Fermierii propun ca etichetele produselor lactate să aibă anumite menţiuni

Crescătorii de bovine au propus marţi în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor ca laptele şi produsele din lapte să poarte etichete pe care să apară clar elemente privind conţinutul lor, transmite Agerpres.
Economica.net - mar, 08 sept. 2015, 18:29
Fermierii propun ca etichetele produselor lactate să aibă anumite menţiuni

Crescătorii de bovine au participat la o dezbatere la Comisia pentru agricultură a Camerei, context în care au făcut o serie de propuneri legislative.

‘Noi propunem o lege a etichetării produselor din lapte, în care noi solicităm ca pe etichetă să apară elemente foarte clare, iar pentru laptele produs şi colectat în România să se pună eticheta de ‘lapte românesc’, lucru ce ni se permite de legislaţia europeană. Pentru celelalte produse pe etichetă să scrie ţara de origine a laptelui, cantitatea de lapte proaspăt, lapte crud, care există în produsul respectiv, procentul de lapte reconstituit din lapte praf şi procentul de altceva decât lapte’, a spus preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine, Claudiu Frânc.

El a adăugat că pentru laptele românesc ar trebui să fie eliminate taxele de raft, pentru că românii vor să consume lapte românesc.

Frânc a mai spus, de asemenea, că fermierii vând laptele la un preţ foarte mic, ceea ce duce la falimentul unora dintre ei, iar acelaşi lapte ajunge pe rafturile magazinelor la un preţ mult mai mare.

‘În aprilie 2014, preţul mediu de achiziţie al laptelui era undeva la 1,27 lei, preţul la raft al acestui produs era 4,50 lei cu TVA de 24%, în aprilie – mai 2015 preţul la poarta fermei calculat de noi a ajuns la 80 de bani pe litru, iar preţul în raft este tot 4,50 lei cu TVA de 9%. Noi am spus atunci următorul lucru – oare nu câştigă cineva prea mult şi fermierii din România sunt obligaţi să îşi închidă afacerea? Pentru că până acum toate aceste efecte ale embargoului rusesc, ale pieţei supraaglomerate, toate au venit numai în capul fermierului. În aprilie – mai a venit procesatorul la poarta fermei şi a spus că, dacă mai vrem să ne ia laptele, trebuie să îl dăm cu 15% mai ieftin şi nu înţelegem de ce. S-a ajuns că vaca se vinde la ora actuală la sacrificare, pentru că este o ofertă către abatoare foarte mare să se lichideze efectivele că nu mai au ce face cu ele şi, în contextul preţului furajelor de anul acesta, s-a ajuns să se vândă o vacă între 5 şi 10 milioane de lei vechi, este un dezastru’, a adăugat Frânc.

Vicepreşedintele Comisiei pentru agricultură Valeriu Steriu a spus că, în urma discuţiilor de marţi, vor putea fi identificate soluţii pe care membrii comisiei să le adopte în plan legislativ care să vină în sprijinul fermierilor.

‘Poate va fi nevoie de o subcomisie care să pregătească anumite măsuri, vom căuta nu doar soluţii de legislaţie directă, ci şi pe ce înseamnă etichetare, o etichetă corectă cu o informaţie completă. Avem situaţii în care vindem laptele pe care scrie că este românesc şi înăuntru este lapte adus din import şi până la urmă consumatorul este lipsit de informaţii. Aş vrea să vedem cum putem promova laptele şi lactatele româneşti, unele magazine au început acest proces, dar putem găsi soluţii mai bune’, a concluzionat Steriu.

Te-ar mai putea interesa și
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt fără precedent, în condiţiile în care puţini investitori şi......
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noua generație de medicamente pentru obezitate produce schimbări ample în industria farma, dar are ramificații și în ...
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România își continuă extinderea prin deschiderea primului magazin din Pitești, în Argeș Mall, care devine, ...
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Calm pe piața cripto după halvingul Bitcoin
Mișcările de pe piața cripto au fost destul de calme săptămâna trecută, deoarece piața a început să se adapteze ...