Ministerul Sănătăţii a încheiat un contract cadru de peste 80 milioane de lei, fără TVA, pentru achiziţia centralizată de antibiotice

Ministerul Sănătăţii a finalizat licitaţia pentru achiziţia publică centralizată de medicamente antibiotice, lansată în noiembrie anul trecut de fostul ministru Vlad Voiculescu, şi a atribuit furnizorilor contracte în valoare totală de 80,38 milioane de lei, fără TVA, pentru următorii doi ani, suma finală reprezentând jumătate din cuantumul maxim estimat la momentul deschiderii licitaţiei, de 161,5 milioane de lei, scrie News.ro.
Economica.net - Dum, 24 sept. 2017, 12:08
Ministerul Sănătăţii a încheiat un contract cadru de peste 80 milioane de lei, fără TVA, pentru achiziţia centralizată de antibiotice

Atribuirea contractelor a ţinut cont de preţul cel mai scăzut, achiziţia centralizată presupunând încheierea unui acord cadru, anunță News.ro.

La licitaţie au câştigat 14 companii furnizoare de medicamente, potrivit site-ului de achiziţii publice SEAP.

Distribuitorul Mediplus Exim, parte a grupului A&D Pharma, din care face parte şi lanţul de farmacii Sensiblu, şi-a adjudecat cele mai multe contracte, respectiv 11. Acestea au avut o valoare totală de puţin peste 30 milioane de lei, fără TVA, reprezentând peste o treime din suma finală a contractului cadru.

Companiei Europharm Holding i-au fost atribuite trei contracte, în cuantum de 17,26 milioane lei, fără TVA, aceasta clasându-se pe poziţia a doua, cu o cincime din valoarea totală.

Farmexpert a câştigat tot trei contracte, care au însumat 16,43 milioane de lei, fără TVA.

Cel mai mare contract individual a fost în valoare de 13,2 milioane lei, atribuit firmei Europharm Holding, pentru substanţa Rifaximinum comprimate filmate 200mg, prescrisă pentru infecţii intestinale.

Contractele au prevăzut furnizarea unui număr de 29 de medicamente antibiotice. În caietul de sarcini al licitaţiei deschise în noiembrie anul trecut se specificau 31 de medicamente.

Printre câştigătorii contractelor se mai numără distribuitorii Pfizer România, Infomed Fluids, Romastru Trading, Fresenius Kabi Romania, Fildas Trading, Fidelio Farm, B.Braun Medical, Pharmafarm, Farmexim şi Felsin Farm.

Mediplus Exim, cu cele mai multe contracte, a realizat anul trecut afaceri de 3,3 miliarde lei (740 mil. euro), cu 6,5% mai mult decât în anul precedent, arată datele Ministerului Finanţelor. Totodată, compania a obţinut un profit dublu, de 88 milioane lei (20 milioane euro).

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu explica la momentul demarării licitaţiei că nu s-au mai facut niciodată achiziţii publice centralizate, care presupun costuri reduse cu un sfert, prin încheierea unui contract cadru, care va stabili preţurile la care spitalele vor cumpăra medicamentele necesare.

Astfel, spitalele nu mai lansează proceduri de achiziţii, ci încheie contracte subsecvente contractului cadru.

Ministerul Sănătăţii a demarat anul trecut, pentru prima data, achiziţii publice centralizate pentru medicamente antibiotice, oncologice, dar şi pentru echipamente medicale din diverse domenii.

Piaţa farma din România a ajuns anul trecut la o valoare de 12,95 miliarde lei (2,9 miliarde euro), în creştere cu 10,6%, potrivit unui raport al companiei Antibiotice Iaşi, cel mai important producător român de medicamente generice.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea la nivel global, obiectivul pentru 2024 fiind prezența în 10 țări....
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...