Discuţiile dintre UniCredit şi Santander privind fuziunea diviziilor lor de gestionare a activelor au eşuat

Grupul bancar italian UniCredit SpA va căuta opţiuni alternative pentru divizia sa de gestionare a activelor, Pioneer, inclusiv o potenţială listare la bursă, după ce a încheiat negocierile cu banca spaniolă Santander, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 27 iul. 2016, 14:08
Discuţiile dintre UniCredit şi Santander privind fuziunea diviziilor lor de gestionare a activelor au eşuat

Santander, cea mai mare bancă din zona euro, confirmase anul trecut că studiază potenţiala fuziune a diviziei sale de gestionare a activelor cu cea a UniCredit, o tranzacţie estimată la 2 – 3 miliarde de euro.

Eşuarea negocierilor cu Santander ar putea creşte presiunile asupra UniCredit pentru majorarea capitalului deoarece fuziunea ar fi ajutat banca italiană să-şi consolideze capitalul.

Miercuri, UniCredit a anunţat că va analiza opţiunile sale privind Pioneer ca parte a noului plan de afaceri destinat reducerii costurilor, consolidării capitalului şi creşterii profitabilităţii afectate de acumularea creditelor neperformante şi dobânzile extrem de scăzute. Planul este elaborat de Jean Pierre Mustier, care în 12 iulie a preluat postul de director general al UniCredit. În prima săptămână de la preluarea mandatului, Mustier a vândut un pachet de 10% din acţiunile Pekao şi un alt pachet de 10% din acţiunile Fineco, strângând peste un miliard de dolari de pe urma acestor tranzacţii.

Acţiunile UniCredit înregistrau miercuri un declin de 2,5% la Bursa de la Milano.

O fuziune între diviziile de gestionare a activelor ale UniCredit şi Santander ar fi creat unul din liderii europeni în domeniu, care ar fi administrat fonduri de aproximativ 400 de miliarde de euro.

În ultima vreme, UniCredit a avut dificultăţi în a-şi consolida baza de capital pentru a respecta noile reglementări în materie, sarcina fiind îngreunată de structura complexă a băncii, cu operaţiuni în 17 ţări. La 31 martie, rata capitalului de bază de rangul 1 al UniCredit era de 10,5%, în scădere faţă de 10,7% la finele anului trecut. UniCredit are cea mai mică rată de capital de bază din rândul marilor bănci italiene, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană cere o rată de 10% pentru 2016.

‘Am încercat cât de mult am putut să îndeplinim aşteptările autorităţilor de reglementare dar nu am reuşit să facem asta’, a afirmat şeful Santander, Jose Antonio Alvarez.

Fondurile de investiţii americane Warburg Pincus şi General Atlantic, erau de asemenea implicate în planificata fuziune, după ce în 2013 au achiziţionat 50% din acţiunile Santander Asset Management.

UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Te-ar mai putea interesa și
eMAG lansează Hair & Make-up Shop, cu peste 80.000 de produse și asistent de shopping pentru clienți
eMAG lansează Hair & Make-up Shop, cu peste 80.000 de produse și asistent de shopping pentru clienți
Retailerul online eMAG lansează un nou shop-in-shop dedicat îngrijirii personale. Hair & Make-up Shop cuprinde peste 80.000 de produse, atât de la branduri mass-market, cât și branduri......
Fechet anunţă că România are noi echipamente performante pentru monitorizarea fenomenelor meteo extreme
Fechet anunţă că România are noi echipamente performante pentru monitorizarea fenomenelor meteo extreme
Oamenii care lucrează în serviciile de meteorologie din România au de astăzi la dispoziţie cele mai performante echipamente ...
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. Cum funcționează sistemul și ce puteți urmări
Teatrul online începe să prindă bine în România. Una dintre marile platforme anunță deja peste 10.000 de utilizatori. ...
Platforma piciordeplay.ro, care arată că este cel mai mare furnizor de teatru online din România, anunță că ad epășit ...
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 7,2% în primul trimestru
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate în primul trimestru din acest an a ajuns ...