90% dintre români sunt neinformaţi din punct de vedere financiar – ING

Nivelul de cunoştinţe financiare ale românilor s-a redus în ultimul an şi jumătate, 88% dintre respondenţii participanţi la un studiu realizat de ING încadrându-se în 2012 în profilele "începător" şi "neştiutor", cu 11 puncte procentuale mai mult faţă de 2010.
Economica.net - mar, 17 iul. 2012, 12:33
90% dintre români sunt neinformaţi din punct de vedere financiar - ING

Testului ING de inteligenţă financiară a fost lansat la sfârşitul anului 2010 şi este realizat în 10 state din Europa – Bulgaria, Cehia, Grecia, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia şi Ungaria.

Evaluarea abilităţilor financiare a fost stabilită pe baza unui test cu 13 întrebări, axate pe viitorul financiar, aspecte financiare legate de gospodărie, economisire şi investiţii.

În funcţie de numărul răspunsurilor corecte, respondenţii sunt încadraţi în patru profile de cunoştinţe privind finanţele personale: „neştiutor” (0-4 răspunsuri corecte), „începător” (5-8 răspunsuri corecte), „mediu” (9-11 răspunsuri corecte) şi „avansat” (12-13 raspunsuri corecte).

„Rezultatele cercetării arată că, în decursul ultimelor 18 luni, nivelul de cunoştinţe financiare al consumatorilor români s-a redus: 88% dintre respondenţi se încadrează în 2012 în profilele «începător» şi «neştiutor», cu 11 puncte procentuale mai mult faţă de 2010”, se arată într-un comunicat al ING Asigurări de Viaţă.

O evoluţie similară se regăseşte, de altfel, la nivelul tuturor ţărilor analizate, în medie 86% dintre respondenţii din cele 10 state europene încadrându-se în aceste două profile (cu 6 puncte procentuale mai mult faţă de 2010).

În cazul românilor, procentajul persoanelor care demonstrează un nivel foarte de redus de înţelegere a problematicilor legate de bani – profilul „neştiutor” – aproape s-a triplat, de la 8% în 2010 la 21% în prezent.

În acelaşi timp, ponderea românilor care înţeleg elementele de bază legate de administrarea banilor, dar întâmpină dificultăţi în a utiliza concepte financiare esenţiale („începători”) s-a diminuat uşor, de la 69% la 67%.

Ponderile celor două profile sunt similare celor înregistrate la nivel european, de 20% pentru segmentul „neştiutor” şi 66% pentru „începători”.

„Studiul privind nivelul cunoştinţelor şi abilităţilor financiare realizat de ING arată o dată în plus că, în contextul noilor realităţi economice, oamenii au tot mai mult nevoie de îndrumare şi consultanţă financiară profesionistă, care să îi ajute să îşi înţeleagă şi administreze mai bine situaţia şi viitorul financiar”, a declarat directorul de marketing al ING Asigurări de Viaţă, Carmen Soare.

La polul opus, cei mai informaţi cu privire la chestiunile legate de bani sunt grecii, 24% dintre respondenţi corespunzănd profilelor „mediu” şi „avansat” de cunoştinţe financiare, urmaţi de olandezi – 22%, maghiari – 15% şi cehi – 14%.

Cu 12% dintre respondenţi în aceste două categorii, românii şi bulgarii se plasează la mijlocul clasamentului, înaintea polonezilor – 11%, slovacilor – 6%, spaniolilor – 9% şi turcilor – 7%.

Întrebările referitoare la economisire s-au dovedit cele mai dificile atât pentru români, cât şi la nivelul celor 10 state implicate în studiu. Astfel, întrebările cu cel mai redus număr de răspunsuri corecte sunt cele legate de economisire (40% în România, comparativ cu 41% media la nivelul celor 10 state), problemele financiare din gospodarie (46% în România, comparativ cu 45% media), viitorul financiar (51% în România, faţă de 52% media) şi investiţii (52%, comparativ cu 50% media).

„Este interesant de observat că întrebările la care românii au dat cele mai multe răspunsuri corecte se referă la subiectul privind economisirea din timp pentru pensie, procentul de 86% care a răspuns corect depăşind media europeană, şi la cel privind dimensiunea recomandată a fondului de urgenţă, cu 76% răspunsuri corecte. În practică, observăm totuşi că există un decalaj ridicat în transformarea acestor cunoştinţe într-un comportament financiar sănătos de utilizare a instrumentelor de planificare pe termen lung: doar 21% dintre români deţin un plan de pensie şi 20% un cont de economii. Această situaţie face cu atât mai necesară continuarea demersurilor de educare din partea companiilor financiare şi a autorităţilor”, a mai afirmat reprezentantul ING Asigurări de Viaţă.

Parte a grupului olandez ING, ING Asigurări de Viaţă este cel mai mare asigurător local de profil.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele sale facilităţi de export la nivel mondial, urmând să producă anual......
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...