BNR a realizat un documentar despre veniturile încasate de guvernatorii băncilor centrale din UE. Care sunt concluziile

Banca Naţională a României (BNR) a realizat un documentar cu privire la veniturile încasate de membrii conducerilor băncilor centrale din Uniunea Europeană, pe baza datelor disponibile pe paginile de internet ale instituţiilor respective, din care reiese că unele bănci publică astfel de informaţii, iar altele nu, potrivit unei opinii postată de directorul adjunct al Direcţiei relaţii internaţionale din BNR, Bogdan Mihai, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 18 aug. 2016, 11:02
BNR a realizat un documentar despre veniturile încasate de guvernatorii băncilor centrale din UE. Care sunt concluziile

Potrivit documentarului, în 2015, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) a încasat un salariu de bază de 385.860 euro (32.155 euro lunar -n.r.). În plus, acesta beneficiază în mod gratuit de o reşedinţă oficială aflată în proprietatea BCE.

Totodată, membrii Comitetului Executiv şi membrii cu normă întreagă ai Consiliului de Supraveghere angajaţi de BCE primesc, pe lângă salariul anual de bază, alocaţii suplimentare pentru reşedinţă şi reprezentare. La acestea se adaugă şi alte sume cu titlul de alocaţii sau asigurări de sănătate, mai reiese din documentarul citat.

La Banca Angliei, în anul financiar 2014 – 2015, venitul total al Guvernatorului a fost de 879.773 lire sterline, echivalentul a 1.022.540 euro (peste 83.000 de euro lunar), format din salariul de bază, alocaţia pentru locuinţă şi contribuţia pentru asigurări şi servicii medicale şi cea de pensie.

În Belgia, guvernatorul băncii centrale a câştigat, anul trecut, 478.559 euro (aproape 40.000 de euro lunar), la care se adaugă un plan de pensii suplimentar faţă de cel standard la nivel naţional.

Şeful Băncii Olandei a ajuns, în 2015, la un venit anual brut de 421.145 euro (aproximativ 35.000 de euro lunar), format din salariul anual, inclusiv prima de vacanţă şi al 13-lea salariu, şi contribuţii la asigurări de sănătate şi pensie.

Remuneraţia încasată de guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei a fost, anul trecut, în sumă de 436.356 euro (36.000 de euro pe lună) şi a provenit din salariul de bază, remuneraţia specială şi o alocaţie pentru diferite cheltuieli.

La Banca Spaniei, salariul anual al Guvernatorului a fost, în 2015, de 174.734 euro (14.500 de euro lunar), la care s-au adăugat alte alocaţii suplimentare, pentru care nu sunt disponibile informaţii publice.

În Ungaria, guvernatorul băncii centrale beneficiază de un salariu lunar de cinci milioane de forinţi, aproximativ 16.116 euro.
Însă, acesta mai are şi alte avantaje pentru care nu sunt disponibile informaţii publice.

Banca Naţională a Cehiei şi-a plătit guvernatorul cu 190.391 euro în 2015 (peste 15.800 de euro lunar), sumă provenită din salariul de bază, prima de vacanţă, bonusuri de performanţă, bonusuri pentru lucrul în zilele nelucrătoare.

Pe de altă parte, în spaţiul comunitar există şi bănci centrale care nu publică veniturile membrilor de conducere, sau le publică doar valoarea totală a remuneraţiilor încasate de aceştia la un loc.

Dintre acestea din urmă face parte Banca Franţei, care are 11 membrii în Consiliul General şi 15 membrii în Comitetul Executiv. Instituţia publică doar valoarea agregată a veniturilor respective, care a fost de 3,1 milioane euro în 2015. În plus, se menţionează că guvernatorul primeşte un salariu echivalent cu cel al vicepreşedintelui Consiliului de Stat, însă nici salariul acestuia nu este public.

Şi Banca Centrală a Luxemburgului publică în formă agregată veniturile celor 3 membri ai conducerii executive, care în 2015 au însumat 736.878 euro.

În schimb, Banca Naţională a Poloniei şi Banca Greciei nu publică deloc informaţii referitoare la veniturile conducerii băncii.

Reprezentantul BNR menţionează, însă, că o simplă comparaţie între veniturile prezentate este irelevantă, dată fiind diversitatea structurii veniturilor salariale, a modului de prezentare a acestora, precum şi a regimului fiscal diferit de la un stat la altul.

„În plus, aria de competenţe, precum şi sistemul de administrare a băncilor centrale variază substanţial, astfel încât responsabilităţile structurilor de conducere ale acestora nu sunt similare. Spre exemplu, în unele cazuri, băncile centrale nu au atribuţii legate de supravegherea prudenţială a sectorului bancar, în alte cazuri responsabilitatea pentru procesul decizional se împarte între conducerea executivă şi Consiliul de supraveghere”, mai arată Bogdan Mihai.

Potrivit autorului, informaţiile au fost preluate de pe website-urile băncilor centrale, iar transformarea din moneda naţională în euro, acolo unde a fost cazul, s-a realizat la cursul publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) în data de 11 august 2016.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a anunţat, la începutul acestei luni, că şi instituţia pe care o reprezintă va publica veniturile membrilor Consiliului de Administraţie. În plus, el a spus că, în prezent, obţine un venit net lunar de 61.203 lei (13.601 euro) de la banca centrală.

Te-ar mai putea interesa și
Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari și ar putea dura zeci de ani – ONU
Reconstrucția Fâșiei Gaza va costa 40 de miliarde de dolari și ar putea dura zeci de ani – ONU
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a estimat joi la 30-40 de miliarde de dolari costurile pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza, distrusă după aproape şapte luni de război devastator între......
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS datorate pentru veniturile estimate în 2024
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS ...
Termenul-limită privind trimiterea, fără penalităţi, a declaraţiei unice la Fisc pentru definitivarea contribuţiilor ...
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Leoni închide fabrica de la Luduș, salariații au protestat azi
Aproximativ 200 de angajaţi ai Fabricii LEONI din Luduş (producţie cablaje auto) au protestat, joi, după decizia de închidere ...
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Creștere masivă a numărului de acte antisemite în Suedia
Peste 100 de plângeri pentru incitare la ură antisemită au fost înregistrate în Suedia la sfârşitul lui decembrie, ...