Telekom a prezentat soluţiile smart home. Dezvoltatorul imobiliar Vivid: Sperăm să avem 50-60 de proiecte până la sfârşitul anului

Telekom România a prezentat, miercuri, la Bucureşti, soluţiile smart home, de supraveghere şi control wireless, inclusiv de la distanţă, a sistemelor din locuinţă, de la antiefracţie la apă, gaze, lumină şi energie.
Economica.net - mie, 05 iul. 2017, 10:19
Telekom a prezentat soluţiile smart home. Dezvoltatorul imobiliar Vivid: Sperăm să avem 50-60 de proiecte până la sfârşitul anului

Soluţiile smart home de la Telekom sunt disponibile în prezent doar prin dezvoltatori imobiliari şi au fost prezentate în cadrul unei case demonstrative furnizate de compania Vivid. Operatorul de telecomunicaţii speră să reuşească în curând lansarea comercială.

Preţurile pornesc de la câteva sute de euro pentru soluţii mai simple şi pot ajunge până la 4.000 – 5.000 de euro pentru pachetul complet, cu peste 60 de senzori care pot fi monitorizaţi printr-o aplicaţie mobilă şi pot lua decizii precum oprirea furnizării de apă în locuinţă dacă detectează o inundaţie.

Vivid are 12 clienţi interesaţi de casa modulară cu soluţii smart home de la Telekom şi speră să implementeze 50-60 de proiecte până la sfârşitul anului, a precizat Petronius Petrescu, reprezentantul dezvoltatorului imobiliar.

„Evoluția tehnologiei nu schimbă doar spațiul de lucru și modul în care muncim, ci și spațiul în care locuim. Siguranța, confortul, administrarea mai eficientă a spațiului de locuit au devenit astăzi nevoi din ce în ce mai stringente pentru oameni, nevoi pentru care inovațiile din ultimii ani ne pot oferi soluții concrete și la îndemână. Soluțiile de tip Smart Home completează în mod firesc portofoliul nostru, alături de dezvoltarea de proiecte de tip Smart Office și Smart City”, a spus Ovidiu Ghiman, Chief Commercial Officer, Business Segment, Telekom Romania.

Soluția smart home a Telekom are la bază o centrală generală cu rol de punct de acces, care se conectează la Internet prin intermediul unui port Ethernet și comunică wireless cu celelalte dispozitive din cadrul sistemului. Instalarea soluției este, astfel, neinvazivă, fără găuri în pereți și fără cabluri trase, asigură compania. Instalarea inițială a sistemului de casă inteligentă, precum și setarea diferitelor scenarii și acțiuni pentru senzori se realizează prin intermediul aplicației dedicate ce poate fi accesată pe laptop sau PC. Utilizatorul va putea ulterior să monitorizeze și să gestioneze sistemul și prin intermediul aplicațiilor pe telefon și tabletă.

În funcție de propriile nevoi și preferințe, utilizatorii pot instala senzori și dispozitive de control pentru automatizarea, monitorizarea și gestionarea inteligentă a tuturor funcțiilor din locuință: sistemul de iluminat interior și exterior, deschiderea sau închiderea automată a ușii, controlul prizelor, controlul vanelor de apă și gaz, detectori de inundație, detector de fum, senzori de temperatură, mișcare, luminozitate, vibrație, automatizarea jaluzelelor, controlul încălzirii, controlul sistemului de aer condiționat, comanda televizorului și a sistemului audio. Dispozitivele de tip „plug & play” sunt gata de utilizare imediat, necesitând o configurare de doar câteva minute.

Prin intermediul senzorilor, sistemul poate comanda aprinderea luminilor la detectarea prezenței unei persoane sau stingerea acestora după un interval predefinit. De asemenea, cu ajutorul funcției de măsurare a intensității luminoase, sistemul poate seta parametrii optimi de iluminare pentru toți cei din casă. Soluția Smart Home de la Telekom integrează, de asemenea, comanda televizorului și a sistemului audio, elemente ce pot fi incluse în scenarii predefinite, precum deschiderea automată a televizorului pe programul favorit furnizat de serviciul Internet TV Telekom la deschiderea ușii și recunoașterea utilizatorului dupa codul introdus.

Soluția asigură de asemenea protecție și siguranță, oferind sprijin în situații de criză precum incendii, inundații sau tentative de furt, prin intermediul dispozitivelor „gardieni”, precum senzori pentru ușă sau fereastră, senzori de mișcare multifuncționali, senzori de fum (prezenți în fiecare cameră), senzori de inundație în băi și bucătărie și prize inteligente, care, de exemplu, pot opri alimentarea cu energie. Ușa de la intrare este prevăzută cu încuietoarea inteligentă Yale, ce oferă securizarea locuinței fără a mai fi necesară utilizarea cheilor. Aceasta poate fi comandată prin telecomanda KeyFob, prin introducerea unui cod sau prin eticheta electronică cu identificare prin frecvență radio ce conţine datele de autentificare ale persoanelor care doresc să intre în casă.

În cazul detectării unui eveniment nedorit, ca de exemplu încercarea de intrare prin efractie, prezența fumului sau a apei, sistemul trimite proprietarului locuinței atât notificări pe telefonul mobil și avertizări sonore prin sirena atașată sistemului, cât și comenzi de oprire a apei sau a gazului, după caz.

Cu sistemul Smart Home, proprietarii își pot controla casa Vivid și pot verifica statusul dispozitivelor de oriunde, prin Internet. Sistemul de casă inteligentă își informează de la distanță utilizatorul asupra tuturor evenimentelor relevante pentru buna gestionare a locuinței – de la deschiderea unei ferestre sau a ușii de la intrare, temperatura existentă în diferite puncte din casă, mișcarea persoanelor în incintă, starea luminilor, până la apariția de scurgeri de apă în diferite zone sau prezența fumului.

La rândul său, utilizatorul poate comanda de la distanță aprinderea sau stingerea luminilor, alegerea culorilor luminilor, ridicarea sau coborârea jaluzelelor, pornirea sau oprirea sistemului de încălzire sau setarea temperaturii pe fiecare cameră, folosind aplicația dedicată de pe telefonul mobil sau tabletă, precum și de pe laptop / PC, prin Internet.

Atunci când sunt acasă, proprietarii Vivid pot controla ecosistemul prin intermediul telecomenzii dedicate, al butonului special sau al tabletei SWIPE dedicate. În același timp, butonul poate fi folosit și ca buton de panică.

Accesul la casa Vivid şi informațiile proprietarului sunt protejate la cel mai înalt nivel, prin sisteme de securitate a datelor și comunicare criptată.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice din partea Rusiei și Ucrainei care satisfac cererea puternică din......
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% ...
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac hibrid rusesc
Finnair suspendă zborurile către un oraș estonian din cauza interferențelor semnalului GPS. Tallinnul acuză un atac ...
Compania aeriană finlandeză Finnair a anunţat luni că-şi suspendă timp de o lună zborurile către oraşul eston Tartu ...