Criza refugiaţilor ar putea suplimenta cu 0,3 puncte procentuale creşterea economică a Europei

Criza refugiaţilor ar putea da un impuls creşterii anemice înregistrată de economia Europei, deoarece va forţa guvernele să majoreze cheltuielile publice, a declarat, zilele trecute, comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, pentru CNBC.
Economica.net - lun, 29 feb. 2016, 11:29
Criza refugiaţilor ar putea suplimenta cu 0,3 puncte procentuale creşterea economică a Europei

Valul de refugiaţi care a ajuns în Europa a pus sub semnul întrebării unele din elementele de bază ale Uniunii Europene, dar, în acelaşi timp, guvernele statelor membre ale UE au fost nevoite să majoreze investiţiile pentru a oferi asistenţă noilor veniţi. Aceste cheltuieli ar putea să susţină cererea, în condiţiile în care există îndoieli cu privire la eficienţa unor noi stimulente monetare într-un moment în care unele dobânzi din zona euro sunt deja sub nivelul zero.

„Aceasta este o criză cu puternică încărcătură emoţională şi o provocare politică foarte importantă. Dar, dacă ne uităm doar la elementele care ţin de economie, sunt convins că aceasta poate fi o oportunitate de a adăuga 0,2-0,3 puncte procentuale la creşterea economică”, a apreciat Pierre Moscovici.

Sprijinul acordat refugiaţilor include oferirea de oportunităţi de angajare, venituri de subzistenţă, locuinţe, asistenţă medicală, educaţie, revizuirea politicii de azil a UE, precum şi îmbunătăţirea controalelor la frontieră.

Recent, George Soros a estimat că, în total, aceste eforturi ar putea costa Europa 45 de miliarde de dolari în următorii 3-5 ani. În acest sens, Soros a apreciat că guvernele europene ar trebui să profite de ratingul de top ‘AAA’ de care beneficiază UE pentru a se împrumuta şi a acoperi nevoile refugiaţilor, deoarece, dacă aceste fonduri vor fi cheltuite în avans, ar putea produce numeroase efecte pozitive la nivelul economiei.

Germania, cea mai mare economie europeană, a preconizat deja cheltuieli publice suplimentare de 0,5% din PIB pentru a oferi asistenţă migranţilor în 2016. La rândul lor, Austria şi Suedia se aşteaptă la cheltuieli suplimentare de 0,3%, respectiv 0,9% din PIB.

Pierre Moscovici a subliniat cât de importante sunt aceste cheltuieli suplimentare.
„Problema care există în UE este că avem un deficit de investiţii şi trebuie să investim mai mult în viitor”, a spus comisarul european.

Şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) crede că aceste cheltuieli vor fi benefice pe termen lung.
„Cheltuielile publice suplimentare pentru a oferi sprijin refugiaţilor ar putea stimula cererea agregată în economia europeană cu 0,1-0,2 % din PIB în 2016 şi 2017”, se arată într-un raport al OECD din luna noiembrie.

Pe ansamblu, Pierre Moscovici s-a declarat optimist cu privire la situaţia generală a economiei europene, apreciind că în următorii doi ani UE va înregistra o creştere „solidă” de 1,5-2%.
În plus, reformele structurale şi pachetul de investiţii de 315 miliarde de euro lansat de Comisia Europeană pentru crearea de locuri de muncă vor duce la depăşirea acestor ritmuri de creştere, a estimat comisarul european pentru afaceri economice şi financiare.

Te-ar mai putea interesa și
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% de către stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), se......
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac hibrid rusesc
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac ...
Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat luni că-şi suspendă timp de o lună zborurile către oraşul eston Tartu ...
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, ...