Hollande se temea în 2012 de o ieşire a Greciei din zona euro – WikiLeaks

Preşedintele francez Francois Hollande a convocat o reuniune secretă a cabinetului său pentru a discuta potenţialele consecinţe ale ieşirii Greciei din zona euro în luna mai a anului 2012, a dezvăluit marţi WikiLeaks, citând rapoarte secrete ale Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA, relatează Reuters.
Economica.net - mie, 24 iun. 2015, 03:51
Hollande se temea în 2012 de o ieşire a Greciei din zona euro - WikiLeaks

Documentele publicate mai relevă că socialistul Hollande, care era în acel moment în funcţie de doar câteva zile, a fost dezamăgit de o primă întrevedere cu cancelarul conservator german Angela Merkel şi a solicitat convorbiri cu liderii Partidului Social-Democrat (SPD), formaţiune angrenată acum în coaliţia de guvernare de la Berlin, scrie Agerpres.

Dezvăluirile apar într-o serie de interceptări intrate în posesia WikiLeaks şi care au fost făcute publice de cotidianul Liberation şi de site-ul de investigaţii Mediapart.

‘Hollande a subliniat că întrevederea va fi secretă’, se menţionează într-o notă a NSA din 22 mai, precizând că preşedintele a chemat la convorbiri ‘miniştrii adecvaţi’ din cabinetul său pentru a discuta posibilele efecte asupra economiei şi băncilor franceze ale unei ieşiri a Greciei din zona euro.

‘Preşedintele francez pare îngrijorat că dacă se va afla că Parisul ia serios în calcul posiblitatea unei ieşiri a Greciei din zona euro, acest lucru ar adânci criza’, mai menţionează documentul NSA prezentat de WikiLeaks.

În notă se mai menţionează că Hollande s-a plâns că Merkel pare să fi ‘abandonat’ Grecia, impresie pe care aceasta i-o făcuse la întâlnirea din săptămâna precedentă, de la Berlin.

‘Acest lucru l-a făcut pe Hollande să fie foarte îngrijorat pentru Grecia şi poporul grec, care ar putea reacţiona votând un partid extremist’, mai precizează raportul, adăugând că ulterior Francois Hollande l-a invitat la discuţii la Paris pe preşedintele SPD, Sigmar Gabriel.

Gabriel şi alţi oficiali SPD s-au întâlnit cu Hollande la Paris pe 13 iunie şi au declarat că în urma convorbirilor a reieşit un consens larg cu privire la necesitatea unor politici orientate mai mult spre creştere în zona euro.

Conform documentelor puse la dispoziţia Liberation şi Mediapart de WikiLeaks, SUA i-au spionat, cel puţin în intervalul 2006-2012, pe ultimii trei preşedinţi francezi, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande.

Te-ar mai putea interesa și
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
HMD lansează în România telefoanele Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G începând din luna mai
Compania IT HMD anunță că a lansat cele mai recente creații a sa: telefoanele cu taste Nokia 215 4G, Nokia 225 4G și Nokia 235 4G. Acest trio vine într-un curcubeu de culori, iar prețurile......
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex inaugurează cel de-al 12-lea parc comercial din rețeaua sa în orașul Vălenii de Munte
Cometex, companie dezvoltatoare de parcuri comerciale, anunță că va inaugura pe 1 mai un nou centru comercial modern în ...
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Klaus Iohannis a promulgat legea privind energia eoliană offshore. Ea va intra în vigoare de la 30 mai
Legea privind energia eoliană offshore va intra în vigoare în data de 30 mai, a anunţat, marţi, Ministerul Energiei, ...
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a Loteriei Române
Guvernul a aprobat, marţi, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2024 pentru Compania Naţională Loteria Română, ...