Agricultura românească a produs anul trecut 4,2 miliarde de euro numai din cultivarea plantelor

Producătorii de cereale, oleaginoase şi legume au realizat anul trecut o cifră de afaceri totală de peste 19,06 miliarde de lei, în creştere cu 24% comparativ cu anul anterior. Mare parte din această creştere se datorează avansului raportat de business-urile de peste un miliard de lei.
Economica.net - joi, 03 dec. 2015, 14:32
Agricultura românească a produs anul trecut 4,2 miliarde de euro numai din cultivarea plantelor

Cele aproximativ 6.900 de firme care au domeniul principal de activitate „Cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminţe oleaginoase” au generat în 2014 o cifră de afaceri totală de 19,06 miliarde de lei (peste 4,2 miliarde de euro), în creştere cu 24% comparativ cu anul anterior, potrivit unui studiu realizat de Coface pe baza raportărilor financiare disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe. Dintre acestea 636 de companii din acest sector au inregistrat o cifra de afaceri anuala mai mare de un milion de euro in 2014, in crestere comparativ cu nivelul inregistrat in 2013, respectiv 555 de companii. Acest segment al firmelor reprezinta aproximativ 9% din totalul firmelor active, dar genereaza aproximativ 72% din veniturile inregistrate la nivelul intregului sector.

„Anul 2014 a inregistrat un rezultat remarcabil din punctul de vedere al veniturilor, nivelul acestora crescand cu 24% si doar 2% dintre companii raporteaza venituri in scadere. 40% din crestere este alimentata de companiile nou infiintate in acest sector, 346 de companii, in timp ce 50% din crestere este alimentata de companiile foarte mari, cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro. Totusi, avansul veniturilor nu se regaseste in profituri suplimentare, dinamica acestora fiind descrescatoare. Rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru 2014 a fost de 4,7%, inregistrand o dinamica descrescatoare fata de nivelul inregistrat in trecut, respectiv 5,8% pentru 2013 si 8,9% pentru 2012. In acest context, pentru a putea sustine finantarea investitiilor pe termen lung, companiile din sectorul analizat au extins termenul mediu de plata a datoriilor pe termen scurt la 269 de zile, cu 11 zile peste ciclul operational si la cel mai extins nivel comparativ cu media inregistrata la nivel regional (Europa Centrala si de Sud-Est). In acest context, companiile autohtone care activeaza in acest sector prezinta cea mai slaba situatie a indicatorilor financiari, comparativ cu media inregistrata in Europa Centrala si de Est, Romania raportand pentru acest sector, prin comparatie cu media regionala, cea mai mare pondere a companiilor cu risc major de insolventa, precum si a companiilor care efectueaza platile cu intarziere”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania Credit Management Services.

Profitabilitatea scade

În ceea ce priveşte profitabilitatea acestor companii, rezultatul net consolidat la nivel sectorial pentru anul 2014 a fost de 4,7%, inregistrand o dinamica descrescatoare fata de nivelul inregistrat in trecut, respectiv 5,8% pentru anul 2013 si 8,9% pentru anul 2012. Marginea operationala a scazut de la nivelul inregistrat in 2012, respectiv 13%, la 9,1% in 2013. Chiar si in aceste conditii, media inregistrata in Europa Centrala si de Est pentru sectorul analizat a fost de doar 6,5%, Romania fiind depasita din acest punct de vedere doar de Bulgaria si Cehia.

De asemenea, 44% dintre companiile care activeaza in acest sector au raportat o deteriorare a rezultatului net in 2014 comparativ cu anul anterior, aproximativ 20% dintre acestea trecand din profit in pierdere. Aceasta dinamica se inregistreaza pe fondul datoriilor foarte mari contractate de firmele autohtone, acestea avand un grad de indatorare total de 65%, comparativ cu media inregistrata pe plan regional de doar 45%. Companiile din Romania inregistreaza cel mai ridicat grad de indatorare pe plan regional.

Productivitatea in agricultura, de trei ori mai mica fata de media UE

Potrivit Coface, productivitatea medie in agricultura (valoarea adaugata bruta raportata la numarul de ore lucrate anual) este de trei ori mai mica in Romania comparativ cu media UE. Din acest punct de vedere, dinamica investitiilor foarte ridicata in Romania este justificata de necesitatea retehnologizarii si de eficientizarea acestui sector. In ciuda acestui fapt, rezultatele obtinute (profituri in scadere), precum si modalitatea nesustenabila de finantare a acestor investitii, genereaza presiuni majore asupra lichiditatilor acestor companii, amplificand riscul de insolventa.

Te-ar mai putea interesa și
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Numărul actelor antisemite a atins un nivel record, potrivit unui raport internaţional
Liga Anti-Defăimare (ADL) a tras un semnal de alarmă duminică - în raportul său global anual - asupra "nivelului fără precedent" al acţiunilor antisemite înregistrate în 2023, războiul......
CNPP: 4.748.274 de pensionari, în aprilie 2024. Pensia medie a fost de 2.248 de lei
CNPP: 4.748.274 de pensionari, în aprilie 2024. Pensia medie a fost de 2.248 de lei
Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274 persoane mai puţine comparativ ...
SUA: O maşină s-a izbit de gardul Casei Albe, şoferul ucis
SUA: O maşină s-a izbit de gardul Casei Albe, şoferul ucis
O maşină care circula cu viteză mare s-a izbit sâmbătă de unul din grilajele din perimetrul de securitate din jurul ...
Cât costă un apartament în fostul hotel al fraților Negoiță, considerat unul dintre cele mai urâte din lume
Cât costă un apartament în fostul hotel al fraților Negoiță, considerat unul dintre cele mai urâte din lume
Deschis în urmă cu 17 ani, hotelul Rin Grand, construit de frații Ionuț și Robert Negoiță avea aproape 1.500 de camere. ...