiza în 2020 lista cu localităţile aflate în condiţii geografice excepţionale.

În plus, ANCOM va actualiza, în acest an, regimul de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poştale şi decizia privind colectarea de date statistice poştale pentru a transpune la nivelul legislaţiei secundare prevederile OG nr.27/2019.

Planul de acţiuni al ANCOM pentru anul 2020, precum şi răspunsul Autorităţii la propunerile primite în consultare publică pe marginea acestui proiect pot fi consultate pe site-ul Autorităţii.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructura şi a inovaţiei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Prețurile la energie și gaze pentru populație ar putea fi din nou reglementate, din primăvară
Prețurile la energie și gaze pentru populație ar putea fi din nou reglementate, din primăvară
Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat, miercuri, despre anunţul lui Miarcel Ciolacu privind o posibilă revenire ...
DNA a extins urmărirea penală împotriva a cinci firme din București în dosarul în care Vanghelie e acuzat de fraudarea Economat Sector 5
DNA a extins urmărirea penală împotriva a cinci firme din București în dosarul în care Vanghelie e acuzat de fraudarea ...
Direcția Națională Anticorupție a anunțat miercuri prin intermediul unui comunicat de presă că, în dosarul în care ...
Anunț important pentru toți șoferii asigurați RCA! Mai mulți bani pentru sutele de mii de păgubiți din falimentul City Insurance. ASF aproape triplează contribuția firmelor de asigurare
Anunț important pentru toți șoferii asigurați RCA! Mai mulți bani pentru sutele de mii de păgubiți din falimentul ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a conceput un proiect de normă care crește contribuția firmelor de asigurare ...