Darius Vâlcov, trimis în judecată

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în dosarul în care este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Dosarul a fost înregistrat miercuri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi va intra în dezbateri în cameră preliminară.
Economica.net - joi, 21 mai 2015, 06:50
Darius Vâlcov, trimis în judecată

Alături de Darius Vâlcov au fost deferiţi justiţiei Lucian Petruţ Şuşală (fost şofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina – primarul municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Tomescu, scrie Agerpres.

Potrivit site-ului ÎCCJ, infracţiunile reţinute de procurori în acest dosar sunt traficul de influenţă, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani, evaziune fiscală.

Darius Vâlcov se află în arest din 2 aprilie, el fiind acuzat de DNA de trafic de influenţă pentru că ar fi primit aproximativ două milioane de euro de la Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion.

Conform comunicatelor difuzate anterior de DNA, în cursul anului 2009, Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, primar la acea vreme al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA).

În luna noiembrie 2008, a fost aprobat proiectul ‘Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt’, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele ‘Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava’, ‘Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina’ şi ‘Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt’.

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion, susţine DNA.

În consecinţă, potrivit procurorilor, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului ‘Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt’, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit ca sumele de bani să fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei respective.

Astfel, începând cu luna decembrie 2010, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei, unde a primit sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii Tehnologica Radion, afirmă procurorii.

Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, Theodor Berna nu a mai putut face plăţile către Vâlcov, mai arată DNA.

În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe Theodor Berna cu Minel Prina, la vremea respectivă viceprimar al municipiului Slatina, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/ servicii, fără ca societatea să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens, a informat DNA.

Transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Lucian Şuşală (şoferul lui Vâlcov), Petre-Bogdan Timofte, Constantin Tomescu şi al altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar – contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani.

Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza contractelor erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii.

DNA mai susţinea că, în urma înţelegerilor, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010 – 2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar 2.480.000 lei a primit prin intermediul unor firme. 

Te-ar mai putea interesa și
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute în principal online, în timp ce pentru lucruri care implică......
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac hibrid rusesc
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac ...
Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat luni că-şi suspendă timp de o lună zborurile către oraşul eston Tartu ...
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, ...
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...