Pană de curent în Valea Jiului, au fost afectate inclusiv minele de cărbune. Ce spune Transelectrica

Complexul Energetic Hunedoara a raportat pentru data de 5 martie, o întrerupere a furnizării energiei electrice, timp de 11 minute, care putea produce "evenimente nedorite", dat fiind că au fost afectate inclusiv minele din subteran. Azi, Transelectrica a recunoscut situaţia, dar a spus că nicio reţea electrică nu este 100% sigură şi că orice consumator trebuie să-şi ia propriile măsuri de siguranţă.
Economica.net - joi, 09 mart. 2017, 10:49
Pană de curent în Valea Jiului, au fost afectate inclusiv minele de cărbune. Ce spune Transelectrica

În data de 5 martie, energia electrică a fost oprită timp de 11 minute, în Valea Jiului, ca urmare a unei avarii la staţia Hăsdat, potrivit presei locale.

„În data de 05.03.2017, la ora 18:39, ca urmare a defectãrii unui echipament (întreruptor) din statia 220/110 kV Hãsdat, au avut loc mai multe declansãri la echipamente apartinând CNTEE Transelectrica SA din zona Valea Jiului (în statiile 220/110 kV Hãsdat, 220/110 kV Baru Mare si 220 kV Paroseni), care au condus la rãmânerea fãrã tensiune a unei pãrti a judetului Hunedoara, zona de unde sunt alimentate cu energie electricã minele de cãrbune (huilã) apartinând Complexului Energetic Hunedoara. Realimentarea tuturor consumatorilor s-a realizat foarte rapid, la ora 18:50”, aratã un rãspuns remis de Transelectrica cotidianului Cronica Vãii Jiului, imediat după eveniment.

Complexul Energetic Hunedoara, care oprează două termocentrale şi patru mine de subteran, a spus că sistarea alimentării cu energie electrică putea provoca „evenimente nedorite”

„Specificul activităţii de extracţie din subteran a huilei presupune funcţionarea continuă a instalaţiilor de aeraj general, de aeraj parţial, de evacuare a apelor şi a celor de producere a aerului comprimat din necesitatea combaterii riscului de producere a acumulărilor de gaz metan peste limitele admise. Totodată, în zilele nelucrătoare, în subteranul exploatărilor miniere din Valea Jiului există un minim de personal care asigură inspecţia locurilor de muncă, evacuarea apelor şi mentenanţa echipamentelor şi a căror activitate este condiţionată de alimentarea cu energie electrică. În contextul susmenţionat, orice întrerupere a alimentării cu energie electrice poate conduce la producerea unor evenimente nedorite. Incidentul din data de 05.03.2016 nu a pus probleme deosebite în activitatea minieră curentă, remedierea avariei fiind realizată operativ”, se arată în comunicatul CEH.

Transelectrica a reactionat printr-un comunicat, azi, în care spune că nici o reţea nu este 100% sigură, că marii consumatori trebuie să aibă surse alternative în caz de întrerupere a furnizării, şi că realuarea alimentării a fost făcută în doar 11 minute, deşi potrivit legii, termenul-limită era de 12 ore.

Iată integral comunicatul Transelectrica:

„Referitor la precizările din comunicatul de presă al CEH privind specificul activităților din subteran și al riscurilor la care sunt expuși consumatorii aferenți acestei activități, dorim să menționăm faptul că Sistemul Electroenergetic Național nu reprezintă o sursă neîntreruptibilă de energie, în sistem putând avea loc întreruperi ale alimentării cu energie electrică atât planificate cât și neplanificate, așa cum s-a întâmplat în data de 05.03.2017, la ora 18:39. Din punct de vedere practic, în nicio rețea electrică nu se poate asigura un nivel de siguranță în alimentare de 100 %, aspect care este reflectat și în reglementările specifice în vigoare.

Astfel, în conformitate cu Standardul de performanță pentru serviciul de transport al energiei electrice și pentru serviciul de sistem, document aprobat prin Ordinul ANRE nr. 12/30.03.2016, în cazul în care este întreruptă alimentarea cu energie electrică din cauze care aparțin CNTEE Transelectrica SA, aceasta are obligația de a relua serviciul de transport al energiei electrice în cel mai scurt timp posibil, dar nu mai mult de 12 ore în cazul întreruperilor neplanificate (Secțiunea a 3-a, art. 13). În cazul de față reluarea serviciului s-a realizat după numai 11 minute.

În ceea ce privește afirmația C.E. Hunedoara potrivit căreia „orice întrerupere a alimentării cu energie electrice poate conduce la producerea unor evenimente nedorite”, menționăm că aceasta trebuie privită prin prisma faptului că este responsabilitatea fiecărui utilizator al rețelei electrice să își instaleze surse alternative (de rezervă) pentru alimentarea cu energie electrică a consumatorilor vitali aferenți activității pe care o desfășoară (de exemplu instalarea unor grupuri Diesel), în vederea evitării oricăror riscuri generate de posibilele întreruperi în alimentarea cu energie electrică din sistem.
În concluzie subliniem faptul că CNTEE Transelectrica SA s-a încadrat în indicatorii de performanță pentru continuitatea serviciului de transport al energiei electrice stabiliți prin Standardul de performanță pentru serviciul de transport al energiei electrice și pentru serviciul de sistem, asigurând alimentarea cu energie electrică a consumatorilor menționați la parametrii stabiliți de acest standard”. 

Te-ar mai putea interesa și
Digi Communications va distribui 120 milioane lei în dividende pentru 2023
Digi Communications va distribui 120 milioane lei în dividende pentru 2023
Digi Communications, unul dintre liderii la nivel european în domeniul telecomunicațiilor, listat la Bursa de Valori București, anunță că va propune acționarilor săi distribuirea de dividende......
Debutul programelor Rabla a readus piața auto pe plus. Înmatriculări cu 34,58% mai multe în aprilie
Debutul programelor Rabla a readus piața auto pe plus. Înmatriculări cu 34,58% mai multe în aprilie
Conform ACAROM, care citează datele DGCPI, înmatriculările de autoturisme noi din România au crescut în aprilie 2024 ...
Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut uşor în martie
Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut uşor în martie
Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut uşor, la 5,3%, în luna martie a acestui an, comparativ cu februarie, ...
Maşini second-hand – Creştere cu 4,5% a înmatriculărilor noi, în total înregistrări de autoturisme, în T1, conform datelor INS
Maşini second-hand – Creştere cu 4,5% a înmatriculărilor noi, în total înregistrări de autoturisme, în T1, ...
Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor s-au majorat cu 4,5%, în primul trimestru din acest ...