Ungaria: Referendumul privind cotele de refugiaţi poate fi organizat cel mai devreme peste 150 de zile – ministru

Referendumul anunţat de Ungaria cu privire la planul european de relocalizare a refugiaţilor între ţările membre ale Uniunii Europene ar putea fi organizat cel mai devreme în termen de 150 de zile, a declarat vineri ministrul justiţiei, Laszlo Trocsanyi, într-o conferinţă de presă, transmit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
Economica.net - vin, 26 feb. 2016, 17:54
Ungaria: Referendumul privind cotele de refugiaţi poate fi organizat cel mai devreme peste 150 de zile - ministru

‘Cel mai scurt termen posibil (pentru organizarea referendumului) este de 150 de zile, iar cel mai lung, de 250 de zile’, a indicat ministrul, referindu-se la procedurile juridice care trebuie urmate.

În aceeaşi conferinţă de presă, ministrul justiţiei a acuzat Uniunea Europeană că îşi încalcă mandatul prin încercarea de a impune cote de relocalizare statelor membre. ‘Opinia noastră este că UE nu are nicio autoritate de a ordona aşezarea obligatorie a unor persoane într-o ţară anume. UE nu are o astfel de jurisdicţie’, a subliniat Laszlo Trocsanyi.

Comisia Europeană a declarat joi că ‘nu înţelege’ decizia Budapestei, anunţată miercuri de premierul Viktor Orban, de a organiza acest referendum, în condiţiile în care programul de repartizare de refugiaţi a fost hotărât printr-un ‘proces decizional asupra căruia au căzut de acord toate statele membre, în virtutea tratatelor (europene)’.

Circa 8 milioane de alegători vor fi chemaţi să răspundă la întrebarea: ‘Vreţi ca Uniunea Europeană să decreteze o relocalizare obligatorie de cetăţeni ne-ungari în Ungaria fără aprobarea parlamentului ungar?’.

În mai 2015, 63% dintre unguri şi-au exprimat opoziţia faţă de programul de relocalizare al UE, doar 27% declarându-se în favoarea mecanismului.

Pentru ca referendumul să fie declarat valid, rata de participare trebuie să fie de cel puţin 50% din numărul celor înscrişi pe listele electorale.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
ONRC: Aproape 25.300 de firme au fost radiate în primul trimestru al acestui an
Un număr de 25.292 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele trei luni din 2024, cu 40,53% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului......
În sfârșit, crește consumul de energie în România
În sfârșit, crește consumul de energie în România
Consumul de energie electrică, gaze, și carburanți auto a crescut în primul trimestru al acestui an, potrivit ultimelor ...
Şoigu cere suplimentarea livrărilor de arme. Atacuri ucrainene cu drone în câteva regiuni ruse
Şoigu cere suplimentarea livrărilor de arme. Atacuri ucrainene cu drone în câteva regiuni ruse
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut miercuri suplimentarea şi accelerarea livrărilor de arme pentru operaţiunea ...
Noi măsuri pentru sprijinirea fotovoltaicelor în Germania
Noi măsuri pentru sprijinirea fotovoltaicelor în Germania
Parlamentul Germaniei a aprobat o nouă serie de măsuri pentru a sprijini și mai puternic dezvoltarea energiei fotovoltaice ...