Şeful Societe Generale dezminte implicarea băncii în scandalul Panama Papers

Şeful Societe Generale, Frederic Oudea, a respins marţi acuzaţiile că ar fi indus în eroare Parlamentul în legătură cu relaţiile grupului bancar francez cu paradisurile fiscale şi a acceptat să răspundă întrebărilor senatorilor determinate de dezvăluirile din scandalul Panama Papers, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Economica.net - mar, 12 apr. 2016, 15:55
Şeful Societe Generale dezminte implicarea băncii în scandalul Panama Papers

Potrivit unor informaţii publicate anterior în cotidianul francez ‘Le Monde’, Societe Generale ocupă poziţia a patra în topul băncilor care au creat cele mai multe societăţi offshore prin intermediul cabinetului de avocatură panamez Mossack Fonseca, după grupul bancar britanic HSBC şi băncile elveţiene UBS şi Credit Suisse.

Citeşte şi: Panama Papers: UBS, Societe Generale şi HSBC, în top 10 al băncilor care au creat cele mai multe companii offshore

Frederic Oudea este acuzat de senatori că i-ar fi indus în eroare în 2012, când a declarat că SocGen şi-a închis operaţiunile din Panama şi alte paradisuri fiscale. În urma întâlnirii cu şeful Comisiei de Finanţe a Senatului, Oudea a afirmat: ‘Le-am spus că în 2012 am răspuns cu cea mai profundă sinceritate la toate întrebările lor’.

Preşedintele Comitetului financiar al Senatului, Michele Andre, a anunţat că Oudea va fi audiat public în luna mai, pentru a clarifica informaţiile din Panama Papers. Şeful Societe Generale a dat asigurări că va participa la audieri.

Marţi, sediul central al Societe Generale a fost percheziţionat în cadrul anchetei preliminare demarate de Parchetul francez pentru ‘fraudă fiscală agravată’, ca urmare a dezvăluirilor din scandalul Panama Papers, a anunţat un purtător de cuvânt al băncii.

Conform ‘Le Monde’, Societe Generale deţine 979 de societăţi offshore înfiinţate în paradisuri fiscale cu ajutorul cabinetului de avocatură Mossack Fonseca.

Cotidianul subliniază că, deşi ritmul de înfiinţare a societăţilor offshore a încetinit după 2012 şi o serie de structuri au fost închise, ‘aproximativ 100 dintre entităţile înfiinţate de Societe Generale prin intermediul Mossack rămân active’. Un număr similar au fost cedate altor gestionari şi îşi continuă activităţile.

Citeşte şi: Panama Papers: Societe Generale a creat 979 de companii offshore prin intermediul Mossack Fonseca

 

În replică, Societe Generale afirmă că, începând din 2012, nu mai deţine, direct sau indirect, nicio societate activă în statele sau teritoriile non-cooperante.

‘Structurile la care se face referire în media nu sunt deţinute de Societe Generale, ci de clienţii săi. Chiar dacă legislaţia franceză nu prevede nicio restricţie privitoare la relaţiile cu clienţii din aceste jurisdicţii, Societe Generale a adoptat de mai mulţi ani o politică proactivă pentru a se asigura că activităţile sale respectă cele mai ridicate standarde în materie de luptă împotriva fraudei şi evaziunii fiscale’, se arată într-un comunicat al băncii franceze.

O anchetă realizată de către circa 100 de publicaţii din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea unor conturi în paradisuri fiscale aparţinând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalităţi. Documentele, regrupate sub denumirea de ”Panama Papers”, provin de la casa de avocatură Mossack Fonseca. Numele băncilor elveţiene Credit Suisse şi UBS, britanică HSBC şi franceză Societe Generale au fost menţionate în cadrul acestei afaceri.

Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajaţi şi 32 de milioane de clienţi în toată lumea. În România, BRD – Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă, după totalul activelor.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale de ATletism de a acorda prime medaliaţilor cu aur la Jocurile......
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Serviciile secrete americane consideră probabilă varianta ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi – WSJ
Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus Vladimir Putin nu a ordonat probabil uciderea politicianului ...