Senatul a decis: Întreprinderile individuale şi familiale pot fi membrii unei cooperative agricole

Întreprinderile individuale şi familiale pot fi membrii unei cooperative agricole, conform propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, votată luni de 77 de senatori, scrie Agerpres.
Economica.net - lun, 04 apr. 2016, 17:19
Senatul a decis: Întreprinderile individuale şi familiale pot fi membrii unei cooperative agricole

Potrivit reprezentantului Guvernului, secretarul de stat Daniel Botănoiu, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare posibilitatea pentru întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituie în baza OUG 44/2008, de a fi membri ai unei cooperative agricole.

‘De asemenea, se are în vedere scutirea de la plata impozitului pe venit a microîntreprinderilor membre ale unei cooperative agricole, scutirea de la plata impozitului pe proprietate a bunurilor mobile a membrilor cooperatori, precum şi asupra mijloacelor de producţie în condiţiile în care acestea sunt exploatate în cadrul cooperativei, reducerea cu 20% a impozitului pe profit în primii cinci ani de activitate pentru cooperativele nou înfiinţate, de asemenea pentru următorii cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi’, a precizat Botănoiu.

Constituirea cooperativelor agricole având ca obiect de activitate aprovizionarea, exploatarea, producţia, precum şi procesarea în sistem integrat constituie un alt obiectiv al actului normativ.

Iniţiatorii – parlamentari PSD, UDMR, UNPR, ALDE – susţin că, în perioada 2014 – 2020, România beneficiază de importante alocări financiare de la Uniunea Europeană, fapt ce impune luarea tuturor măsurilor necesare pentru derularea fondurilor destinate finanţării politicii agricole comune şi pentru a asigura o capacitate ridicată de absorbţie a acestor fonduri, respectiv crearea unui cadru naţional adecvat şi eficient pentru managementul şi implementarea tehnică şi financiară a fondurilor comunitare acordate României prin noua Politică Agricolă Comună.

Totodată, în contextul problemelor structurale ale sectorului agricol, respectiv dimensiunea mică şi fărâmiţarea exploataţiilor, numărul mare de exploataţii de mici dimensiuni etc., dar şi a gradului redus de adaptare la cerinţele pieţei, asocierea şi cooperarea dintre producători sunt esenţiale în ceea ce priveşte consolidarea puterii de negociere, procurarea utilajelor şi tehnologiilor agricole, creşterea gradului de acces la credite, introducerea inovaţiilor şi a ideilor noi de management, arată iniţiatorii.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă vineri, pentru agenţia France Presse, provocările cu care se confruntă Ucraina: noul asalt al Rusiei, ajutorul occidental, lipsa......
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va sesiza organele de cercetare penală și Curtea de Conturi (Video)
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va ...
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, contestă contractul de mentenanţă al PMB pentru Arena Naţională, ...
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 de tone echivalent petrol, ...
13 persoane au fost rănite după ciocnirea a două trenuri la Belgrad
13 persoane au fost rănite după ciocnirea a două trenuri la Belgrad
13 persoane au fost rănite vineri, dintre care patru grav, în ciocnirea unui marfar cu un tren de călători care avea ...