Iranul vrea să cumpere din Rusia armament de cel puţin 8 miliarde de dolari

Iranul şi-ar dori să cumpere armament şi echipamente militare din Rusia în valoare de cel puţin 8 miliarde de dolari, iar ministrul iranian al apărării Hossein Dehghan, care a început luni o vizită de două zile la Moscova, urma să discute în mod concret acest subiect, relatează marţi cotidianul economic Kommersant, citat de presa rusă.
Economica.net - mar, 16 feb. 2016, 10:48
Iranul vrea să cumpere din Rusia armament de cel puţin 8 miliarde de dolari

Teheranul, potrivit agenţiei de presă Interfax, este interesat să cumpere bombardiere de ultima generaţie Su-35SM, avioane de antrenament Yak-130, elicoptere Mi-8 şi Mi-17, sisteme mobile de rachete de coastă ‘Bastion’, echipate cu rachete antinavă supersonice de tipul ‘Yahont’, fregate, precum şi submarine diesel electrice.

Generalul de brigadă Kiomars Heidari, comandantul adjunct al forţelor terestre iraniene, a declarat recent că Teheranul este în continuare interesat de achiziţia de tancuri ruseşti T-90, dar cu condiţia transferului de know-how.

O sursă din industria militară rusă a declarat, sub rezerva anonimatului pentru Kommersant, că discuţiile pe această temă se anunţă a fi ‘dificile’, dar nu a exclus că Rusia ar putea accepta asamblarea unor astfel de blindate în Iran.

Două obstacole stau în calea acestor planuri ale Iranului. În primul rând, Teheranul speră să cumpere pe credit armament din Rusia, dar Moscova s-ar putea să nu accepte aceasta din cauza crizei economice. În al doilea rând, Rezoluţia 2231 Consiliului de Securitate al ONU de anul trecut impune restricţii la livrările de arme convenţionale către Iran, sub incidenţa acesteia intrând tancuri, vehicule blindate de luptă, sisteme de artilerie cu un calibru mai mare de 110 mm, avioane de luptă şi elicoptere, nave de război şi rachete.

Aceste restricţii vor fi în vigoare până în 2020, în cazul în care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) nu va decide ridicarea lor înainte de termen.

Rusia a început deja să furnizeze Iranului sisteme de rachete sol-aer S-300, în baza unui contract din 2007, care nu a mai fost onorat în urma unei rezoluţii a ONU din 2010, care interzicea practic orice livrări de armament modern către Teheran. Preşedintele rus Vladimir Putin a aprobat livrările acestor sisteme în aprilie 2015.

La sfârşitul lunii noiembrie trecut, SUA au criticat decizia Moscovei de a începe livrarea de S-300 Iranului. Departamentul de Stat a subliniat că secretarul de stat american John Kerry a abordat în repetate rânduri această temă cu omologul său rus, Serghei Lavrov, dar fără rezultat.

Decizia Moscovei a fost criticată şi de Israel. Potrivit experţilor, rachetele S-300 în dotarea armatei iraniene ar putea duce la o perturbare a balanţei puterii în Orientul Mijlociu.

Te-ar mai putea interesa și
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse în perioada minivacanţei de Paşte, a declarat luni, pentru AGERPRES, directoarea generală a Administraţiei......
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes" sau au obținut o precertificare (fiind ...
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a ...
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto ...