ANRE: Distribuitorii de energie nu vor avea dreptul să includă în programul anual de investiţii lucrări de mentenanţă

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu va mai recunoaşte în costuri orice fel de investiţii realizate de distribuitorii de energie. Potrivit unui proiect de ordin al ANRE, valoarea investiţiilor în mijloace fixe aparţinând reţelelor electrice de distribuţie trebuie să reprezinte cel puţin 90% din valoarea totală a programului anual de investiţii, anunţă hotnews.ro. Din această valoare, o cotă situată între 5% şi 10% trebuie să reprezinte lucrări de electrificare a localitaţilor şi de extindere a reţelei. De asemenea, este limitat şi numărul autovehiculelor care pot fi achiziţionate. Potrivit proiectului, distribuitorii nu vor avea dreptul să includă în programul anual de investiţii lucrări de mentenanţă.
Economica.net - lun, 07 mart. 2016, 18:50
ANRE: Distribuitorii de energie nu vor avea dreptul să includă în programul anual de investiţii lucrări de mentenanţă

Operatorii de distributţie vor elabora pentru o perioada de zece ani studii de perspectivă a reţelelor electrice de distribuţie, aferente a două perioade de reglementare, se arată în proiect, potrivit hotnews.ro. Studiul de perspectivă a reţelei de distribuţie se elaborează şi actualizează în anul de referinţă al perioadei de reglementare, pentru următorul interval de perspectivă de zece ani care acoperă urmatoarele două perioade de reglementare.

De asemenea, operatorii elaborează programele specifice de modernizare pentru instalaţii şi programul de dezvoltare optimă din punct de vedere economic a reţelei electrice. Programele se elaborează pentru un termen de perspectiva de cinci ani corespunzător unei perioade de reglementare. În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, distribuitorii vor trimite ANRE un program anual de investiţii.

Valoarea investiţiilor în mijloace fixe aparţinând reţelei electrice de distribuţie trebuie să reprezinte cel puţin 90% din valoarea totală a programului anual de investiţii, aprobată de ANRE pentru acel an la începutul perioadei de reglementare. O cotă situată între cel puţin 5% şi cel mult 10% din valoarea programului anual, trebuie să reprezinte lucrări de electrificare a localităţilor şi de extindere a reţelei electrice. În această categorie se include şi valoarea cotei din contravaloarea cheltuielilor cu finanţarea lucrărilor de electrificare a localităiţlor şi de extindere a reţelei electrice suportată de operatorul de distribuţie în cazul coparticipării la finanţare împreună cu autorităţile administraţiei publice. De asemenea, este inclusă şi valoarea cotei din contravaloarea cheltuielilor cu finanţarea lucrărilor de realizare a reşelei electrice de interes public necesare pentru racordarea utilizatorilor individuali dintr-un ansamblu de blocuri de locuinţe şi/sau de locuinţe individuale, restituită de către operatorii de distribuţie dezvoltatorilor.

O cotă situată între cel puţin 5% şi cel mult 10% din valoarea programului anual trebuie să reprezinte lucrări de întărire a reţelei electrice pentru crearea condiţiilor tehnice necesare racordării noilor utilizatori sau modificării caracteristicilor pentru utilizatorii existenţi. În această categorie se include şi valoarea aferentă lucrărilor de modificare a instalaţiei de racordare deţinută de operatorul de distribuţie, în situaţia aprobării unui spor de putere mai mic sau egal cu 50% din puterea aprobată pentru un loc de consum.

Operatorul de distribuţie nu are dreptul să includă în programul anual de investiţii lucrări de mentenanţă.

Numărul grupurilor de măsurare înlocuite în decursul unui an şi incluse în programul de investiţii nu poate să depăşească 7% din numărul grupurilor de măsurare existente la locurile de consum din zona de licenţă la sfârşitul anului anterior celui pentru care se întocmeste programul anual de investiţii.

Valoarea investiţiilor în dotări nu poate să depăşească 10% din valoarea totală a programului anual de investiţii, aprobată de ANRE la începutul perioadei de reglementare pentru anul respectiv.

Numărul autovehiculelor inclusiv autoutilitare şi autospeciale achiziţionate în decursul unui an nu poate să depăşească 10% din numărul celor aflate în folosinţă la sfârşitul anului anterior celui pentru care se întocmeşte programul anual de investiţii, iar dotarea acestora nu va depăşi un nivel standard rezonabil.

Nu se includ in programul de investitii lucrări ce privesc mijloacele fixe închiriate terţilor/de la terţi şi/sau dotările aferente mijloacelor fixe închiriate terţilor/de la terţi, cu excepţia stâlpilor liniilor electrice aeriene.

Te-ar mai putea interesa și
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă magistrală de termoficare, în Obiectivul 4 – Magistrala II-III......
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre ...
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...