A murit Muhammad Ali

Pugilistul Muhammad Ali a murit la vârsta de 74 de ani.
Economica.net - sâm, 04 iun. 2016, 04:54
A murit Muhammad Ali

Muhammad Ali a încetat din viaţă la vârsta de 74 de ani, după ce a fost internat la un spital din Phoenix cu probleme respiratorii, a anunţat familia citată de AP.

„Este o zi tristă în viaţă. L-am iubit pe Muhammad Ali, era prietenul meul Ali nu va muri niciodată”, a declarat Don King, care a promovat o parte dintre cele mai importante meciuri ale fostului pugilist.

Fostul pugilist Muhammad Ali, în vârstă de 74 de ani, a fost spitalizat din cauza unei probleme respiratorii, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al familiei, Bob Gunnell.

Ali suferea de maladia Parkinson de peste trei decenii şi în ultimii ani a avut foarte puţine apariţii în public. Ultima sa apariţie data din luna aprilie, când fostul boxer a participat la o gală în Arizona.

Muhammad Ali, care locuia în Phoenix (Arizona) a avut probleme cardiace în ultimii ani şi a fost internat în decembrie 2014 deoarece ar fi avut pneumonie, însă atunci medicii au constatat şi că suferise o infecţie urinară, pentru care a fost tratat şi în ianuarie 2015.

Ali s-a retras din activitatea sportivă în 1981, cu un palmares de 56 de victorii şi cinci înfrângeri.

Muhammad Ali (Cassius Marcellus Clay Jr.) s-a născut la 17 ianuarie 1942 la Louisville. A început să i-a primele lecţii de box când avea 12 ani, la îndemnul unui poliţist din localitate.

Ca pugilist amator a câştigat de şase ori titlul de campion ”Mănuşile de Aur” (categoria greutate mijlocie) la nivel statal, cât şi naţional, în anii 1959 şi 1960.

Muhammad Ali a câştigat aurul la Jocurile Olimpice de la Roma, din 1960, la categoria greutate mijlocie şi, ca profesionist, a fost de trei ori campion mondial al greilor.

A fost introdus la categoria grea, pe 25 februarie 1964, la Miami, Florida, când l-a întâlnit pe Sonny Liston. A câştigat meciul în runda a opta. La scurt timp după ce a devenit campion, Clay a anunţat că îşi va schimba numele în Muhammad Ali, convertindu-se la islam.

Între timp, a refuzat să se prezinte la Comisia de Încorporare pentru satisfacerea serviciului militar, deşi a primit nenumărate sesizări. Ca rezultat, licenţa de campion i-a fost anulată de către Comisia de Box din New Yok, titlul i-a fost retras şi a fost condamnat la cinci ani de închisoare.

Întoarcerea la viaţa sportivă a avut loc în octombrie 1970, când l-a învins pe Jerry Quarry. Curtea de Justiţie i-a redat titlurile şi a început să participe din nou la concursuri.

În cursul carierei a disputat mai multe meciuri celebre, printre care cele împotriva unei alte figuri legendare, Joe Frazier. Cei doi s-au luptat, prima dată la 8 martie 1971, Frazier devenind primul pugilist care l-a bătut pe marele Ali. Muhammad s-a impus în următoarele două partide, însă amândoi au intrat în istoria boxului cu acele lupte.

S-a făcut remarcat în meciul ”Rumble in the Jungle”, din 1974, împotriva lui George Foreman şi ”Thrilla in Manilla” cu Joe Frazier, anul următor.

Ali s-a retras din activitatea profesională la 26 iunie 1979. A mai avut două meciuri, împotriva lui Larry Holmes, în 1980 şi a lui Trevor Berbick, în 1981, pe care le-a pierdut.

Pugilistul american a disputat 61 de lupte la profesionişti, 56 dintre ele câştigate, 37 de victorii câştigate prin KO, şi cinci pierdute. A deţinut toate centurile importante la categoria grea.

În 1999, Ali a fost numit ”Sportivul Secolului” de către revista ”Sports Illustrated” şi ”Personalitatea sportivă a Secolului” de către BBC.

În 2010 a fost inclus în Boxing Hall of Fame din Florida.

Muhammad Ali a fost diagnosticat cu Parkinson în 1984. A continuat să aibă o viaţă activă, iar în 1996 a purtat flacăra olimpică la Atlanta.

În 2012 a fost declarat de Consiliul mondial al boxului (WBC) drept ‘Regele Boxului Mondial’.

În ultimii ani, fostul boxer a fost internat de mai multe ori suferind de mai multe afecţiuni.

Te-ar mai putea interesa și
Biden consideră scandaloasă cererea procurorului șef al CPI de emitere a unui mandat internațional de arestare pe numele lui Netanyahu
Biden consideră scandaloasă cererea procurorului șef al CPI de emitere a unui mandat internațional de arestare pe numele ...
Preşedintele american Joe Biden a criticat luni mandatele de arestare cerute de procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) împotriva liderilor israelieni, spunând că nu este posibilă nicio......
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: formula va ține cont de salariul brut și productivitatea muncii
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: ...
Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale, iar formula care va fi stabilită va ţine ...
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Comisia Naţională de Incluziune Socială a fost operaţionalizată şi va avea un rol important în implementarea angajamentelor ...
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele ...