National Bank of Greece raportează pierderi şi pentru prima dată în istoria de 175 de ani a pierdut poziţia de lider de piaţă

După publicarea rezultatelor financiare pe 2015, Piraeus Bank a devenit primul grup bancar elen, după active, care a depăşit National Bank of Greece (NBG), deţinătorul primei poziţii pe piaţă timp de 175 de ani, transmit Bloomberg şi Reuters.
Economica.net - mar, 15 mart. 2016, 13:26
National Bank of Greece raportează pierderi şi pentru prima dată în istoria de 175 de ani a pierdut poziţia de lider de piaţă

Piraeus Bank, care, la începutul crizei financiare din 2009, era pe locul patru în topul principalilor creditori eleni, şi-a triplat mărimea în ultimul deceniu în urma achiziţionării unor bănci mai mici.

Vânzarea Finansbank, subsidiara din Turcia a NBG, cu suma de 2,75 miliarde de euro, a dus la scăderea activelor totale ale băncii la 83,8 miliarde de euro (93 miliarde de dolari), sub nivelul celor ale Piraeus – 87,5 miliarde de euro.

National Bank of Greece a înregistrat pierderi nete de 889 milioane de euro în trimestrul patru din 2015, faţă de pierderi de 195 milioane de euro în precedentele trei luni, din cauza provizioanelor ridicate pentru creditele neperformante.

În ultimele trei luni ale anului trecut, nivelul provizioanelor pentru creditele neperformante a ajuns la 1,38 miliarde de euro, de la 244 milioane de euro în precedentele trei luni. Rata creditelor neperformante a scăzut la 39,5% din totalul împrumuturilor, de la 40,5% în trimestrul trei din 2015.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine o participaţie de 40% la NBG, după recapitalizarea de anul trecut.

În ultimele trei luni ale anului trecut, nivelul provizioanelor pentru creditele neperformante a ajuns la 671 milioane de euro, de la 232 milioane de euro în precedentele trei luni. Rata creditelor neperformante a urcat la 33,1% din totalul împrumuturilor, de la 11% în trimestrul trei din 2015. Valoarea depozitelor a urcat în perioada octombrie – decembrie 2015 cu 2,6%, la 43 miliarde de euro.

Împrumuturile de la Banca Centrală a Greciei şi de la BCE au scăzut la 24 miliarde de euro, de la 25,6 miliarde de euro în trimestrul trei din 2015.

Şi Piraeus Bank a înregistrat pierderi nete de 1,24 miliarde de euro în trimestrul patru din 2015, faţă de un profit de 495 milioane de euro în precedentele trei luni.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) deţine o participaţie de 26,2% la Piraeus Bank, după recapitalizarea de anul trecut.

Profitabilitatea băncilor elene este afectată de restricţiile asupra mişcărilor de capital, introduse în iunie, de creşterea ratei creditelor neperformante şi de noile măsuri de austeritate impuse în schimbul celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Facturi mai mici la energia electrică prin alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat
Într-o lume în care preocupările pentru mediu și eficiența energetică devin tot mai importante, alegerea corectă a unui aparat de aer condiționat poate să ofere nu doar confort termic în......
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. ...
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...