România pierde la exportul de ulei de floarea soarelui

Exporturile de ulei de floarea soarelui din România s-au prăbuşit în primul trimestru al anului de marketing 2015-2016 cu aproximativ 50% faţă de perioada similară a anului trecut. Producţia în scădere de seminţe de floarea soarelui, dar şi competiţia regională subminează poziţia României în topul celor mai mari producători de ulei din Europa. Rămânem însă pe poziţia a treia la producţie, după Bulgaria şi Ungaria.
Economica.net - joi, 21 apr. 2016, 21:05
România pierde la exportul de ulei de floarea soarelui

2015 a fost un an slab pentru fermierii care au cultivat floarea soarelui, iar efectele se resfrâng în exporturile de ulei, arată ultimul raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA). Coroborat cu o competiţie tot mai acerbă la Marea Neagră, unde Bulgaria domină piaţa fiind cel mai mare producător de ulei de floarea soarelui din UE, exporturile româneşti au scăzut în pirmul trimestru al anului de marketing 2015-2016 cu 48% faţă de perioada similară a anului anterior când România a raportat un record al ultimilor cinci ani în ceea ce priveşte exportul, cu un total de 221.000 de tone din cele aproximativ 1,5 milioane de tone cât a produs. 

De scăderea exporturilor de ulei de floarea soarelui suferă însă toată comunitatea europeană, urmare a producţiei cu 8% mai mici faţă de anul anterior. Mai mult, din estimările USDA, UE va importa cu până la 28% mai mult. Numai în primul trimestru al anului 2015-2016, importurile s-au majorat cu 48%, iar exporturile au scăzut cu 25%.

„Uleiul de floarea soarelui rămâne uleiul de gătit preferat de români, cu o pondere de peste 90% din totalul uleiurilor consumate. Jumătate din producţia locală este utilizată pentru consumul domestic, în vreme ce restul uleiului este exportat”, explică specialiştii USDA.

Am exportat mai multă materie primă

Potrivit acestora, producţia estimată de floarea soarelui din anul agricol 2015-2016 este cu 15% mai mică faţă de anul anterior, din cauza secetei din vară, astfel că volumele care au intrat la procesare (pentru a face ulei)) se cifrează la aproximativ 870.000 de tone, cu 50.000 de tone mai puţin. Aceasta şi în contextul în care o parte din floarea soarelui produsă anul trecut a fost exportată ca atare, neprocesată (seminţe). „În ciuda existenţei unor fabrici de procesare, competiţia din zona Mării Negre pune presiune pe procesatorii locali, limitând cantităţile de floarea soarelui zdrobite”, se arată în raportul USDA.

Potrivit datelor disponibile pentru primele trei luni ale anului de marketing 2015-2016, exporturile de seminţe au scăzut cu 11%, principalele destinaţii fiind Olanda (172.000 de tone), Franţa (81.000 de tone),Portugalia (74.000 de tone) şi Spania (53.000 de tone). În afara UE s-a exportat în Turcia (32.000 de tone) şi Africa de Sud (19.800 de tone). 

Estimări mai bune pentru anul acesta

În ceea ce priveşte anul de marketing 2016-2017, cantităţile de floarea soarelui ce urmează a fi procesate vor creşte, urmare a producţiei totale superioare. USDA estimează astfel că vom exporta în jur de 1 milion de tone metrice seminţe de floarea soarelui, cu 5% mai mult decât în anul anterior. O parte din producţie va fi utilizată pentru producţia de snaksuri şi produse de patiserie.

Pieţa uleiului de floarea-soarelui din România este dominată de doi jucători internaţionali: compania franceză Expur, producătorul brandului Untdelemn de la Bunica, şi americanii de la Bunge-Floriol. Consumul este însă în scădere având în vedere preocuparea tot mai des întâlnită a românilor pentru alimentaţia sănătoasă, care a dus la creşterea vânzărilor de ulei de măsline. 

Te-ar mai putea interesa și
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia îl sprijină pe Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO – presă
Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exerciţiu, Mark Rutte, la funcţia de secretar general al NATO, a transmis luni agenţia olandeză de presă ANP, citând......
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Borrell cere „să nu se deschidă cutia Pandorei a noilor războaie”
Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, a cerut duminică "să nu se deschidă ...
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului de bancassurance încheiat între cele două entități pentru un milion de clienți
NN România a plătit 25 de milioane de euro către clienții ING Bank România în ultimii 10 ani, în baza parteneriatului ...
NN România și ING Bank România au susținut peste un milion de clienți să beneficieze de protecție financiară prin ...
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea ...