Curtea Constituţională de la Chişinău a decis că Traian Băsescu rămâne cetăţean al Republicii Moldova

Curtea Constituţională de la Chişinău a respins sesizarea socialistului Igor Dodon privind acordarea cetăţeniei moldoveneşti fostului preşedinte al României, Traian Basescu. Prin umare, decretul preşedintelui Nicolae Timofti, semnat în acest sens, este constituţional, anunţă Deschide.md. 
Economica.net - joi, 20 oct. 2016, 18:30
Curtea Constituţională de la Chişinău a decis că Traian Băsescu rămâne cetăţean al Republicii Moldova

Curtea a reţinut că prevederile articolului 88 lit.c) din Constituţie îl abilitează pe preşedintele Republicii Moldova cu una din principalele atribuţii în exercitarea puterii de stat, care vizează statutul juridic al persoanei: acordarea cetăţeniei. Astfel, conform normei constituţionale, preşedintele ‘soluţionează problemele cetăţeniei Republicii Moldova şi acordă azil politic’.

Curtea a menţionat că, potrivit art. 27 din lege, preşedintele Republicii Moldova emite decrete în cazul acordării, redobândirii, renunţării şi retragerii cetăţeniei Republicii Moldova, iar, în cazul refuzului de acordare a cetăţeniei, va da un răspuns argumentat.

În acelaşi timp, Curtea a amintit, că, potrivit art. 41 din lege, ‘Decretul Preşedintelui Republicii Moldova în problema cetăţeniei poate fi atacat la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare’.

De asemenea, potrivit art. 42 din lege, refuzul de a primi cereri în problemele cetăţeniei Republicii Moldova, încălcarea termenelor, a modului de examinare a cererii şi de executare a hotarârilor în problemele cetăţeniei precum şi refuzul acordării cetăţeniei şi alte acţiuni comise de persoane oficiale pot fi atacate, în modul stabilit de lege, în instanţa judecatorească.

Concluzionând cele menţionate, Curtea a constatat ca sesizarea nu întruneşte condiţiile de admisibilitate pentru exercitarea controlului constituţionalităţii şi, deci, nu poate fi acceptată pentru examinare de fond.

Grupul parlamentar al Partidului Socialişilor din Republica Moldova a depus pe 26 august o sesizare la Curtea Constituţionala, prin care a cerut anularea decretului preşedintelui Nicolae Timofti privind acordarea cetaţeniei moldoveneţti fostului preşedinte român Traian Basescu. Potrivit socialiştilor, decretul nu este constituţional pentru că fostul preşedinte român ‘nu recunoaşte statalitatea, suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova’.

Decretul preşedintelui Nicolae Timofti privind acordarea cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Basescu şi soţiei sale sale, Maria, a fost publicat în ‘Monitorul Oficial’ la data de 17 iunie.

Pentru a deveni cetăţeni ai Republicii Moldova, ‘cu acte în regulă’, ei trebuie să depună juramântul. Băsescu a declarat că nu a hotarât încă dacă va depune sau nu juramântul pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Importuri record de energie electrică ale Ucrainei, azi, inclusiv din România
Importuri record de energie electrică ale Ucrainei, azi, inclusiv din România
Importurile de electricitate ale Ucrainei din cinci ţări europene, printre care se numără şi România, ar urma să atingă luni o valoare record, după ce ţara vecină a raportat pagube......
Gazprom, care a raportat prima pierdere anuală din 1999 încoace, ar urma să aibă o perioadă lungă de rezultate slabe. China nu poate substitui livrările profitabile de gaze către Europa
Gazprom, care a raportat prima pierdere anuală din 1999 încoace, ar urma să aibă o perioadă lungă de rezultate slabe. ...
Gigantul rus Gazprom, deținut de Kremlin, cândva cea mai profitabilă companie din Rusia, s-ar putea confrunta cu o perioadă ...
Parlamentul din Georgia dezbate în lectură finală legea privind „agenţii străini” care a declanşat proteste masive
Parlamentul din Georgia dezbate în lectură finală legea privind „agenţii străini” care a declanşat proteste ...
O lege care a declanşat proteste în masă în Georgia este dezbătută luni în lectură finală în parlament, ea făcând ...
Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România, a fost de peste o jumătate de milion de euro – UNSAR
Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România, a fost de peste o jumătate de milion de euro – UNSAR
O companie membră a Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a achitat, anul ...