Spaniolii de la Corsan reziliază contractul pentru autostrada Suplacu de Barcău-Borş – Asociaţia Pro Infrastructură

Compania spaniolă Corsan, care a câştigat licitaţia pentru construirea tronsonului Suplacu de Barcău-Borş din Autostrada Transilvania, a transmis notificare de reziliere a contractului, anunţă Asociaţia Pro Infrastructură. Construit pe jumătate, acest tronson a fost abandonat şi de către americanii de la Bechtel.
Economica.net - vin, 04 nov. 2016, 13:24
Spaniolii de la Corsan reziliază contractul pentru autostrada Suplacu de Barcău-Borş - Asociaţia Pro Infrastructură

„Corsan, constructorul autostrăzii A3 Suplacu de Barcău-Borș a trimis o notificare de reziliere a contractului începând cu 18.11.2016! Decizia lor probabil este urmarea firească a problemelor financiare pe care le au”, spun reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.

Ei cer Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere să comunice public o poziție clară în acest sens, explicând, oficial, ce se întâmplă cu avansul plătit deja către Corsan, care este procedura în acest caz și când estimează că pot re-licita acest contract.

Reprezentanţii CNAIR au confirmat pentru ECONOMICA.NET că au primit notificare din partea companiei spaniole, ce urmează a fi analizată. Mai departe, CNAIR intenţionează să reia în această iarnă procedura pentru atribuirea contractului unui nou constructor.

Potrivit reprezentanţilor companiei de autostrăzi, constructorului spaniol i-au fost aplicate penalităţi de circa 75 de milioane de lei, pentru neîndeplinirea obligaţiilor contractuale.

De asemenea, avansul achitat firmei spaniole urmează să fie recuperat prin executarea garanţiei, mai spun reprezentanţii CNAIR.

Aceştia le-au transmis în repetate rânduri constructorilor spanioli să se mobilizeze pe şantier, pentru a se evita rezilierea contractului.

La începutul lunii septembrie, ministrul Transporturilor, Sorin Buşe, a constatat neîndeplinirea atribuţiilor contractuale de către constructor în privinţa Autostrăzii Transilvania, Secţiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borş şi a solicitat prezenţa la Bucureşti a conducerii companiei spaniole, responsabilă de construcţia secţiunii de 60 de km, pentru a decide viitorul proiectului.

„Antreprenorul a câştigat licitaţia în urmă cu aproximativ un an şi jumătate. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a emis Ordinul de Începere pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor în luna iunie 2015. Cu toate acestea, ultima variantă a proiectului tehnic a fost transmisă pentru avizare la CNADNR cu întârziere, la începutul lunii august 2016”, spuneau atunci reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

Ei menţionau că la acea dată nu exista niciun impediment pentru efectuarea lucrărilor. Mai mult decât atât, CNADNR a acordat avansul aferent acestui proiect, iar antreprenorul a promis mobilizarea, lucru care nu s-a întâmplat. „Dacă până în data de 15 septembrie, constructorul nu va demara lucrările la capacitate optimă, nu eliminăm varianta rezilierii pentru că ne dorim ca acest proiect să progreseze” , a subliniat atunci ministrul Sorin Buşe.

Suplacu de Barcău-Borş este cel mai vestic segment al vechii autostrăzi Transilvania, care trebuia construită de compania americană Bechtel. La data încetării contractului cu Bechtel, tronsonul de 60 de kilometri era construit în proporţie de 52%. Ulterior, contractul a fost atribuit spaniolilor de la Corsan, pentru suma de 701 milioane de lei.

Citeşte şi Ghinion românesc: constructorul celui mai vestic tronson din Autostrada Transilvania, în pragul falimentului

Te-ar mai putea interesa și
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice din partea Rusiei și Ucrainei care satisfac cererea puternică din......
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% ...
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac hibrid rusesc
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac ...
Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat luni că-şi suspendă timp de o lună zborurile către oraşul eston Tartu ...