85% dintre români au o părere bună despre impozitarea marilor averi – sondaj INSCOP

Majoritatea românilor consideră că alegerile parlamentare trebuie organizate simultan cu cele prezidenţiale şi sunt de acord cu impozitarea marilor averi, relevă un sondaj INSCOP realizat în perioada 10 - 15 septembrie.
Economica.net - lun, 28 sept. 2015, 09:24
85% dintre români au o părere bună despre impozitarea marilor averi - sondaj INSCOP

Potrivit sondajului, 85% dintre români au o părere bună despre iniţiativa de impozitare a marilor averi, 3,7% au o părere nici bună, nici proastă despre această iniţiativă, 7,5% declară că au o părere proastă despre acest proiect, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 3,8%.

Totodată, 48,3% dintre respondenţi sunt de acord cu noua lege a salarizării bugetarilor, 24,6% au o părere nici bună, nici proastă despre acest demers, în timp ce 19,2% au o părere proastă. 7,9% au ales varianta ‘nu ştiu/nu răspund’.

În ceea ce priveşte introducerea votului prin corespondenţă pentru românii din străinătate, 42,3% dintre cei intervievaţi au o părere bună, 21,3% au ales opţiunea ‘nici bună, nici proastă’, iar 27,4% nu sunt de acord. Procentul non-răspunsurilor pe acest subiect este de 9%.

Pe subiectul legat de autonomia Ţinutului Secuiesc, 7,1% dintre persoanele chestionate sunt de acord, 11,2% au o părere nici bună, nici proastă, 72,2% au o părere proastă, iar 9,5% ”nu ştiu” sau ”nu răspund”.

În problema colaborării dintre Guvern şi preşedinte, sondajul relevă că 77,8% dintre respondenţi sunt de părere că Executivul trebuie să colaboreze strâns cu şeful statului pe orice subiect de interes public (faţă de 78,3% în luna iulie), 13,6% sunt în dezacord cu această afirmaţie, iar 8,6% sunt nehotărâţi în această chestiune.

Totodată, 63% dintre români sunt de acord cu organizarea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale la aceeaşi dată, 22,9% îşi exprimă dezacordul, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 14,2%.

Legat de culoarea politică a Executivului, 30,4% dintre cei chestionaţi sunt de acord că actualul Guvern ar trebui înlocuit de unul al PNL (faţă de 33,2% în luna iulie), 50% sunt în dezacord cu această afirmaţie, iar 19,6% ”nu ştiu” sau ”nu răspund”.

Astfel, 26,9% dintre persoanele intervievate consideră că actualul Executiv trebuie să rămână în funcţie, dar cu un alt prim-ministru, pe când 51,7% sunt în dezacord cu această afirmaţie, iar 21,4% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul mai arată că 26,4% dintre respondenţi sunt de acord cu ipoteza organizării de alegeri anticipate (faţă de 30,3% în luna iulie), 62,4% îşi exprimă dezacordul cu această propunere, iar 11,2% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda Adevărul, în perioada 10 – 15 septembrie, pe un eşantion de 1.085 persoane şi are o eroare maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

 

Te-ar mai putea interesa și
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS)....
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
Explozie la rafinăria Petromidia. Ce spun oficialii Rompetrol (KMG Internaţional)
O explozie a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. Explozia nu a fost ...