MDRAP a lansat primul apel de proiecte care vizează investiţii în domeniul dezvoltării microîntreprinderilor

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (DRAP) a lansat joi primul apel de proiecte pentru prioritatea de investiţie 2.1 A. Microîntreprinderi, care vizează promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi şi prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri - microîntreprinderi, precum şi îmbunătăţirea competitivităţii IMM-urilor, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 26 mai 2016, 18:27
MDRAP a lansat primul apel de proiecte care vizează investiţii în domeniul dezvoltării microîntreprinderilor

‘Încercăm, prin acest proiect, să stimulăm dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în România. Ştim că în România, din acest an, avem în jur de 483.000 de IMM-uri înregistrate. Ceea ce se întâmplă în aceste IMM-uri este de fapt pornirea pentru construcţia unor afaceri viitoare de familie. De aceea, cred că este important acest program, dincolo de datele statistice’, a precizat vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul al Dezvoltării Regionale.

Potrivit acestuia, suma alocată proiectelor (construirea, modernizarea, extinderea spaţiului de producţie sau prestări de servicii; dotări cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare online) este de 234,12 milioane de euro, din care 199 de milioane de euro provin din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), iar 35,12 milioane de euro – cofinanţare din bugetul de stat.

Valoarea minimă eligibilă a proiectului este de 25.000 de euro, iar cea maximă de 200.000 de euro.

Este vorba de un apel de proiecte care prevede depunerea cererilor de finanţare exclusiv prin aplicaţia electronică MySMIS, disponibilă la adresa www.fonduri-ue.ro/mysmis.

Sistemul de selecţie este unul competitiv, cu depunere la termen. Astfel, termenul de la care vor putea fi depuse proiectele este de două luni de la lansarea apelului. Perioada de depunere va fi de şase luni calculate din ziua deschiderii sesiunii.

Dîncu a precizat că nu sunt eligibile investiţiile localizate în teritoriul acoperit de ITI Delta Dunării, pentru care se lansează un apel separat şi nici investiţiile localizate în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, regiune pentru care IMM-urile vor putea primi sprijin doar în cadrul Programului Operaţional Iniţiativa pentru IMM-uri.

Regula de finanţare ‘primul venit, primul servit’ a fost înlocuită cu ‘sistemul de selecţie competitiv’, solicitantul trebuie să finanţeze investiţia cu 10% din valoarea eligibilă a acesteia, iar solicitanţii care vin cu o contribuţie mai mare de acest procent beneficiază de punctaj suplimentar. Un solicitant poate depune o singură cerere de finanţare.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare. ...
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
SUA: Expansiunea parcurilor fotovoltaice pune în pericol o parte dintre cele mai bune terenuri arabile
Boom-ul energiei regenerabile riscă să prejudicieze o parte dintre cele mai bune terenuri arabile din America, în state ...