Din toamnă, dobânzile ar putea creşte. Dar doar la credite, nu şi la depozite. Alarmă: Inflaţia creşte mult prea repede

Analiştii financiari nu se aşteaptă la modificări importante în cazul şedinţei de politică monetară de azi a BNR. Cu toate acestea, norii de furtună par să se adune din cauza inflaţiei, care va avea o creştere mai mare decât cea prognozată. În plus, dacă mişcări pe dobânda de politică monetară nu sunt aşteptate decât pentru începutul anului viitor, micşorarea coridorului dintre dobânzi cu circa 0,50% este aşteptată la începutul toamnei, mişcare ce ar putea conduce în primul rând la o majorare a Robor, implicit a dobânzilor la credite.
Gabriela Ţinteanu - joi, 03 aug. 2017, 21:18
Din toamnă, dobânzile ar putea creşte. Dar doar la credite, nu şi la depozite. Alarmă: Inflaţia creşte mult prea repede

Dacă în alte ţări analiştii să gândesc la cât de mare sau mică este influenţa unei abateri a inflaţiei, mai degrabă în jos decât în sus, România nu se dezminte şi vorbeşte în continuare de deviaţii ascendente ale ratei inflaţiei. Dacă în privinţa dobânzii de politică monetară nimeni nu se aşteaptă la vreo surpriză în şedinţa de azi a BNR, toată lumea precizează că singura procupare la ora actuală este evoluţia inflaţiei. „Nu credem că BNR va lua o decizie deoarece toţi sunt într-o stare de aşteptare, fiind preocupaţi în principal de evoluţia ratei inflaţiei, care a fost destul de rapidă în ultima perioadă de timp”, spune economistul şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

Ciprian Dascălu, economistul şef al ING Bank, este de părere că în cazul inflaţiei ne putem aştepta la o revizuire în sus şi un exces de cerere, ceea ce ar putea detrmina o schimbare de ton în politica monetară a BNR, cu atât mai mult cu cât ANRE a anunţat o eventuală majorare de preţ la energie în perioada următoare. Chiar dacă pentru mâine nu sunt aşteptate modificări ale dobânzii de politică monetară, previziunile pe inflaţie merg deja spre 1,7%, faţă de prognoza de 1,6% cu perspective de creştere peste prognoze.

Ionuţ Dumitru se aşteaptă la rândul său ca inflaţia să crească destul de rapid în următoarea perioadă de timp, ceea ce va conduce clar la o întărire a politicii monetare în perioada următoare. „Şi nu este vorba de o modificare a dobânzii de politică monetară, pe care noi o aşteptăm cel mai probabil la începutul anului viitor, ci la o îngustare a coridorului dobânzilor cu circa 0,5%, mişcare ce ar putea să se producă la următoarea şedinţă a BNR de la începutul lunii octombrie”, a declarat Ionuţ Dumitru.

În acest context, dobânda la depozitele băncilor comerciale la BNR ar putea ajunge la 1,5% faţă de 1,75% în prezent, iar dobânda la creditele contractate de la BNR la 3%, nu 3,25% cât este în prezent. Potrivit analizei făcute de Ionuţ Dumitru, îngustarea coridorului de referinţă va conduce în primul rând la o majorare a Robor-ului, care dă oricum semne de creştere în ultima perioadă. Majorarea Robor se va datora în primul rând excesului de lichiditate şi în al doilea rând politicii monetare a BNR. Iar majorarea Robor va conduce la o creştere a dobânzii la credite (care au dobânda legată în principal de acest indice), ceea ce va permirte BNR un scurt „sondaj” vizavi de majorarea dobâzilor la lei în viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez Emmanuel Macron le recomandă oamenilor să le viziteze, într-o postare......
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, în apropiere de Sfântu Gheorghe. Opt marinari au fost salvați și trei sunt dați dispăruți
Update: Un elicopter militar a fost trimis în căutarea marinarilor dispăruți. O navă s-a scufundat în Marea Neagră, ...
Update: Un elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române execută o misiune de căutare pe mare a posibililor supravieţuitori, ...
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo celebrează prima victorie la Mille Miglia cu Giulia și Stelvio Quadrifoglio Super Sport
Alfa Romeo a prezentat ediții speciale pentru Giulia și Stelvio. Variantele Quadrifoglio Super Sport sunt limitate la 275 ...