Ungaria: Taxa pe bănci rămâne cea mai ridicată din Europa

Taxa pe bănci din Ungaria va rămâne cea mai ridicată din Europa chiar şi după ce Guvernul îşi va onora angajamentele şi o va reduce, a afirmat premierul Viktor Orban, citat de Bloomberg.
Economica.net - vin, 24 apr. 2015, 10:28
Ungaria: Taxa pe bănci rămâne cea mai ridicată din Europa

Pentru majorarea veniturilor la buget, Executivul de la Budapesta a introdus în timpul crizei financiare o serie taxe care afectează companiile active în diverse sectoare ale economiei. Taxa specială pe bănci, introdusă în 2010 în Ungaria, este cea mai ridicată din Europa, scrie Agerpres.

Guvernul va urmări dacă băncile majorează creditarea în schimbul reducerii taxei pe bănci, deşi nu există cerinţe legale în acest sens, a explicat Viktor Orban într-un interviu acordat postului public de radio Kossuth.

Marţi, ministrul Economiei, Mihaly Varga, a anunţat că anul viitor taxa pe bănci va fi redusă la 0,31% din totalul activelor, de la 0,53% în prezent, iar reducerea ar putea continua în perioada 2017 – 2019.

‘Ne vom onora promisiunile şi vom vedea dacă şi sectorul bancar se va ţine de cuvânt’, a declarat premierul Ungariei.

Vineri, acţiunile celui mai mare creditor ungar, OTP Bank, au scăzut la bursă cu 0,3%, la 5.800 de forinţi. Anul acesta acţiunile băncii au urcat cu 52%.

În februarie, Guvernul de la Budapesta a ajuns la un acord cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Erste Bank privind reducerea taxei pe bănci, dar nu s-a făcut o referire directă la majorarea creditării.

‘Am încheiat un acord prin care băncile se angajează să sporească creditarea dacă va fi redusă povara taxei pe bănci, prin urmare o clauză care să permită o reducere a taxei pe bănci pentru instituţiile financiare care acordă mai multe împrumuturi va fi probabil inclusă în proiectul de buget pe 2016’, afirma atunci Viktor Orban.

Premierul ungar a apreciat recent că gradul de control al investitorilor ungari asupra sectorului bancar local ar putea depăşi 60%, lăsând să se înţeleagă faptul că statul ungar ar putea face noi achiziţii de bănci.

În prezent, sectorul bancar din Ungaria este dominat în proporţie de 80% de bănci străine.

Grupul OTP este cea mai mare bancă comercială din Ungaria, urmat de diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC şi băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...