Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS datorate pentru veniturile estimate în 2024

Termenul-limită privind trimiterea, fără penalităţi, a declaraţiei unice la Fisc pentru definitivarea contribuţiilor pentru 2023 şi pe cea estimativă pentru anul 2024 e 25 mai inclusiv.
Cristina Şomănescu - joi, 02 mai 2024, 16:57
Declaraţia unică poate fi trimisă la Fisc, fără penalităţi, până la 25 mai inclusiv. Plafoane minime, CAS şi CASS datorate pentru veniturile estimate în 2024

Economica.net a sintetizat cele mai importante informaţii despre declaraţia unică pe care unii dintre oamenii cu venituri extrasalariale în 2024 trebuie să o trimită la Fisc până la 25 mai inclusiv. Articolele scrise de Economica.net despre acest subiect pot fi consultate la acest link.

Plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de CASS şi valoarea CASS datorate de persoanele fizice cu venituri extrasalariale în 2024 din alte activităţi decât cele independente

CASS pentru veniturile extrasalariale pe care estimaţi că le veţi obţine în 2024 din alte activităţi decât cele independente

Valoarea salariului minim brut luată ca referinţă în Codul fiscal pentru determinarea plafoanelor minime privind încadrarea ca plătitor de CASS pentru veniturile extrasalariale estimate că vor fi încasate în 2024 şi pentru stabilirea valorii efective a contribuţiei CASS datorate pentru veniturile estimate că vor fi obţinute în anul 2024 este cea în vigoare la 25 mai 2024.

Luând ca referinţă salariul minim brut pe economie de 3.300 de lei, persoanele fizice care încasează venituri extrasalariale fie din drepturi de autor, din asociere cu o persoană juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, fie din alte surse şi care estimează că valoarea totală a veniturilor extrasalariale obţinute în 2024 (din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri extrasalariale) va fi cel puţin egală cu 19.800 de lei (echivalentul a 6 salarii minime brute) în 2024 vor datora CASS pentru aceste venituri de:

  • 1.980 de lei dacă veniturile extrasalariale totale din categoriile antemenţionate (drepturi de autor, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, etc.), estimate că vor fi obţinute în 2024, sunt cuprinse între 19.800 de lei inclusiv şi 39.600 de lei exclusiv.
  • 3.960 de lei dacă veniturile extrasalariale din categoriile enumerate mai sus, estimate că vor fi obţinute în 2024, sunt cuprinse între 39.600 de lei inclusiv şi 79.200 de lei exclusiv.
  • 7.920 de lei dacă veniturile extrasalariale din categoriile de mai sus, estimate că vor fi obţinute în 2024, sunt cel puţin egale cu 79.200 de lei, conform unei analize Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.

Explicaţii

Persoanele fizice care încasează venituri extrasalariale fie din drepturi de proprietate intelectuală, din asociere cu o persoană juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, fie din alte surse şi care estimează că valoarea totală a veniturilor extrasalariale obţinute în 2024 (din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri extrasalariale) va fi cel puţin egală cu 6 salarii minime brute, în vigoare la 25 mai 2024, datorează:

  • CASS de 10% aplicată la 6 salarii minime brute pe economie, dacă veniturile extrasalariale totale din categoriile antemenţionate (drepturi de autor, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, etc.), estimate că vor fi realizate în 2024, sunt cuprinse între 6 salarii minime brute pe economie inclusiv şi 12 salarii minime brute exclusiv;
  • CASS de 10% aplicată la 12 salarii minime brute pe economie, dacă veniturile extrasalariale totale din categoriile antemenţionate (drepturi de autor, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, etc.), estimate că vor fi realizate în 2024, sunt cuprinse între 12 salarii minime brute inclusiv şi 24 de salarii minime brute exclusiv;
  • CASS de 10% aplicată la 24 de salarii minime brute pe economie, dacă veniturile extrasalariale totale din categoriile antemenţionate (drepturi de autor, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, etc.), estimate că vor fi realizate în 2024, sunt egale sau depăşesc 24 de salarii minime brute pe economie, potrivit analizei Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat prin Legea 296 din 2023.

Nuanţat, ce prevede acum Codul fiscal:

Articolul 170 (5) din Codul fiscal actualizat prin Legea 296/2023 spune că:

  • (5) Baza anuală de calcul al CASS în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h) o reprezintă:
    a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;
    b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
    c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

CASS pentru veniturile din activităţi independente în 2024

Persoanele cu venituri din activităţi independente din una sau mai multe surse, obţinute în anul 2024, datorează CASS aplicată la o bază de calcul egală cu venitul anual realizat sau norma anuală de venit, respectiv norma ajustată de venit, după caz, plafonată la cel mult 198.000 de lei, echivalentul a 60 de salarii minime brute pe economie, luând ca referinţă valoarea salariului minim brut de 3.300 de lei, în vigoare la 25 mai 2024, potrivit analizei Economica.net asupra Codului fiscal actualizat prin Legea 296 din 2023.

CASS se calculează de către contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, altele decât cele din contracte de activitate sportivă, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul plafonate la cel mult 198.000 de lei.

Dacă baza de calcul al CASS cumulată din una sau mai multe surse de venit din activităţi independente, corespunzătoare veniturilor nete anuale estimate în 2024, este egală cu cea corespunzătoare veniturilor nete anuale realizate în 2024 şi este cuprinsă între 19.800 de lei şi 198.000 de lei, contribuabilii nu au obligaţia trimiterii declaraţiei unice – capitolul I privind veniturile efectiv realizate în 2024 la Fisc. Prin această declaraţie se definitivează veniturile realizate în 2024 şi contribuţiile datorate pentru acestea şi se trimite la Fisc până la 25 mai 2025, conform analizei Economica.net bazate pe Codul fiscal actualizat prin Legea 296 din 2023.

Pentru oamenii cu venituri obţinute din contracte de activitate sportivă plătitorul de venit reţine la sursă CASS prin D112.

Plătitorii veniturilor realizate în baza contractelor de activitate sportivă calculează şi reţin CASS, lunar, pentru beneficiarul venitului, prin declaraţia 112. Baza de calcul asupra căreia plătitorul aplică 10% – cota CASS datorată de beneficiarii veniturilor din contracte de activitate sportivă – e venitul anual realizat de beneficiar şi e plafonată la cel mult 198.000 de lei, potrivit analizei Economica.net pe baza Codului fiscal.

Dacă baza de calcul cumulată din una sau mai multe surse de venit din activităţi independente, pentru care s-a reţinut la sursă CASS în 2024, este mai mică decât 19.800 de lei, persoanele fizice vor datora diferenţa de CASS până la nivelul bazei de calcul egale cu 19.800 de lei. Persoanele fizice vor declara şi vor plăti această diferenţă de CASS prin capitolul I al declaraţiei unice privind veniturile efectiv realizate în anul 2024, pe care o pot trimite la Fisc până la 25 mai 2025. La stabilirea sumei pe care o au efectiv de plătit pentru CASS se ia în calcul CASS reţinută de plătitorul de venituri.

  • Nu datorează diferenţa de CASS persoana fizică dacă în 2024 s-a aflat într-una dintre situaţiile: a avut venituri din salarii de cel puţin 19.800 de lei, a avut venituri extrasalariale în 2024 (altele decât cele din activităţi independente) pentru care a datorat CASS la 6 salarii minime brute pe economie, a fost exceptată de la plata CASS, potrivit analizei Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.

Dacă CASS reţinută la sursă de plătitorii de venituri din contracte de activitate sportivă în cursul anului 2024 este mai mare decât cea corespunzătoare bazei de calcul egale cu 198.000 de lei, beneficiarii acestor venituri au obligaţia să recalculeze CASS prin intermediul capitolului I al declaraţiei unice pe care o pot trimite la Fisc până la 25 mai 2025. Pentru diferenţa de CASS rezultată în plus, în urma recalculării, persoana fizică are obligaţia calculării, declarării şi plăţii impozitului pe venit. Diferenţa de CASS rezultată în plus, în urma recalculării, diminuată cu impozitul pe venit, se compensează sau se restituie, după caz, reiese din analiza Economica.net.

  • Articolul 170 alineatul (1) din Codul fiscal, actualizat prin Legea 296 din 2023:
    (1) Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alineatul (1) litera b), din una sau mai multe surse, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază anuală de calcul egală cu venitul anual realizat sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, stabilite potrivit articolelor 68, 68^1 şi 69, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la articolul 120. La determinarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale prevăzute la art. 118.

Pentru determinarea CASS aferentă veniturilor din activităţi independente, vă recomandăm să studiaţi şi articolul 174 din Codul fiscal.

CAS pentru pentru veniturile extrasalariale pe care estimaţi că le veţi obţine în 2024 din drepturi de proprietate intelectuală şi/sau activităţi independente

Luând ca referinţă salariul minim brut pe economie de 3.300 de lei, persoanele fizice care încasează venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor a căror valoare anuală totală (netă sau brută, după caz) e cel puţin egală cu 39.600 de lei în 2024 datorează CAS de:

  • 9.900 de lei pe an dacă veniturile extrasalariale din categoriile sus-menţionate sunt cuprinse între 39.600 de lei inclusiv şi 79.200 de lei exclusiv şi dacă aleg să se asigure la sistemul public de pensii la nivelul salariului minim.
  • 19.800 de lei pe an dacă veniturile extrasalariale din categoriile antemenţionate sunt cel puţin egale cu
  • 79.200 de lei inclusiv pe an şi dacă optează să se asigure la sistemul public de pensii la nivelul salariului minim, conform analizei Economica.net.
    Reamintim că valoarea salariului minim brut pe economie luată ca referinţă în Codul fiscal pentru determinarea plafoanelor minime pentru încadrarea ca plătitor de contribuţii sociale în 2024 e cea în vigoare la 25 mai 2024.

Excepţii

Oamenii care au contract de muncă şi venituri din drepturi de autor sunt scutiţi de la plata contribuţiilor sociale pentru veniturile din drepturi de autor realizate. Persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligația asigurării în sistemul public de pensii, precum şi oamenii care au calitatea de pensionari nu datorează CAS pentru veniturile din activităţi independente şi din drepturi de autor realizate, potrivit Codului fiscal consultat de Economica.net.

Temei juridic din Codul fiscal

ART. 148 – Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b) şi b1) – activităţi independente şi venituri din drepturi de autor

(1) Persoanele fizice care realizează venituri din activităţile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b) şi b1), din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, datorează contribuţia de asigurări sociale la o bază de calcul stabilită potrivit alin. (4), dacă estimează pentru anul curent venituri nete a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120.
(2) Încadrarea în plafonul anual de cel puţin 12 salarii minime brute pe ţară sau de cel puţin 24 de salarii minime brute pe ţară, după caz, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, se efectuează prin cumularea veniturilor nete şi/sau a normelor anuale de venit din activităţi independente determinate potrivit art. 68 şi 69, a venitului brut realizat în baza contractelor de activitate sportivă potrivit art. 68^1, precum şi a veniturilor nete din drepturi de proprietate intelectuală determinate potrivit art. 72 şi 73, care se estimează a se realiza în anul curent.
(3) Persoanele fizice care nu se încadrează în plafonul de cel puţin 12 salarii prevăzut la alin. (2) pot opta pentru plata contribuţiei de asigurări sociale pentru anul curent în condiţiile prevăzute pentru persoanele care estimează că realizează venituri anuale peste nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară.
(4) Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează veniturile prevăzute la art. 137 alin. (1) lit. b) şi b1), o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

  • nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
  • nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară;

Eonomica.net vă recomandă să citiţi cu atenţie şi articolul 151 din Codul fiscal privind stabilirea, declararea şi plata CAS pentru venituri din activităţi independente şi/sau venituri din drepturi de autor.

Termenul-limită până la care puteţi trimite la Fisc declaraţia unică estimativă privind veniturile pe care estimaţi că le veţi obţine în 2024 e 25 mai 2024.

Termenul de plată a contribuţiilor sociale datorate pentru veniturile extrasalariale încasate în 2024 e 25 mai 2025.

Fomularul inteligent al declaraţiei unice pe care trebuie să îl folosiţi pentru veniturile din 2024 

Formularul pdf inteligent al declaraţiei unice (DU) folosit pentru definitivarea veniturilor extrasalariale realizate de persoanele fizice în anul 2023 şi pentru estimarea celor care vor fi realizate în 2024 e reglementat prin Ordinul preşedintelui ANAF 6/2024 şi poate fi descărcat de la acest link, accesând soft A actualizat la 10 ianuarie 2024.

Economica.net vă reaminteşte că dacă vreţi să plătiţi contribuţiile sociale aferente veniturilor extrasalariale obţinute înainte de anul 2023, atunci veţi folosi formularul declaraţiei unice aferent anului pentru care trimiteţi declaraţia.
De exemplu, pentru declararea contribuţiilor aferente veniturilor extrasalariale realizate în anul anul 2021 veţi folosi formularul declaraţiei unice (inteligent sau pe hârtie), reglementat prin OpANAF nr. 2127/2021.

Formularul declaraţiei unice în format hârtie poate fi consultat şi descărcat de aici.

Formularul inteligent al declaraţiei unice poate fi trimis la Fisc prin intermediul serviciului „Spațiul privat virtual” (SPV).

Persoanele fizice care se autentifică în Spaţiul Privat Virtual cu numele, parola şi codul de autentificare de unică folosinţă ca să trimită declaraţia unică (DU) la Fisc pot semna formularul inteligent al DU cu semnătură simplă, nu au nevoie de semnătură digitală calificată, conform răspunsului primit de Economica.net de la ANAF.

După completare, salvaţi documentul pdf, validaţi formularul inteligent al declaraţiei unice şi trimiteţi documentul la ANAF prin SPV. Ulterior veţi primi mesaj cu indexul de încărcare a declaraţiei la ANAF. Veţi verifica pe site-ul ANAF dacă formularul a fost validat, folosind indexul primit pe email.

Te-ar mai putea interesa și
Antibiotice Iași anunță profit în creștere cu 68%. Câștiguri substanțiale pentru deținătorii de acțiuni, de patru ori cât inflația doar în 2024
Antibiotice Iași anunță profit în creștere cu 68%. Câștiguri substanțiale pentru deținătorii de acțiuni, de patru ...
Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi (simbol bursier ATB) a publicat raportul financiar aferent T1/2024, din care reiese că veniturile au ajuns, per total, la 192,5 milioane de lei, în......
Tranzacție cu repetiție: EDS este, din nou, singurul cumpărător al energiei vândute de Hidroelectrica
Tranzacție cu repetiție: EDS este, din nou, singurul cumpărător al energiei vândute de Hidroelectrica
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit la vânzare de energie electrică în ...
Drum Expres Turda – Tureni: Peste 280 de muncitori mobilizați în șantier. Stadiul lucrărilor a ajuns la 28%
Drum Expres Turda – Tureni: Peste 280 de muncitori mobilizați în șantier. Stadiul lucrărilor a ajuns la 28%
Direcția Regională de Drumuri Poduri (DRDP) Cluj a postat vineri imagini cu șantierul de drum expres Turda - Tureni (DEx4), ...
Peste trei sferturi dintre români se gândesc să îşi instaleze panouri solare sau pompe de căldură – studiu
Peste trei sferturi dintre români se gândesc să îşi instaleze panouri solare sau pompe de căldură – studiu
Peste 46% dintre proprietarii de locuinţe au în vedere înlocuirea sistemului de încălzire cu unul eficient energetic, ...