Christine Lagarde, şefa FMI: Europenii trebuie să iasă cu fruntea sus din Brexit

Europenii trebuie "să iasă cu fruntea sus" din dezamăgirea provocată de Brexit (ieşirea Marii Britanii din UE) şi să profite de această ocazie pentru a aborda dosarele pe care se temeau că ar fi urmat să fie blocate de veto-ul Marii Britanii, dar mai ales să-şi amelioreze procesul de comunicare, a estimat duminică directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, transmite AFP, preluată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 03 iul. 2016, 12:22
Christine Lagarde, şefa FMI: Europenii trebuie să iasă cu fruntea sus din Brexit

„Pentru economie este fundamental ca europenii să decidă să iasă din Brexit cu fruntea sus”, a spus ea în timpul unui forum economic desfăşurat la Aix-en-Provence, în sudul Franţei.

„Acum că englezii sunt, între ghilimele, ieşiţi (…), cel puţin pot fi abordate o serie de lucruri despre care i-am auzit pe comisarii europeni spunând unul după altul că sunt greu de pus în practică din cauza britanicilor”, a continuat, ironic, şefa FMI. „Probabil că există lucruri care ar trebui făcute pentru că britanicii nu se vor mai aşeza la masă”, a adăugat Christine Lagarde.

În opinia ei, blocul comunitar trebuie în primul rând să-şi amelioreze comunicarea, „să se ocupe de realitatea economică, dar în mod imperativ şi de percepţii”. „Dacă există un decalaj masiv între percepţiile popoarelor şi realitatea a ceea ce se întâmplă, atunci avem o problemă reală de comunicare”, a explicat şefa FMI.

„Atunci când, de exemplu, Banca Europeană de Investiţii realizează investiţii substanţiale fără să spună mare lucru, fără să se ştie, fără să existe o măsură de eficienţă economică în Europa, este ceva dramatic, pentru că va fi acuzată de exces de reglementare, de birocraţie şi Bruxelles-ul va fi considerat vinovat”, astfel a insistat ea pe elementul comunicării, despre care a spus mai departe că trebuie abordat „pe o altă dimensiune”.

Pe de altă parte, Christine Lagarde şi-a exprimat regretul că eforturile depuse în timpul campaniei premergătoare referendumului din 23 iunie pentru explicarea consecinţelor negative ale Brexitului „au fost complet zadarnice”, ea criticând actorii de pe pieţele financiare şi experţii care au crezut că rezultatul referendumului britanic va fi favorabil rămânerii în UE, ceea ce în final nu s-a întâmplat.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a decis ca AAAS să preia creanțele bugetare ale unor companii de stat aflate în insolvență
Guvernul a decis ca AAAS să preia creanțele bugetare ale unor companii de stat aflate în insolvență
Guvernul a stabilit joi, prin ordonanţă de urgenţă, cadrul legal prin care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) preia creanţele bugetare asupra unor societăţi cu capital......
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se va opri duminică, 19 mai
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă se va opri duminică, 19 mai
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va fi oprită, pentru lucrări de întreținere începând cu data de 19 ...
Piața mașinilor electrice, între febra reglementărilor și evoluția fără precedent. Cât de influențată este România?
Piața mașinilor electrice, între febra reglementărilor și evoluția fără precedent. Cât de influențată este România?
Ritmul schimbărilor înregistrate de sectorul auto este fără precedent, vehiculele moderne devenind tot mai computerizate, ...
DEER a făcut investiții de 70,3 milioane de lei în primul trimestru din 2024, o creștere cu 7,7% a valorii lucrărilor finalizate
DEER a făcut investiții de 70,3 milioane de lei în primul trimestru din 2024, o creștere cu 7,7% a valorii lucrărilor ...
Distribuție Energie Electrică România (DEER), companie membră a Grupului Electrica, anunță că la finalul primului ...