România a semnat Convenţia pentru implementarea măsurilor legate de prevenirea erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor

Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a semnat miercuri, la Paris, un document prin care România a aderat la Convenţia multilaterală pentru implementarea în cadrul tratatelor fiscale a măsurilor legate de prevenirea erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor.
Economica.net - mie, 07 iun. 2017, 18:46
România a semnat Convenţia pentru implementarea măsurilor legate de prevenirea erodării bazei impozabile şi a transferului profiturilor

Ceremonia de semnare a Convenţiei a avut loc miercuri seară, la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). La eveniment au fost prezenţi premierul Sorin Grindeanu şi ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu.

Convenţia a fost semnată simultan de peste 60 de state, reprezentate în mare majoritate de miniştri de Finanţe. Din partea României, acest document a fost semnat de ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan.

Potrivit Guvernului, principalul obiectiv al Convenţiei este contracararea strategiilor companiilor multinaţionale prin care sunt exploatate lacune şi neconcordanţe în cadrul regulilor fiscale pentru a transfera în mod artificial profiturile către locaţii cu impozite scăzute sau nule, în care există o activitate economică redusă, rezultând în diminuarea încasărilor legate de impozitul pe profit.

Convenţia pune în aplicare măsuri cuprinse în Proiectul BEPS (Erodarea bazei de impozitare şi transferul profiturilor), dezvoltate împreună cu OCDE şi cu membrii G 20.

În şedinţa din 2 martie 2017, Guvernul a aprobat, printr-un proiect de lege, aderarea României ca asociat la Forumul de implementare a Proiectului BEPS, ceea ce permite participarea ţării noastre la realizarea măsurilor privind combaterea erodării bazei de impozitare şi transferul profiturilor, precum şi implementarea acestora pe teritoriul naţional. Experienţa acestui forum va adăuga valoare şi implementării recomandărilor Uniunii Europene, în contextul elaborării propunerii de Directivă a Consiliului privind stabilirea normelor împotriva practicilor de evitare a obligaţiilor fiscale, care afectează în mod direct funcţionarea pieţei interne (ATAD), conform Executivului.

Planul BEPS include recomandări pentru modificări legislative atât în plan naţional, cât şi ale prevederilor internaţionale, în scopul de a contracara situaţiile care apar ca urmare a utilizării neconcordanţelor legislative din sistemele fiscale naţionale ale statelor în care acestea îşi extind activităţile. Acest plan va genera modificări ale Modelului OCDE de convenţie de evitare a dublei impuneri, ale Ghidurilor Preţurilor de Transfer, precum şi ale sistemelor fiscale naţionale. Obiectivul este acela de a se ajunge la soluţionarea, într-o proporţie cât mai mare, a dublei impozitări şi la îmbunătăţirea mecanismelor de soluţionare a cazurilor de dublă impozitare. Acesta nu propune modificarea cotelor de impozitare, ci modalitatea de atribuire/alocare a profiturilor (bazei impozabile) între jurisdicţii.

O altă componentă a Planului de acţiuni BEPS este intensificarea schimbului de informaţii pe două planuri: printr-o creştere a transparenţei şi raportării de informaţii de către contribuabili către autorităţi fiscale, precum şi între autorităţile fiscale ale diverselor state. Această componentă a Planului este în concordanţă cu propunerea de modificare a Directivei privind schimbul de informaţii, cu scopul de a extinde schimbul automat de informaţii pentru acordurile de preţ în avans şi soluţiile fiscale.

Acţiunile BEPS vizează şi modificări în domeniul preţurilor de transfer, această arie fiind în prezent printre priorităţile autorităţilor fiscale din România în cadrul controalelor efectuate.

Participarea ca asociat la planul BEPS reprezintă o oportunitate de promovare a intereselor României, alături de statele membre OCDE, în condiţiile în care succesul implementării BEPS depinde în mare măsură de cooperarea dintre statele participante la acest demers. De asemenea, se asigură o mai mare vizibilitate şi credibilitate administraţiei fiscale din România în plan internaţional, fiind create şi premisele unei cooperări mult mai eficiente între administraţiile fiscale şi organizaţiile internaţionale de profil, potrivit Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – date INS
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – ...
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit Buletinului statistic de preţuri al Institutului Naţionale de Statistică,......
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Marea Britanie a demarat, marţi, controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din Uniunea Europeană, ...
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste ...
ONRC: Peste 1.800 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primul trimestru al acestui an
ONRC: Peste 1.800 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primul trimestru al acestui an
Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primul trimestru ...