Legea dării în plată: Prima Casă ar putea să dispară. Iniţiatorul legii spune că oricum este un program „provizoriu”

Nicio bancă nu a depus vreun amendament la legea dării în plată care se discută astăzi în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului, în ciuda faptului că au fost trimise invitații pentru participare la discuţii și către ANPC, ARB, BNR etc., după cum declară deputatul Daniel Zamfir. Cu toate acestea, bancherii atrag atenţia asupra faptului că legea anulează garanţia statului din programul Prima Casă, fapt care ar putea avea repercursiuni până la nivelul agenţiilor de rating, ar conduce la o majorare suplimentară a cerinţelor de capital şi a provizioanelor bancare şi în ultimă instanţă la dispariţia programului Prima Casă. Zamfir spune nonşalant că până la promulgarea legii dării în plată, Prima Casă, program guvernamental "provizoriu", s-ar putea să nu mai existe.
Gabriela Ţinteanu - lun, 08 feb. 2016, 21:59
Legea dării în plată: Prima Casă ar putea să dispară. Iniţiatorul legii spune că oricum este un program

Una dintre marile hibe ale legii dării în plată este faptul că, prin această lege, garanția statului, de 50% din valoarea împrumutului, în cadrul programului Prima Casă, este irevocabilă și are rangul unei datorii publice, după cum explică economistul șef al Raiffeisen Bank și președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru.

Odată ce proiectul legii dării în plată spune că fidejusorii sunt exonerați de plată, garanția statului, acordată prin lege este anulată printr-o altă lege. “Efectele unui astfel de comportament al statului pot fi foarte nocive, inclusiv la agențiile de rating”, precizează Ionuț Dumitru. De altfel, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat referitor la acest lucru: “Un stat care îşi neagă garanţiile este practic în default”.

În plus, pentru bănci, anularea acestei garanții a statului poate crea un necesar suplimentar de capitaluri proprii sau provizioane pentru creditele deja acordate, iar programul Prima Casă este în pericol de disparițe. Ionuț Dumitru precizează că soluțiile la acest lucru ar fi două: fie să se excludă Prima Casă de la legea dării în plată, fie să se stipuleze clar că nu dispare garanția statului.

Băncile nu au adus nici un amendament la lege

Inițiatorul legii dării în plată, deputatul Daniel Zamfir precizează că programul guvernamental Prima Casă a fost gândit din start ca unul provizoriu, iar plafonul aprobat perntru acest an, de circa 1,7 miliarde de lei, este mai mic decât cel de anul trecut și s-ar putea epuiza până în aprilie când apare legea.

În plus, “dacă băncile comerciale au atâtea probleme cu acest program din cauza legii dării în plată, guvernul ar putea redirecționa aceste garanții către Agenția Națională pentru locuințe sau o altă agenție guvernamental”, a declarat Daniel Zamfir.

Acesta precizează că ședințele comisiilor sunt publice și oricine se poate înscrie și poate participa la discuții. Dar băncile, cei de la Protecția Consumatorului, Asociația Română a Băncilor sau Banca Națională nu au venit niciodată și până acum nu au depus nici un fel de amendament la acest proiect.

„Pot face amendamentele și le pot da unui parlamentar pentru a le susține. Dar nu văd nici un fel de amendamente la lege. Băncile trebuie totuși să înțeleagă că riscurile trebuie împărțite: riscul de dobândă și curs să îl suporte clientul, dar cel legat de ipotecă trebuie să-l suporte banca pentru că ea a avut evaluator imobiliar”, a declarat Zamfir.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului......
În sfârșit, crește consumul de energie în România
În sfârșit, crește consumul de energie în România
Consumul de energie electrică, gaze, și carburanți auto a crescut în primul trimestru al acestui an, potrivit ultimelor ...
Şoigu cere suplimentarea livrărilor de arme. Atacuri ucrainene cu drone în câteva regiuni ruse
Şoigu cere suplimentarea livrărilor de arme. Atacuri ucrainene cu drone în câteva regiuni ruse
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut miercuri suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea ...
Noi măsuri pentru sprijinirea fotovoltaicelor în Germania
Noi măsuri pentru sprijinirea fotovoltaicelor în Germania
Parlamentul Germaniei a aprobat o nouă serie de măsuri pentru a sprijini și mai puternic dezvoltarea energiei fotovoltaice ...