FMI susţine că Grecia are nevoie de alte 50 de miliarde de euro până în 2018, în absenţa reformelor

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat joi că Grecia va avea nevoie de noi finanţări, în valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, în următorii trei ani, precum şi de o restructurare a datoriei, în absenţa reformelor şi a unei creşteri economice solide, transmit Reuters şi AFP, preluate de Agerpres.
Economica.net - joi, 02 iul. 2015, 19:27
FMI susţine că Grecia are nevoie de alte 50 de miliarde de euro până în 2018, în absenţa reformelor

Într-un raport elaborat înaintea eşecului discuţiilor dintre autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali, FMI susţinea că ritmul lent al reformelor face ca dinamica datoriei Greciei să fie una ‘nesustenabilă’. Dacă anul trecut FMI preconiza că datoria Greciei va scădea de la 175% din PIB în 2013 până la 128% din PIB în 2020, ultimul raport al Fondului estimează că în 2020 datoria Greciei se va situa la 150% din PIB. În consecinţă, FMI susţine că Grecia va avea nevoie de o ‘prelungire semnificativă’ a maturităţii actualelor credite europene precum şi de noi finanţări, chiar dacă va relua reformele.

Potrivit FMI, până în luna octombrie 2018, Grecia va avea nevoie de noi finanţări europene în valoare de 36 de miliarde de euro, parte dintr-un pachet total de cel puţin 50 de miliarde de euro. În plus, pe lângă noi fonduri, FMI estimează că europenii vor trebui să accepte o dublare a perioadei de graţie şi a maturităţii actualelor obligaţiuni.

‘Dacă pachetul actual de reforme este slăbit şi mai mult, în special printr-o nouă reducere a ţintelor de excedent bugetar şi a reformelor structurale, va deveni necesară o reducere a datoriei’, se arată în acest raport pe care FMI la dat publicităţii cu patru zile înaintea unui referendum crucial în Grecia.

Raportul FMI a fost pregătit pe baza unor evaluări care datează de săptămâna trecută, înainte ca băncile greceşti să fie închise iar ţara să se declare în incapacitate de plată cu privire la o tranşă de 1,55 miliarde de euro către FMI. ‘Aceste evoluţii ar putea avea un important efect negativ care nu a fost luat în calcul în acest raport’, avertizează FMI.

Premierul elen Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi. Miercuri, Alexis Tsipras a cerut concetăţenilor săi să participe la referendum şi să voteze ‘Nu’, adică să respingă acordul propus, astfel încât Grecia să poată obţine unul ‘mai bun’.

Te-ar mai putea interesa și
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Pod rutier peste Tisa, la graniţa dintre România şi Ucraina, pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de marţi
Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona......
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a ...
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...