7 produse financiare pe care este recomandat să le cunoști foarte bine

Se vorbește adesea despre necesitatea de creștere a nivelului de educație financiară în România. Populația de toate vârstele intră tot mai mult în contact cu produse financiare despre care este indicat să dețină în prealabil informații cel puțin la nivel general. Doar cu un nivel adecvat de educație financiară, se pot lua decizii corecte, pentru bunăstarea financiară personală.
Ion Dobreanu - vin, 13 mai 2022, 12:50
7 produse financiare pe care este recomandat să le cunoști foarte bine

Iată mai jos 7 produse financiare pe care este recomandat să le cunoști foarte bine, pentru că cel mai probabil ai nevoie să le folosești în multe momente din viață, unele chiar în mod continuu:

Contul curent

Orice român ar trebui să aibă cel puțin un cont bancar, necesar pentru operațiuni curente. Contul curent este un cont de bază prin care se rulează banii. Din contul curent se pot face plăți (către alte persoane, plăți facturi etc.) și în contul curent se pot primi bani din salarii sau orice alte venituri, transferuri de la rude etc. Contul curent poate fi chiar gratuit, dar trebuie analizate cu atenție ofertele băncilor comerciale. Se pot deschide conturi curente în lei, dar și în alte valute, cele mai populare alegeri fiind euro și dolar american.

Contul de economii

Acest tip de cont bancar este foarte asemănător cu un cont curent. Diferența este că un cont de economii este destinat economisirii și nu nevoilor de operațiuni curente. Contul de economii este de obicei un cont în lei și permite protecția avansată a banilor – cele mai multe bănci nu permit transferuri sau plăți direct din acest cont. Practic, contul de economii este o variantă hibrid între cont curent și depozit: are flexibilitatea unui cont curent (banii se pot retrage oricând, în orice sumă din totalul disponibil), dar dobânzi apropiate de cele ale depozitelor pe termene de câteva luni. În general, contul de economii are valabilitate nelimitată, la fel ca un cont curent, dar se poate închide evident oricând la solicitarea clientului.

Cardul de debit

Fizic sau virtual, cardul de debit este un instrument de plată. Cu ajutorul cardului, se acționează practic asupra banilor din contul curent. Se pot seta diverse limite de plăți și retrageri numerar de la ATM. Cardul de debit poate fi și card de salariu, dacă veniturile lunare sunt transferate în contul aferent. Plățile la comercianți, online și offline, nu sunt în general comisioante pentru utilizatorul de card.

Cardul de credit

Spre deosebire de cardul de debit, cardul de credit folosește banii instituției financiare emitente. Banca sau IFN-ul care a emis cardul oferă clientului, pe baza unui contract, un împrumut curent. În funcție de caracteristicile cardului și de preferințele utilizatorului, cardul de credit se poate folosi ca împrumut pe termen scurt sau ca instrument pentru mai multe împrumuturi pe termene mai lungi, cu plata ulterioară în rate.

Depozitul bancar

Cea mai populară formă de economisire a banilor este depozitul bancar. Pe scurt, alegi un termen pentru care plasezi banii la bancă și ai garanția unei anumite dobânzi exprimate ca dobândă anuală. Ai acces la bani oricând, însă pierzi dobânda dacă nu respecți termenul stabilit inițial.

Creditul de nevoi personale

Împrumuturile de bani pentru nevoi personale sunt simple și sigure în sistemul financiar actual. Se poate apela atât la bănci comerciale, cât și la instituții financiare nebancare, ambele categorii funcționând pe baza unor reglementări ale Băncii Naționale a României. Mai nou, credite nevoi personale se pot contracta chiar și pe internet, în aceleași condiții sigure. Clientul primește o sumă de bani pe care va trebui să o returneze ulterior, în rate, alături de dobânzi și comisioane. Este important să se acorde maximă atenție asupra costului total al creditului la momentul contractării unui împrumut.

Fondul de investiții

Spre deosebire de banii economisiți într-un depozit bancar, banii plasați într-un fond de investiții nu au un randament garantat. În funcție de tipul de fond de investiții ales, se poate ajunge la un câștig destul de mare, dar și la pierderi. Trebuie studiate atent informațiile legate de fonduri de investiții și mai ales cele cu privire la riscuri, pentru a înțelege corect modul în care funcționează un asemenea produs financiar.

 

Te-ar mai putea interesa și
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Republica Cipru a anunțat astăzi că cel puțin opt state din UE susțin repatrierea refugiaților sirieni
Ciprul a anunţat vineri că face parte dintr-un grup de cel puţin opt state membre ale Uniunii Europene care doresc să fie create zone de securitate în Siria pentru a permite repatrierea......
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va intra duminică în programul de oprire planificată
Unitatea 1 CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând din 19 mai, desincronizarea de la Sistemul ...
Grupul energetic spaniol Iberdrola își va tripla în următorii ani valoarea activelor sale din domeniul energiei eoliene offshore
Grupul energetic spaniol Iberdrola își va tripla în următorii ani valoarea activelor sale din domeniul energiei eoliene ...
Iberdrola va continua să parieze în următorii ani pe proiectele de energie eoliană offshore, aproape triplând valoarea ...
Consiliul UE interzice difuzarea a încă patru canale mass-media ce sprijină propaganda Rusiei
Consiliul UE interzice difuzarea a încă patru canale mass-media ce sprijină propaganda Rusiei
Consiliul Uniunii Europene a decis vineri să suspende activităţile de difuzare în Uniunea Europeană a patru noi canale ...