Finanţele au împrumutat, luni, 500 de milioane de lei de la bănci pe cinci ani la un randament de 2,66% pe an

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 500 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni pe cinci ani, la un randament mediu de 2,66% pe an.
Economica.net - lun, 28 mart. 2016, 11:08
Finanţele au împrumutat, luni, 500 de milioane de lei de la bănci pe cinci ani la un randament de 2,66% pe an

Valoarea din prospectul emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, însă volumul subscris de bănci a fost de 1,23 miliarde de lei.

Marţi este programată o emisiune suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei, la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat în martie împrumuturi de 4,105 miliarde de lei de la băncile comerciale, din care 3,7 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 405 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Tot în martie, MFP a programat un împrumut de 250 de milioane de euro de pe piaţa internă, însă a atras de la bănci 275 de milioane de euro, prin obligaţiuni de stat denominate în monedă europeană emise pe cinci ani.

Sumele sunt destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

În anul 2016, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,8% din PIB (circa 21 miliarde lei), care urmează să fie finanţat în proporţie de 50% de pe piaţa internă şi 50% de pe cea externă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în 2016 denominate în lei şi euro, în sumă de circa 38 miliarde lei, din care aproape 31 miliarde lei aferent emisiunilor denominat în lei şi şapte miliarde lei emisiunilor denominate în euro.

De asemenea, Ministerul Finanţelor are în vedere atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe într-un volum de 4,5 miliarde euro, în funcţie de evoluţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, ţinând cont de nivelul rambursării aferent emisiunii de euroobligaţiuni emise pe pieţele externe cu scadenţa în iunie 2016, în valoare de 1,5 miliarde euro, precum şi de necesitatea consolidării rezervei financiare în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului.

Astfel, finanţarea din surse externe se va realiza prin programul MTN prin emiterea de euroobligaţiuni în valoare de circa 3 miliarde euro şi prin trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale, în valoare de circa 1,5 miliarde euro.

MFP mai are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de 48-50 miliarde lei, din care 14 – 15 miliarde de lei certificate de trezorerie şi 34 – 35 miliarde de lei obligaţiuni benchmark.

Te-ar mai putea interesa și
Elveţia anunţă că Rusia nu a fost invitată „în această etapă” la negocierile de pace privind Ucraina
Elveţia anunţă că Rusia nu a fost invitată „în această etapă” la negocierile de pace privind Ucraina
Guvernul elveţian a anunţat joi că, "în această etapă", Rusia nu se numără printre cele 160 de delegaţii invitate la negocierile care urmează să aibă loc în Elveţia la jumătatea lunii......
Magistrala 6 de metrou: Cele două TBM-uri pentru secțiunea 1 Mai – Tokyo vor intra în acțiune din august, septembrie – Grindeanu
Magistrala 6 de metrou: Cele două TBM-uri pentru secțiunea 1 Mai – Tokyo vor intra în acțiune din august, septembrie ...
Cele două utilaje de forare tip TBM (Tunnel Boring Machine), aduse de anul trecut pentru execuția tunelurilor secțiunii ...
DOITSMARTER, proiect de testare a soluțiilor inteligente pentru optimizarea consumului de energie în locuințe sociale
DOITSMARTER, proiect de testare a soluțiilor inteligente pentru optimizarea consumului de energie în locuințe sociale
Orientarea inovațiilor tehnologice către consumatorii vulnerabili de energie trebuie să devină o prioritate atât pentru ...
OCDE şi-a îmbunătăţit estimările de creştere pentru economia mondială în 2024, graţie în special SUA
OCDE şi-a îmbunătăţit estimările de creştere pentru economia mondială în 2024, graţie în special SUA
Economia mondială creşte mai rapid decât se estima în urmă cu câteva luni, graţie dinamismului relansării din SUA, ...