74% dintre companiile din România utilizează reţelele sociale pentru promovare şi vânzare – EY

În 2015, 74% dintre companiile din România au utilizat reţelele de socializare pentru promovarea companiei şi plănuiesc să le utilizeze în continuare, reiese din studiul EY România 'Social media şi mediul de afaceri românesc 2015'.
Economica.net - mar, 26 ian. 2016, 09:42
74% dintre companiile din România utilizează reţelele sociale pentru promovare şi vânzare - EY

Potrivit studiului, 91% dintre companii susţin că utilizarea reţelelor sociale le oferă un avantaj competitiv fată de companiile care nu folosesc reţele sociale, iar 53% dintre respondenţi generează oportunităţi de vânzare prin social media.

Platforma ‘vedetă’ şi anul acesta în România rămâne Facebook cu 92% din răspunsuri (93% la nivel global), urmată de LinkedIn cu 75% (71% la nivel global) şi de YouTube cu 37% (55% la nivel global). În România se remarcă creşteri semnificative ale utilizării LinkedIn (+14% faţă de 2014), YouTube (+8% faţă de 2014) şi Twitter (+8% faţă de 2014), scrie Agerpres.

‘Studiul nostru, ajuns acum la cea de-a treia ediţie, îşi propune să identifice tendinţele din social media care sunt relevante pentru mediul de afaceri românesc. Ne dorim să punem la dispoziţia directorilor de marketing, dar şi a executivilor de top, un set relevant de informaţii, care să le faciliteze înţelegerea modului în care companiile din diverse industrii din România evoluează de la an la an în folosirea reţelelor de socializare, atât pentru partea de comunicare corporate, cât şi pentru construirea relaţiei cu clienţii şi pentru generarea de vânzări’, a declarat Elena Badea, director de marketing, EY România.

Conform studiului, frecvenţa de utilizare a reţelelor de socializare a scăzut semnificativ. În 2015, doar 36% din respondenţi au declarat că utilizează social media zilnic, cu 5% mai puţin decât în 2014 şi 13% mai puţin faţă de 2013. Cresc însă procentele celor care utilizează social media o dată la 2-3 zile, de la 15% în 2013 şi 23% în 2014, la 28% în 2015. De asemenea creşte frecvenţa utilizării săptămânale a comunicării prin social media, de la 22% la 23%. Zona de rezistenţă a celor care utilizează social media o dată la câteva luni a scăzut de la 9% în 2014 la numai 3% în 2015.

‘Social media modifică relaţia consumatorului cu produsul şi cu furnizorul. Consumatorul actual revendică tot mai mult rolul de partener în generarea modelelor de produs şi/sau serviciu, ca urmare a experienţei pe care a avut-o şi a faptului că îi pasă de brand. Spaţiul cel mai uşor de accesat pentru input-ul consumatorului, social media, devine incubator de idei pentru dezvoltare de produs pentru companii. Dincolo de co-generarea de idei, social media poate converti demersul de marketing în vânzări. Ratele de conversie a demersului de marketing şi relevanţa vânzării în social media diferă în funcţie de industrie, dar întotdeauna consolidează softpower-ul companiilor’, a afirmat Constantin Măgdălina, knowledge management senior, EY România.

Studiul ‘Social media şi mediul de afaceri românesc’ are la bază un chestionar aplicat în perioada 3 – 20 noiembrie 2015. În raport se analizează răspunsurile a 270 de respondenţi din mediul local de business.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 212.000 de angajaţi ce-şi desfăşoară activitatea în peste 700 de birouri din 150 de ţări. EY a încheiat anul fiscal la 30 iunie 2015 cu venituri de aproximativ 28,7 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate din ele sunt în Asia....
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...