Dezvoltatorii imobiliari ar putea fi scutiţi de impozitul pe clădiri până la vânzarea locuinţelor – proiect

Dezvoltatorii imobiliari ar putea fi scutiţi de impozitul pe clădiri până la finalizarea construcţiei, vânzarea sau cedarea folosinţei, se arată într-o propunere legislativă a senatorului PSD Şerban Nicolae, depusă la Senat.
Economica.net - joi, 05 mai 2016, 11:49
Dezvoltatorii imobiliari ar putea fi scutiţi de impozitul pe clădiri până la vânzarea locuinţelor - proiect

Actul normativ vizează completarea Codului fiscal, în sensul că „nu se datorează impozit pe clădiri pentru clădirile, construcţie nouă, edificate de o societate sau o persoană fizică autorizată, în condiţiile legii, exclusiv în scopul comercializării”.

„Scutirea de impozit operează de la data finalizării construcţiei şi până la prima vânzare sau după caz până la începerea utilizării de către constructor sau de o altă persoană prin cedarea folosinţei, clădirile fiind considerate marfă. După prima vânzare, respectiv, după începerea utilizării, se datorează impozit”, se arată în propunerea legislativă.

Potrivit lui Şerban Nicolae, proiectul are ca scop aplicarea unui regim just şi echilibrat pentru toţi producătorii de bunuri.

„Mai ales în perioada de vârf a crizei imobiliare, când lipsa de lichidităţi băneşti a blocat majoritatea tranzacţiilor, s-au înregistrat ani de zile între momentul finalizării construcţiilor şi momentul vânzării sau cedării folosinţei. Dezvoltatorii imobiliari au la dispoziţie două variante: fie includ sumele plătite ca impozit în preţul de vânzare al imobilului, fie nu includ aceste sume în preţ, în speranţa deducerii acestor cheltuieli la momentul vânzării. (…) Dincolo de pierderile comerciale fireşti în cazul mărfii deţinute pe stoc o perioadă îndelungată, pentru constructori se adaugă pierderi băneşti semnificative prin obligarea la plata impozitului pe clădiri înainte de valorificarea produsului finit”, explică senatorul Şerban Nicolae în expunerea de motive a propunerii sale legislative.

Şerban Nicolae precizează că scutirea nu se aplică construcţiilor destinate folosinţei proprii, iar în cazul valorificării, aceasta încetează, atât în momentul primei vânzări, cât şi în cazul începerii utilizării fie de către constructor, fie prin cedarea folosinţei.

Senatorul a amintit că aceste propuneri au fost unanim acceptate şi votate la dezbaterea în Senat a noului Cod fiscal, dar eliminate fără argument la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Te-ar mai putea interesa și
Insolvența Blue Air: Statul a calculat dobânzile de recuperat. Care e suma totală
Insolvența Blue Air: Statul a calculat dobânzile de recuperat. Care e suma totală
Aproape 200 de milioane de lei are de recuperat statul din insolvența Blue Air. Suma este reprezentată de împrumutul acordat, dar și de dobânzile calculate de Ministerul Finanțelor. ...
Cartelul OPEC+ ar putea continua politica de reducere a producției de țiței
Cartelul OPEC+ ar putea continua politica de reducere a producției de țiței
OPEC și aliații săi nu au început încă discuțiile oficiale privind prelungirea reducerii voluntare a producției de ...
BRD, profit net de 326 mil.lei în primul trimestru din 2024, în scădere cu 4%. Creștere pe creditare
BRD, profit net de 326 mil.lei în primul trimestru din 2024, în scădere cu 4%. Creștere pe creditare
BRD, a patra bancă din România din punct de vedere al activelor, a raportat un profit net în primul trimestru din 2024 ...
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
BERD și APS preiau credite neperformante de 400 de milioane de euro de la fosta Piraeus Bank România
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și APS, una dintre cele mai importante firme de gestionare ...